rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Зелені свята, або Зіслання Святого Духа в Бенсенвілі

На першу неділю червня, а інколи і на кінець травня припадають прадавні літні торжества - Зелені свята, які з прийняттям християнства злилися з триденним святом Зіслання Святого Духа.

Уже сама назва свята свідчить про те, що довколишній світ на той час зелений і квітучий. Для підкреслення особливості цього свята, згідно з прадавньою традицією наших предків, садиби людські оздоблювались зеленню і квітами. Обабіч дверей та вікон ошатно побілених хат, допоміжних господарських приміщень та біля воріт прикріплюють гілля липи та клена, береста чи осики.

Наші предки вірили, що зелень захистить господу від небажаних істот - русалок.

Title Title 

 

У багатьох населених пунктах України в суботу, перед Зеленими святами, поминають померлих членів родини. Прикрашають зеленню і квітами могили, виголошують молитви за душі тих, що там спочивають. Тому цей день називають ще Задушною суботою.

Title Title 
 Богдан Ватраль, о. Богдан Калинюк,
Володимир Тюн
 Організатори свята разом із представниками
генерального консульства України в Чикаго.

 

Для всіх християн Зелені свята є одними з найсвітліших і радісних свят, яких чекають з нетерпінням.

Title Title 

 

Цього року свято Трійці співпало із загальноприйнятим американським святом - Днем Пам'яті (Memorial Day), тому українці в Америці святкували подвійне свято.

Багато мешканців Чикаго на цей чудовий сонячний вікенд вирушили за межі галасливого і метушливого міста, ближче до природи, а саме - в містечко Бенсенвіль, де парафіяни УПЦ Святої Трійці святкували храмове свято.

 

Title
 

 

Ошатне парафіяльне довкілля купалося в соковитій зелені та цілющих ароматах розквітлої акації.

На церковному подвір'ї - жвава метушня згуртованої парафіяльної родини. Як і в давнину, жінки порались на кухні, а чоловіки - на подвір'ї. У кожного свої, чітко розподілені обов'язки. Галаслива дітвора школи українознавства «Калина», яка успішно діє і розширюється при парафії, готувалася до святкової концертної програми. Із кухні, де смажилось, парилось і шкварчало, доносились аромати традиційних українських страв. Легенький вітерець розносив димок від мангалів, де наганяли апетит смачненькі шашлики.

Title Title 

 

Під кінець дня на забаву почали сходитись гості. Вечір супроводжували українські мелодії у виконанні гурту під керівництвом Тараса Демберецького.

Title Title 

 

Перший день Зелених свят, неділя, розпочався великою Літургією на честь Зіслання Святого Духа, яку очолив настоятель храму о. Богдан Калинюк разом з духовенством та прислужниками.

Title Title 

 

Зі щедрим подарунком на розвиток парафії завітали поважні гості - очільник Кредитівки «Самопоміч» п. Богдан Ватраль та директор маркетингового відділу п. Володимир Тюн, представники Генерального консульства України в Чикаго.

Title Title 

 

Також привітати зі святом парафіян УПЦ св. Трійці прибули священики сусідніх парафій, зокрема, о. Богдан Налисник (катедра св. Миколая), о. Іван Лимар (катедра св. Володимира), о. Олексій Каспрук з паніматкою Любою (УПЦ св. Софії), о. Василь Сендега з паніматкою Оленою (УПЦ св. Петра і Павла, Пейлос-Парк).

Title Title 

 

По закінченню Літургії настоятель церкви св. Трійці о. Богдан Калинюк та голова Управи п. Володимир Довгайчук подякували всім присутнім за те, що прийшли розділити радість парафіяльного свята.

Далі розпочалася святкова програма під керівництвом директора школи українознавства «Калина» п. Наталії Горбач. Гості насолоджувались чудовим виступом учнів школи українознавства, вихованців дитячого садочка, танцювального колективу «Горлиця» різних вікових категорій (худ. керівник В'ячеслав Тіхонов).

 

Світлини автора

 

Зустрічаємо літо

Показати, зберегти, передати...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers