rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Суд скасував рішення АМКУ про змову портовиків Новинського на тендерах за 20 мільйонів

Господарський суд Миколаївської області задовольнив позовні вимоги ТОВ «Південна Судноремонтна Компанія» та ТОВ «Смарт-Мерітайм Груп» щодо визнання недійсним рішення миколаївського ОТВ АМКУ про накладення на компанії 680 тис. грн. штрафу за тендерні змови на закупівлях ремонту суден очікуваною вартістю 20 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 8 травня.

Під кінець минулого року, 28 грудня, адміністративна колегія Миколаївського відділення АМКУ визнала змову між ТОВ «Південна Судноремонтна Компанія» (далі - «ПСК») та ТОВ «Смарт-Мерітайм Груп» (далі - «СМГ») на тендерах ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» та двох військових частин в Одеській області (1485 і А0456) щодо закупівель робіт з ремонту суден.

Йшлося про п'ять аукціонів загальною очікуваною вартістю 20 млн грн. Одна із закупівель була неуспішною, один лот взяло ТОВ «ТОП Сервіс Юг», тоді як решту 12,39 млн грн. «ПСК» та «СМГ» поділили між собою - 6,40 млн грн. та 5,99 млн грн. відповідно.

Дослідивши документи учасників у рамках закупівлі «Ольвії», миколаївський АМКУ встановив узгодженість дій між «ПСК» та «СМГ» та, як наслідок, зафіксував факт спотворення результатів торгів. Поведінка учасників на решті торгів підтвердила висновки АМКУ. Компанії отримали по 340 тис. грн. штрафу.

Своє рішення регулятор сформував на основі таких доказів:

Компанії використовують одну матеріально-технічну базу, а саме - виробничі площі відкритого майданчика стапеля «0». Орендарем площ є «СМГ», а належать вони «Чорноморському суднобудівному заводу». Крім того, як встановили антимонопольники, «ПСК» залучає «СМГ» до виконання державних замовлень як субпідрядника.

Наявність сталих господарських та ділових відносин між компаніями. Йдеться про укладені між ними договори щодо виконання «СМГ» на замовлення «ПСК» ремонту суден з використанням робочої сили, матеріалів та обладнання «СМГ». Компанії тісно співпрацюють протягом 2015-2017 років, констатували антимонопольники, що свідчить про їхнє позиціонування не як конкурентів, а як партнерів.

Узгодженість дій під час проведення аукціону. Регулятор зазначив, що, не граючи на пониження під час електронних аукціонів, «СМГ» надало можливість «ПСК» стати переможцем на торгах, після чого самому бути залученим до їх виконання як субпідрядник.

«ТОВ «ПСК» та ТОВ «СМГ» під час участі у процедурах відкритих торгів мають спільну (узгоджену) стратегію, а саме: ТОВ «СМГ» пропонує найвищу ціну та не знижує її під час електронного аукціону. Натомість, ТОВ «ПСК» залучає матеріально-технічну базу, яка належить ТОВ «СМГ», до виконання робіт, що є предметом закупівлі. Таким чином, ТОВ «ПСК» та ТОВ «СМГ» впливають на результати торгів не завдяки власним досягненням, а за допомогою узгодження між собою поведінки під час участі у процедурах закупівель», - встановили миколаївські антимонопольники.

Дослідивши матеріали справи, суд не погодився з висновками миколаївського відділення АМКУ.

По-перше, зазначив суд, чинне законодавство про захист економічної конкуренції не забороняє учасникам публічних тендерів мати господарські відносини між собою і не пов'язує наявність таких стосунків з ознаками антиконкурентних дій.

Більше того, згідно з договором про надання доступу від 10.01.2017 року, «СМГ» надає «ПСК» доступ до виробничої площі майданчика стапелю «0» на навколостапельній плиті інв. № 03039 - і йдеться про ділянку у 300 кв. м, тоді як загальна площа стапелю «0» складає 10540 кв. м. Комітет не довів, що учасники планували використовувати одну базу для виконання ремонтних робіт.

По-друге, додав суд, регулятор не надав належних доказів, які б вказували на спільну узгоджену стратегію учасників щодо спірних процедур закупівель.

«По-третє, можливість зниження стартової пропозиції це є право, а не обов'язок учасника торгів, який може скористатись або не скористатись наданим йому правом залежно від власних можливостей та інтересів. Невикористання свого законного права суб'єктом господарювання не може бути визнано дією, що порушує чинне законодавство, зокрема, антиконкурентною узгодженою поведінкою», - пояснив суд.

Принагідно суд апелював до доводів позивачів щодо того, що «СМГ» не понижувало стартову пропозицію через невідповідність такої дії власним економічним інтересам, а не у зв'язку з наявністю у неї змови з «ПСК».

«Також слушними виступають аргументи товариств про те, що якби ТОВ «СМГ» та ТОВ «ПСК» дійсно мали на меті спотворення результатів торгів та узгодження поведінки з метою перемоги у тендері однією зі сторін, вони б узгодили свої цінові пропозиції та у процесі електронних торгів знижували б стартову ціну на кілька кроків до узгодженої позначки. Цими діями ТОВ «СМГ» та ТОВ «ПСК» створили б, як це зазначено у рішенні, «ілюзію конкуренції», - йдеться у рішенні.

Врешті, резюмував суддя, висновок миколаївського АМКУ про узгодження «СМГ» і  «ПСК» своєї поведінки під час участі у конкурсі є припущеннями, які регулятор «виклав у стверджувальній формі», і ґрунтується на не до кінця з'ясованих обставинах справи.

Нагадаємо, херсонське ТОВ «Смарт-Мерітайм Груп» через ТОВ «Смарт-Мерітайм Актив» належить народному депутатові Вадиму Новинському (фракція «Опозиційний блок»), який володіє Херсонським та Чорноморським суднобудівними заводами.

Раніше «СМГ» було зареєстроване у Києві, на вул. Ігорівській, 7А. Вказаний тоді контактний номер досі залишається одним із зв'язкових - (044) 5903023.

Миколаївське ТОВ «Південна Судноремонтна Компанія» зареєстроване на Сергія Бурковеця та Євгена Сімченка. Фірма прописана у квартирі, що належить Бурковецю. «ПСК» називають дочірнім підприємством «Миколаївського тепловозоремонтного заводу», співвласником і директором якого є В'ячеслав Сімченко. Торік, за даними «Прозорро», «ПСК» отримала держпідрядів на 43,34 млн грн.

Джерело: «Наші Гроші»

 

«Укртранснафта» викинула продавців авіаквитків з торгів на 4 мільйони за чесну довідку про захист довкілля

Суд повернув Києву фонтан на Хрещатику, який фірма екс-депутата купила в особи з підробленим паспортом

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers