rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Як вибрати акумулятор для автомобіля

Щоб зрозуміти, який акумулятор купити для автомобіля, доведеться трохи вникнути у тему. Або - покластися на думку продавців, інтереси яких не завжди збігаються з вашими.

Усієї правди про те, який акумулятор купити для вашої машини, ви не дізнаєтеся доти, допоки самі не вивчите питання, настільки це - непроста і велика тема. Але мало хто з автовласників так глибоко вникає у суть питання, частіше ми довіряємо консультантам у магазині або на авторинку. А це ж - далеко не найкращий канал інформації. Часто виходить, що єдино правильні дані, з якими продавці вгадають - це розміри корпусу, які відповідають вашій машині. Тим часом, габарити - лише один з півдюжини параметрів, за якими потрібно підбирати акумулятор для авто.

Для початку

Насамперед, згадаємо основні характеристики батарей, без яких просто не варто вирушати у магазин автозапчастин.

Сучасні автомобільні акумулятори поділяються на кілька класів, що при загальних базових параметрах надає їм характеристики, які помітно відрізняються.

1. Геометрія

 

Все-таки, не даремно продавці-консультанти, зазвичай, починають підбір батареї з типорозміру. Якщо акумулятор банально не поміститься у відведене йому гніздо, то подальше узгодження характеристик не матиме жодного сенсу.

Фахівці розрізняють європейські, азіатські та американські формати. Найчастіше популярні «європейці», які укладаються в габарити 242Ч175Ч190 мм, «азіати» навіть виглядають по-іншому, вони - вузькі і високі: 232/173/225 мм. І хоча вибирати акумулятор тільки за розміром можна, деяка залежність між геометричними та електричними параметрами є - маленька АКБ не може бути потужною.

2. Клеми

 

Свинцеві штирі, які виступають з корпусу зверху або збоку, слугують для під'єднання проводки автомобіля. Залежно від того, яким боком АКБ вставляється у своє гніздо і звідки підходять до неї силові дроти авто, плюсова клема може бути як справа, так і зліва (мінусова - відповідно, на протилежному боці). Якщо купити АКБ з «не тією» полярністю, довжини проводів може не вистачити. Самі клеми теж бувають декількох форматів.

Іноді АКБ буває встановлена під капотом дуже щільно, іноді навколо неї є вільний простір для застосування більш габаритної батареї - для версії автомобіля з іншим, більш літражним двигуном.

3. Кріплення

 

Є два види кріплення АКБ до відведеного їй місця. Верхнє - за допомогою довгих шпильок і найпростішої планки або рамки, що охоплює верхню кришку батареї, і нижню - за допомогою невеликої пластини, що притягає акумулятор до кузова за спеціальний виступ на його днище. Врахуйте, що цей виступ є на корпусі не завжди.

4. Ємність.

 

Ця величина вимірюється в ампер-годинах - 55 Ач, 60 Ач, 77 Ач, 100 Ач і т. д., і означає запас енергії, який може зберігати в собі акумулятор. Це - один з головних електричних параметрів, який потрібно враховувати, вирішуючи, який акумулятор купити. Взагалі-то, параметр цей - хоч і широко поширений, але застарілий, оскільки більш точно батарею характеризує пусковий струм.

5. Пусковий струм

 

Струм холодної прокрутки стартером обчислюється в амперах і означає максимальний струм, який може віддати АКБ протягом 30 секунд: 480А (EN), 560А (EN), 600А (EN), 300A (DIN) і т. д. У дужках вказується одна з двох методик, за якою здійснюється замір. Чим вищий пусковий струм, тим більш літражний двигун батарея може запустити.

Глибше у тему

 

Радимо вам придивитися до двох останніх параметрів - ємності (в ампер-годинах) і пускового струму (в амперах). Не кожен продавець зможе правильно пояснити суть цих характеристик, по-старому пропонуючи вам вибрати АКБ «за ампер-годинами». Тим часом, при однаковій ємності, скажімо, 60 Ач, у різних батарей пусковий струм може становити 480А (EN), 560А (EN) і навіть 600А (EN).

Тобто, при одній і тій же ємності акумулятори різних класів можуть відрізнятися за реальною потужністю на 20%! Що це означає на практиці? Так, коли АКБ порівнюють за параметром ємності в ампер-годинах (візьмемо все ті ж 60 Ач), це означає, що обидва конкуренти можуть рівний період часу (близько 24 годин) живити електроенергією якийсь споживач - наприклад, забуті на ніч стоянкові вогні або магнітолу під час заміської вилазки. Але погодьтеся, автовласникові більш цікава здатність акумулятора забезпечити гарантований запуск двигуна в мороз. Тут якраз важливий параметр пускового струму, який, як ми з'ясували вище, може відрізнятися у різних моделей акумуляторів на 20%.

Інакше кажучи, сильніший акумулятор легко прокрутить стартером заледенілий двигун і заведе його при морозі 20 С, а інший - тільки при 15 С. Тому, вибираючи, який акумулятор купити для вашої машини, звертайте увагу на параметр максимального пускового струму, який вказується на етикетці акумулятора поруч з його ємністю.

 

Джерело: Авто 24

 

Автомобілі, які незабаром зникнуть з ринку

Tesla побудує у Китаї завод на 500 тисяч електрокарів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers