rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Стокгольмський арбітраж став на бік Польщі у суперечці з Росією щодо газу

Стокгольмський арбітраж став на бік Польщі у суперечці з Росією щодо газу

Стокгольмський арбітражний суд підтримав обґрунтованість вимог польської нафтогазової компанії PGNiG у суперечці з російським Газпромом щодо необхідності зниження ціни на природний газ для Варшави.

Суд у частковому вироку визнав право польської компанії вимагати зниження ціни на російський газ, - повідомила польська PGNiG.

«Cуд врахував ключові аргументи PGNiG, які вказують на необхідність зниження контрактної ціни, і відхилив формальні аргументи Газпрому, спрямовані на збереження нинішніх, неринкових цінових умов у Ямальському контракті. Ми задоволені рішенням суду, яке підтримало право PGNiG знизити контрактну ціну до ринкового рівня на подальшому етапі розгляду справи», - заявив з цього приводу голова правління PGNiG Пьотр Возняк.

Як інформувалося, нинішня ціна на російський газ не відповідає ринковій, а тому в 2014 році польська компанія ініціювала перегляд контракту з Газпромом. Після невдалих переговорів у лютому 2016 року PGNiG подала позов проти російської компанії до Стокгольмського арбітражного суду.

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний у 1996 році, передбачає постачання щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою «бери або плати» (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022) не менше, ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела постачань енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу (Baltic Pipe). Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфелю, завдяки імпорту газу зі США, Катару та Норвегії. Декілька днів тому Польща підписала 20-річний контракт з американськими компаніями щодо постачання зрідженого газу зі США.

Після 2022 року Польща планує ввести в дію газопровід Baltic Pipe з Норвегії і тоді вже не потребуватиме довготермінових контрактів з Росією щодо постачання палива.

Про це заявив у понеділок уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Після 2022 року Польща не потребуватиме довготермінових контрактів з Росією», - заявив Наїмський.

За його словами, паливо до країни надходитиме газопроводом Baltic Pipe з Норвегії і через LNG термінал у Свіноуйсьцє.

Рішення Стокгольмського арбітражу, який визнав право польської нафтогазової компанії PGNiG вимагати від Газпрому зниження ціни за так званим Ямальським довготерміновим контрактом представник уряду назвав «корисним».

«Цей вирок є корисним, який визнає обґрунтованість основних елементів скарги PGNiG (проти Газпрому). Чекаємо на подальший розвиток подій», - сказав Наїмський.

Він також звернув увагу на документ Вищої контрольної палати (NIK) Польщі з 2013 року щодо перевірки укладення газових угод між Польщею та Росією впродовж 2006-2011 років, з якого знято гриф «таємно». Уповноважений зазначив, що тогочасне керівництво країни, зокрема, екс-прем'єр-міністр Дональд Туск та колишній віце-прем'єр Вальдемар Павляк, несе «політичну» відповідальність за невдалі, з погляду Польщі, переговори з Росією впродовж 2008-2010 років щодо укладення нового контракту на газ. За їх результатами, як наголосив Наїмський, Польща фактично втратила контроль над власною газотранспортною системою, в результаті чого впродовж 2010-2017 років недоотримала за транзит російського газу 1,5 млрд злотих (близько 400 млн дол.).

 

У Сирії зазнали невдачі перемовини між опозицією та РФ щодо перемир'я

Представники сирійської опозиції заявили про провал переговорів з російськими військовими щодо мирного врегулювання конфлікту на південному заході Сирії.

Повстанці також відхилили вимоги Москви здатися, - повідомляє DW.

За словами повстанців, російська сторона «не була готова слухати їхні вимоги». Запропонований РФ варіант представники сирійської опозиції назвали «принизливим».

Учасники переговорів з російської сторони запропонували повстанцям прийняти умови, подібні узгодженим у випадку з регіоном Східна Гута, - повідомив співробітник створеного Вільною сирійською армією оперативного центру Ібрахім Джабаві.

Їм, зокрема, запропонували виїхати разом зі сім'ями на підконтрольні опозиції території на північному заході країни або ж залишитися і продовжувати жити під контролем сирійського уряду.

Нагадаємо, останніми тижнями урядова армія Башара Асада захопила частину підконтрольної повстанцям території на південному заході Сирії, зокрема, місто Хірак і район Лаха.

Тим часом кількість людей, вимушених покинути свої домівки на південному заході Сирії в результаті двотижневої ескалації бойових дій, зросла до 270 тисяч осіб.

Про це заявив йорданський представник ООН у справах біженців Мохаммад Хаварі, - повідомляє агентство Reuters.

«За останніми, оновленими даними, кількість переміщених осіб на півдні Сирії перевищило 270 000 осіб», - сказав Хаварі.

ООН попередила про ймовірну гуманітарну катастрофу на південному заході Сирії у зв'язку з бойовими діями, які розпочалися після наступу підтримуваної Росією урядової армії.

Йорданія, яка прийняла понад півмільйона переміщених сирійців з початку війни, та Ізраїль заявили, що не відкриватимуть свої кордони для біженців.

За даними Організації Об'єднаних Націй, минулого тижня 160 тисячам осіб довелося тікати від інтенсивного бомбардування. Люди, здебільшого, переховувалися в селах та районах поблизу ізраїльського та йорданського кордонів.

Раніше президент Сирії Башар Асад неодноразово обіцяв повернути «кожен дюйм» прикордонних з Йорданією та Ізраїлем частин Сирії, зокрема, Голанських висот.

 

У Росії тисячі людей вийшли на протести проти підвищення пенсійного віку

У Росії в неділю відбулися акції протесту проти планів уряду підвищити пенсійний вік.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Так, понад півтисячі людей зібралися 1 липня в столиці Єврейського автономного округу Росії - Біробіджані. Вони принесли зі собою плакати з такими гаслами, як «Голодний пенсіонер - це ганьба держави» та «Помри до виходу на пенсію».

Учасники мітингу закликали владу відмовитися від законопроекту про пенсійну реформу.

На Далекому Сході мітинги відбулися у містах Комсомольськ-на-Амурі, Владивосток і Хабаровськ. У Владивостоку мітинг навіть не був погоджений з місцевою владою.

В Омську на мітинг проти підвищення пенсійного віку зібралися близько 4500 людей. Протестувальники вимагали скасувати ухвалення скандального законопроекту про пенсійну реформу, чимало також виступали за відставку уряду Дмитра Медведєва.

16 червня російський уряд представив законодавство, яке передбачає підвищення пенсійного віку - зі 60 до 65 років для чоловіків і з 55 до 63 років для жінок. Зміни планується проводити поетапно впродовж перехідного періоду, який може розпочатися в 2019 році.

 

Іранська альтернатива: між Сирією та Венесуелою

Поліція і ревнощі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers