rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Заступник генпрокурора передав справу «Тедісу» в одеське СБУ – після закриття проваджень за кількома фігурантами

З грудня 2017 року гучне кримінальне провадження стосовно цигаркового монополіста ТОВ «Тедіс Україна» розслідує Управління СБУ в Одеській області. Про це «Нашим грошам» повідомили у ГПУ у відповідь на офіційний запит.

Заступник генпрокурора 19 грудня 2017 року визначив підслідність кримінального провадження № 32015210000000119 від 22.12.2015 за слідчим управлінням УСБУ в Одеській області. Провадження проводиться за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2, ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ч.1,2, ст. 364 (зловживання владою), ч. 1, ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної групи) КК, зазначили у ГПУ. До передання розслідування здійснював т. зв. Департамент «Кононенка-Грановського» (Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки) Генпрокуратури.

При цьому у Генпрокуратурі вказали, що 2 листопада 2017 року з основного провадження № 32015210000000119 було виокремлено матеріали стосовно директора дирекції ТОВ «Тедіс Україна» Івана Бея за № 42017000000003485 за ознаками ухилення від сплати податків (за ч. 3, ст. 212 КК). А 5 грудня суд за клопотанням прокурора звільнив Бея від кримінальної відповідальності «у зв'язку з добровільною сплатою до держбюджету 58,22 млн грн., тобто, суми, на яку ТОВ «Тедіс Україна» ухилився від сплати податків».

Разом з тим, у ГПУ не згадали про ще одне виокремлення з основного провадження, яке сталося у той же день - 2 листопада. Йдеться про виокремлення матеріалів стосовно одеського бізнесмена Олександра Грановського (не плутати з народним депутатом) та Левона Багдасаряна (виокремленому щодо них провадженню присвоєно номер № 42017000000003483). Це виокремлене провадження прокурор ГПУ закрив 16 листопада. Незважаючи на те, що провадження закрито, й інформація, що міститься в ньому, більше не становить таємниці, у ГПУ не відповіли, на яких підставах відбулося закриття. Зазначимо, що Грановському ГПУ в цій справі оголосило підозру 24 травня 2017 року.

Крім того, після всіх виділень і зміни підслідності не зрозуміло, чи фігурують у справі посадові особи Антимонопольного комітету. В одній зі судових ухвал є інформація про те, що раніше слідством було встановлено, що прикриття протиправної діяльності у схемах ТОВ «Тедіс Україна» здійснювали, зокрема, голова АМКУ Юрій Терентьєв та двоє державних уповноважених АМКУ.

Нагадаємо, наприкінці березня 2017 року близько тисячі правоохоронців провели обшуки у найбільшого тютюнового дистриб'ютора в Україні - компанії «Тедіс Україна». Після чого глави МВС та ГПУ провели спільний брифінг, де йшлося про вимогу відставки Терентьєва.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що власники ТОВ «Тедіс Україна», використовуючи незаконні методи ведення підприємницької діяльності, шляхом підкупу службових осіб центральних державних органів України, зокрема, АМКУ, разом з виробниками тютюнової продукції «Філіп Морріс Україна», «Джей Ті Інтернешнл Україна», «Імперіал Тобако Юкрейн», «В.А.Т.-Прилуки» на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет створили нездоланні бар'єри входження на ринок дистрибуції сигарет потенційних реалізаторів-дистриб'юторів, у зв'язку з чим ТОВ «Тедіс Україна» посіло монопольне становище у даному виді економічної діяльності в Україні.

Зазначимо, що у лютому 2018 року генпрокурор Юрій Луценко разом з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим взяв участь у зустрічі з представниками тютюнового ринку. На ній було наголошено на відсутності значних проблем, хоча компанія «Тедіс» після відкритих кримінальних проваджень та розслідування АМКУ знизила свою частку на оптовому ринку лише з 96 до 89%.

До публічного скандалу бенефіціарами «Тедісу» разом з Кауфманом були громадяни Росії Сергій Кацієв та Ігор Кесаєв, котрі посідають монопольне становище на російському ринку легального та тіньового обігу тютюнових виробів. У жовтні 2016 року Кесаєв був внесений до санаційного списку України, оскільки його «Завод ім. Дегтярьова» випускає зброю, яка постачається бойовикам в незаконні збройні формування т. зв. «ЛНР» і «ДНР».

У грудні 2016 року АМКУ оштрафував ТОВ «Тедіс Україна» на 429,31 млн грн. Однак компанія заплатила лише 300 млн грн., а виплату решти оскаржує в суді. У лютому цього року апеляційний суд відмовив фірмі і залишив у силі рішення АМКУ (розгляд справи відбувався у закритому режимі). Зазначимо, що у рамках розслідування слідство встановило, що сума накладеного штрафу була безпідставно занижена. Це дало підстави слідству вважати голову АМКУ Юрія Терентьєва причетним до «прикриття протиправної діяльності» компанії «Тедіс».

Джерело: «Наші Гроші»

 

Рятувальники Донеччини купили позашляховик Volkswagen Tiguan з бронезахистом за 1,7 мільйона

Суд виправдав «порошенківця», котрому прокуратура обіцяла 10 років тюрми за хабарі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers