rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ 5 порад для безпечного рафтингу

Для прихильників яскравих вражень рафтинг - одне з найпопулярніших занять. Це - справжня пригода, повне перезавантаження після напруженої роботи і життя у великому місті. Особливо популярний через динамічність і веселий настрій. І, як кожне заняття, має свої таємниці, які потрібно знати, щоб враження були дійсно яскравими та позитивними. Бо пригоди пригодами, а голова та й все інше має залишитись цілим і неушкодженим.

Що це таке насправді?

Надмірний екстрім чи задоволення, спорт чи розвага? Такі питання виникають обов'язково, особливо, якщо ви чуєте про рафтинг вперше і прочитали тільки статтю «Вікіпедії». Аякже, «швидкісний спуск гірською річкою на спеціальному плавзасобі» - це, мабуть, небезпечно і для професіоналів!

Але правда - у тому, що річок є багато, вони - різні за складністю, і завжди є можливість пережити пригоди, доступні навіть непідготованій людині. З групою, зазвичай, постійно перебуває досвідчений інструктор, до того ж, зараз для рафтингу використовують спеціальне сучасне спорядження, про яке й мріяти не могли люди ще якихось 50-60 років тому. От тоді це дійсно було справою професіоналів!

Тому не бійтеся їхати на рафтинг - адреналіну буде рівно стільки, щоб трохи намочити штани і збагатитися яскравими спогадами.

Спорядження, або чому вигідно бути аматором?

Для рафтингу використовують спеціальне спорядження. Найперше - це сам плавзасіб, зазвичай, катамаран або рафт, можуть використовувати ще надувні байдарки або пластикові каяки.

Title Title 
 Проходження порога на рафті під час сплаву
Чорним Черемошем
 Проходження порогу «Дземброня» на катамарані

 

Особисте спорядження обов'язково містить рятувальний жилет, весло і шолом. Залежно від погоди або вашого бажання, сюди може додаватися ще спеціальний гідрокостюм (добре зберігає тепло, хоч і промокає) або водовідштовхуючий костюм (захищає від бризок і дощу, такий собі «просунутий» дощовик). Для повної боєготовності можуть додаватися ще гідрошкарпетки та гідрорукавиці.

Час від часу на сплаві вас добряче заливатиме водою чи хоча би бризками. Не варто їх боятися, бо якраз ці моменти дарують найбільше емоцій. Гідрокостюм виготовлений зі спеціально матеріалу - неопрену, який чудово затримує тепло вашого тіла, тому холодно буде тільки перших кілька секунд.

Чи варто скупляти наперед все необхідне спорядження? Однозначно - ні, все можна взяти напрокат в організаторів рафтингу. Можна підібрати розмір, порадитись, що у даному випадку буде найкраще. Достатньо буде взяти змінні одяг та взуття, щоб переодягнутися після сплаву. Купляти самому повний комплект - занадто дороге задоволення, якщо ви, звичайно, не плануєте присвятити рафтингу решту свого життя.

Безпека - що важливо і як перевірити?

Перед сплавом бурхливою гірською річкою організатори рафтингу обов'язково зроблять три речі:

  • Перевірять на тверезість (враження від сп'яніння з враженнями від рафтингу перемішувати протипоказано). Тут сперечатись не варто, просто не вживайте алкоголь безпосередньо перед сплавом.
  • Проведуть інструктаж з техніки безпеки (як поводити себе на воді і на березі, ознайомлять зі спорядженням та інструктором). Після нього вам видадуть все необхідне для сплаву, а інструктор перевірить, чи спорядження добре підігнано.
  • Проведуть маленьке тренування на самому початку сплаву, щоб ви ознайомились з технікою греблі та основними командами. Рафтинг - це групове заняття, тому кожен, хто сидить на судні з веслом, може впливати на його рух.

На що потрібно звернути увагу? По-перше, якщо ви пропустили щось з описаного вище, негайно вимагайте надати вам необхідну інформацію, запитуйте, якщо щось було незрозуміло.

З моменту знайомства з інструктором слухайте уважно його команди і вказівки. Це - досвідчена людина, навіть якщо молодша від вас.

Уважно огляньте спорядження, яке вам видали. Якщо у ньому є якісь дефекти (наприклад, поламана застібка), замініть на повністю справне.

Якщо ви не вмієте плавати - не варто надмірно хвилюватись. Навіть якщо ви потрапите у воду, то жилет втримає вас на плаву. Головне - не панікувати і заздалегідь повідомити інструктора про свій рівень підготовки.

Ну і ще, рафтинг це - неймовірно драйвово і весело, тому приготуйтесь кричати, пищати і непристойно голосно реготати. Зрештою, коли ще, як не тут?

Побут - що очікувати, а що - не варто?

Рафтинг проводять у місцях, віддалених від цивілізації. Побут організовують серед природи, здебільшого, у спеціально обладнаному наметовому містечку (рафтинг-таборі), хоча є можливість проживати у садибах місцевих мешканців.

Title Title 
 Сплав на двомісному катамарані Чорним Черемошем
 Підготовка до рафтингу на Чорному Черемоші

 

Для кількаденної програми у рафтинг-таборі туристи проживають у сучасних наметах з використанням теплого спального мішка і теплоізолюючого килимка. Додаткові зручності - це спеціально обладнане місце для їжі, вечірніх посиденьок біля вогню, туалети та можливість припаркувати автомобіль. Для отримання задоволення від рафтингу цього, як правило, достатньо. Однак, прихильникам гарячої води, телевізора і м'якої постелі краще буде поселитися у садибі.

Для поповнення сил після сплавів дуже важливим є повноцінне харчування. Тому воно, зазвичай, додане у вартість кількаденної програми і повністю забезпечується організаторами рафтингу.

Куди і коли - як вибрати?

Для початку знайдіть собі компанію, самому їхати не так весело, хоча би ще когось із друзів варто загітувати.

Далі визначте, який обсяг пригод ви готові переварити. Від цього залежатиме тривалість відпочинку: від одного дня (чи навіть одного сплаву) до 4-денної програми зі сплавами, походом у гори та різноманітними розвагами.

Також важливим є ваш рівень підготовки. Якщо, наприклад, ви вже були на рафтингу десь у Туреччині, то шукати більше адреналіну на українських річках не варто. Тут, звичайно, теж є серйозні перешкоди, але їхнє проходження - не таке безпечне і вимагає певного рівня підготовки. Для початківців ідеально підійдуть Чорний Черемош у Карпатах або Південний Буг.

Черемош доступний у квітні-червні, коли тут достатній рівень води, Південний Буг - із квітня до вересня.

 

Джерело: «Файні мандри»

 

Такий неймовірний рафтинг

Стратегія і тактика рукопашного бою

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers