rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Адріан Михайльчишин: «Дитячу шахову академію у Мариборі погодився підтримати Гаррі Каспаров»

ШАХИ

 

Адріан Михальчишин, котрий є головою тренерської комісії ФІДЕ і членом правління Європейської шахової ради, розповів про створення нової шахової Академії. Вона діятиме у словенському Мариборі.

 

- Адріане, як виникла ідея створення такої Академії?

- Постійно спостерігаю й аналізую, як розвиваються шахи у різних країнах. Не всюди існують серйозні шахові програми, а дітей талановитих багато. І я вирішив, що для допомоги юним талантам треба створити європейську Шахову академію, яка об'єднуватиме шахістів з різних країн.

- А чому саме у Мариборі?

- Там панує дуже хороша атмосфера, мер міста підтримує шахи, і є люди, які будуть тут працювати. Марибор - старовинне місто, майже одноліток Львова (засноване 1254 року), і при цьому дуже спортивне. Це - місто футболу, однойменний клуб постійно виступає в єврокубкових змаганнях. А шаховий клуб міста, за який ми з Олександром Белявським виступали, теж неодноразовий чемпіон Словенії, має серйозну підтримку.

- У чому головний сенс роботи Академії?

- Ідея Академії полягає у тому, щоб запрошувати сюди всіх чемпіонів і призерів юнацьких першостей для занять із провідними тренерами світу, такими, як Олександр Белявський, Аршак Петросян, Олександр Сулипа та ін. Будемо збирати всіх кращих тренерів. Це буде робота і для тренерів, і для юних шахістів, у яких немає досвідчених наставників. Будемо проводити табори, випускати навчальні матеріали для тренерів і для дітей.

- Коли розпочне діяльність новостворена Академія?

- Наприкінці липня робимо перший збір. Діти будуть поєднувати шахові заняття з відпочинком і турніром, який пройде наприкінці збору. Жити діти будуть у гуртожитку будівельного технікуму. У Словенії дуже хороший рівень гуртожитків і якісне харчування за низької ціни.

- За чиї кошти працюватиме Академія?

- Частково це гроші Європейської шахової ради, частково - гроші спонсорів, наприклад, погодився нас підтримати Гаррі Каспаров. Мабуть, будуть і приватні спонсори. Якщо захочуть приїхати представники інших країн, то це буде за рахунок їхніх федерацій. Вже маємо 50 заявок. Плануємо, що будуть працювати п'ять тренерів, - у кожного по десять учнів.

Навчання буде проходити англійською, що дозволить юним покращувати знання цієї універсальної у світі мови. Але якщо буде група дітей з однієї країни, можемо проводити заняття їхньою рідною мовою. Мріємо, що такі сесії згодом будуть проходити раз на квартал щороку.

- Побачимо там і львівських зірочок?

- Звичайно. Дуже приємно, що днями відбувся благодійний концерт засновників гурту «Океан Ельзи», Святослава Вакарчука та Павла Гудімова, зібрані кошти від якого скерують на стипендіальну програму для молодих шахістів від фонду Вакарчука «Люди майбутнього». Першим стипендіатом стане 14-річний Данило Мосесов, один із найздібніших львівських юних шахістів, який уже досяг рівня міжнародного майстра.

Автор: Іван Яремко

Джерело: «Високий Замок»

 

СКЕЛЕЛАЗІННЯ

Наталія Конрад: «Срібло» наших шаблісток на першості Європи дуже важливе – дівчата знову відчули, що здатні перемагати»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers