rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Швидкі дієти: шкода чи користь?

Коли потрібно швидко схуднути і виглядати на всі сто, жінки починають шукати швидкі дієти. І знаходять. Проте, тим, хто «сідає» на такі дієти, треба пам'ятати, що це досить жорсткий експеримент для організму. Щоб він виявився вдалим, слід врахувати два моменти: знайти «свій» варіант, який відповідатиме вашим звичкам, і вчасно і правильно вийти з дієти, щоб втрачені кілограми не наздогнали вас сторицею.

Дієта 2 в 1

Насамперед, слід рішуче відмовитися від солодощів, а також круп та будь-яких виробів з борошна. У дієтичному меню мають переважати тільки нежирні м'ясні та молочні продукти. Але оскільки доведено, що білкові дієти згубно позначаються на роботі нирок, слід «розбавити» меню вітамінами, тобто, овочами і фруктами. Ваш раціон має складатися з нежирного м'яса, риби, кальмарів, креветок, молока, нежирного сиру, фруктів, ягід, овочів. Виняток - картопля, виноград, банани, абрикоси, хурма (в них вуглеводів занадто багато). Пити можна мінеральну або звичайну (краще теплу) воду, зелений або трав'яний чай без цукру. Причому стільки, скільки хочеться - зневоднення організму ні до чого.

Але ж овочі і фрукти теж містять вуглеводи - заперечите ви і будете абсолютно праві. Однак у цих вуглеводах мінімум калорій, а от користь від них значна - ви не будете відчувати швидку стомлюваність від нестачі вітамінів і мінералів.

Проте цінність дієти не тільки в тому, щоб відмовитися від макаронів зі соусом або смаженої картоплі на користь м'яса і овочів. Потрібно активізувати обмін речовин за допомогою роздільного харчування: за один раз можна з'їсти тільки м'ясо, в іншому випадку - тільки овочі. Тоді все з'їдене засвоюється швидко і легко.

Результат: мінус 3-4 кг за 7 днів.

Зразкове меню

8.00 - білки - два варені яйця;

10.30 - вітаміни - один грейпфрут або апельсин;

13.00 - білки - 200 г відвареного нежирного м'яса або риби;

15.30 - вітаміни - 300 г сирих або тушкованих овочів;

18.00 - білки - 200 г нежирного сиру;

20.30 - вітаміни - два яблука або 200 г інших фруктів, ягід.

Резюме: В принципі харчування «часто і потроху» є безперечні плюси: ви забудете про почуття голоду. Тому, незважаючи на безліч обмежень, переноситися дієта буде досить легко. Але якщо з незвички з'явиться легка слабкість і запаморочення, чай з цукром або з медом додасть вам сил. А якщо необхідно скинути більше, ніж 3-4 кг, повторіть дієту після двотижневої перерви.

Рослинна дієта

На її користь свідчить хоча б той факт, що серед переконаних вегетаріанців ви не зустрінете жодної людини з надмірною вагою. Абсолютно всі «тваринні» продукти набувають статусу нон грата. Вони не повинні потрапляти не лише до вашого меню, але навіть вам на очі, щоб уникнути спокус. А якщо нудьгуватимете за соковитим стейком або сирним десертом, замініть їх стравами зі сої. Активний компонент генистеїн, що міститься в ній, прискорює обмін речовин і організм спалює калорії так само ефективно, як після виснажливих фізичних навантажень. До речі, солодкі і жирні страви автоматично потрапляють до розряду «недоступних». Таким чином, ми отримуємо низькокалорійне меню.

Результат: мінус 1-3 кг за 5 днів.

Зразкове меню

Сніданок: 170 г грейпфрутового соку або соєвого молока, булочка з висівками.

Обід: 1 чашка тушкованих овочів (можна зі соєвим м'ясом), 1 скибочка житнього хліба.

Вечеря: 2 великі перці, фаршировані рисом і кукурудзою, 1 чашка звареної на пару броколі.

Десерт: 150 г сиру тофу, 1 чашка свіжої полуниці або інших ягід.

Резюме: «Пристрасним» м'ясоїдам навряд чи сподобається специфічний смак соєвих продуктів. Однак, це - не найбільша неприємність. Ферменти овочів, якими тепер буде рясніти ваше меню, провокують посилене виділення шлункового соку, а значить і відчуття голоду. Але збільшувати порції не можна, інакше замість схуднення отримаєте прямо протилежний ефект. До того ж, на раптову відмову від тваринних білків і велику кількість вуглеводів кишківник прореагує здуттям живота, газами, а іноді і діареєю. На цей випадок є перевірений народний засіб: рясно посипайте страви сушеним кропом. Ще одне але: медики не радять «сидіти» на такій дієті довше, ніж тиждень. «Більшість соєвих продуктів виробляються з генетично модифікованих бобів, - заявляють вони. - Якщо їсти їх занадто часто і багато, це не кращим чином позначиться на вашому здоров'ї».

Монодієта

Головне - дотримуватися двох правил: ви вибираєте будь-який низькокалорійний продукт і протягом одного або декількох днів не зраджуєте йому. Основний козир подібних дієт - у їхній одноманітності. Як би сильно ви не любили ананаси або гречану кашу, ви не зможете з'їсти їх занадто багато, а значить, не будете переїдати. Яблука, ананаси, грейпфрути, рис або гречка чудово впораються з поставленим завданням. Але якщо до цього ви ніколи не «сиділи» на монодієті і не знаєте, як ваш організм поставиться до такого харчування, краще починайте експеримент із більш ситних продуктів. Наприклад, із гречки, сиру або нежирного курячого м'яса. На перший раз варто зупинити вибір на гречці. Вона містить повний комплект корисного: білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину, яка «вимете» з кишківника шлаки. Можете зварити звичайну гречану кашу й їсти її без солі і масла, або просто залити крупу окропом і настоювати всю ніч. А запивати гречану кашу можна мінералкою або чаєм.

Результат: мінус 0,5-1 кг за 1 день.

Зразкове меню

За один раз ви можете з'їдати 100-200 г гречки. Всього - 5-6 трапез протягом дня. Мінеральної води без газу і несолодкого чаю можете пити скільки заманеться.

Резюме: Монодієта вважається одним з найсуворіших способів розлучитися із зайвою вагою. Щоб «затриматися» на такій дієті довше, ніж два дні, потрібно володіти залізною силою волі. Завдяки тому, що гречка багата білками, ви навряд чи будете відчувати голод, але вже на 2-4 день напевно відчуєте слабкість, головний біль і непереборне бажання поласувати чимось «забороненим». Якщо знайдете в собі сили не «зірватися», то вже через день-два ці неприємності залишаться в минулому. Зате кінцевий результат вас потішить. Але не захоплюйтеся: дотримуватися монодієти більше, ніж 5-7 днів може бути небезпечно для здоров'я. Адже ми обділяємо себе необхідними мікроелементами, мінералами, вітамінами, якими не може забезпечити один продукт. А щоб скинуті кілограми не повернулися «в подвійному обсязі», потрібно правильно «зійти з дистанції». У перший день після закінчення дієти додайте до гречки лише один продукт, наприклад, кефір або сир, наступного дня - ще два, і так далі. До звичного харчування ви зможете повернутися через 4 дні, не раніше.

 

Чайна дієта

Ви можете ні в чому себе не обмежувати і ласувати своїми улюбленими стравами. Але тепер кожну порцію потрібно ділити навпіл і з'їдати тільки одну половину. Так організм отримує вдвічі менше калорій. Таке нововведення стосується тільки обідів і вечер, а ось сніданок відтепер буде складатися виключно з чашки зеленого чаю з молоком. Готувати напій слід так: доведіть 1 склянку молока до кипіння і залийте 1 чайну ложку чаю. Настоюйте його як і звичайний чай, кілька хвилин. І жодних булочок, круасанів або печива! Наступна «підзарядка» - тільки через чотири години, не раніше. І не забувайте між трапезами пити зелений чай, але вже без молока (і звісно, без цукру). Обов'язкова програма - до 10 чашок на день. Зелений чай прискорює обмін речовин, і організм швидше спалює накопичені калорії. Одна чашка цього напою, що бадьорить, - мінус 30-50 калорій! Безсумнівний плюс такої дієти ще і в тому, що зелений чай містить антиоксиданти, а це - надійний щит від раку, артриту і серцево-судинних захворювань.

Результат: мінус 5 кг за 10 днів.

Зразкове меню

8.00 - 200 мл чаю з молоком;

12.00 - яблуко або груша, чашка чаю;

13.00 - овочевий суп, овочевий салат, 200 г тушкованої риби, чашка чаю;

15.00 - гроно винограду, чашка чаю;

18.00 - овочеве рагу, 150 г відвареного або тушкованого м'яса, чашка чаю;

20.00 - яблуко, чашка чаю.

Резюме: У перші дні ви будете відчувати, що готові «з'їсти слона». Але вже на фініші «дієтичного марафону» настане відчуття легкості і бадьорості. Незважаючи на це, «засиджуватися» на дієті довше від вказаного терміну не варто. Зелений чай має легкий сечогінний ефект, тому з часом разом із зайвою вагою ви починаєте втрачати і цінні для організму речовини. Наприклад, калій, нестача якого загрожує не тільки появою м'язової слабкості, але і серйозними порушеннями в роботі нирок.

Печерна дієта

Таку дієту запропонували американські вчені з Національного інституту довголіття і нарекли «дієтою воїнів» або «печерною». Відомо, що печерним людям доводилося їсти досить щільно, але рідко - коли вдавалося забити якусь дичину. Ви теж можете собі дозволити ситно поїсти не більше, ніж один раз на день. Краще, якщо це буде обід. Адже вранці ви все одно не зможете з'їсти багато, тому швидко зголоднієте. Вечеря теж не підходить - всі з'їдені на ніч калорії відкладаються на талії і стегнах. А ось, отримуючи харчовий «допінг» в середині дня, організм має достатньо часу, щоб вгамувати апетит і почати працювати над спалюванням зайвого. Тепер, замість того, щоб отримувати калорії за рахунок перекусів у вигляді булочок або цукерок, він буде витрачати їх за рахунок «переробки» жирових стратегічних запасів у загальновідомих місцях.

Результат: мінус 3-4 кг за 5 днів.

Зразкове меню

До 14.00 - чиста негазована вода і натуральні соки;

14.00 - повноцінний обід, що складається з першого, другого і третього;

17.00 - невелика піала овочевого салату, заправленого олією, або фруктового салату без заправки.

Резюме: Дієта підходить для дуже зайнятих людей, яким ніяк не вдається викроїти час на повноцінний сніданок, ланч, обід і вечерю, а тим паче, харчуватися «за годинником». Для тих же, хто звик їсти часто, голодне бурчання в шлунку може стати справжнім випробуванням. Спробуйте обдурити організм, запропонувавши йому замість їжі теплу воду або сік. А якщо голод невідступно йде за вами, «наступаючи на п'яти», дозвольте собі скромний полуденок з овочів або фруктів. Не підходить такий раціон тим, хто страждає гастритами та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. До того ж, «сидіти» на дієті більше, ніж п'ять днів, просто не ефективно. Спантеличений частими голодуванням організм вже до кінця першого тижня навідріз відмовляється «спалювати» зайві калорії, а навпаки, намагається сформувати новий жировий запас - на «чорний день».

Результат без шкоди

Для того, щоб дієта була ефективною і не нашкодила здоров'ю, потрібно запам'ятати кілька правил:

1.    Ефект бумеранга

Якщо вам вдалося за лічені дні відправити зайві кілограми в нокдаун, не поспішайте святкувати перемогу. Найімовірніше, «вигнанцям» так само швидко вдасться взяти реванш і успішно повернутися на колишнє місце. Щоб відтягнути цей час якнайдалі, важливо правильно «виходити» з дієти. Тому візьміть за правило: їсти менше, ніж до дієти, а пити більше.

2.    Не пара

Алкоголь і дієта - поняття абсолютно несумісні. Пиво, вино або інший напій «із градусом» збуджує апетит, тому ви ризикуєте «зірватися» і звести нанівець свої титанічні зусилля.

3.    Фальстарт

Швидка втрата ваги не завжди означає втрату жиру! Відмовляючись від білків, ви починаєте втрачати м'язову масу, а застосовуючи сечогінні або проносні засоби - цінні запаси вологи.

4.    Тривалий стрибок

Іноді натхненні швидкою втратою ваги жінки продовжують тижнями сидіти на дієті, яка розрахована на кілька днів. А в результаті, за місяць втрачають стільки ж, скільки за перших п'ять днів. Адже голодний організм намагається з кожним днем витрачати дедалі менше калорій. До того ж, таке «затягування» не кращим чином позначиться на здоров'ї.

Крокуємо до бездоганних ніг

Що потрібно їсти, щоб мати гарну фігуру – і що не дуже

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers