rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Свято «Мій оберіг – це родина моя» у Рідній школі міста Детройт

Весна... Як довго ми цьогоріч чекали на неї, але вона блукала десь там, оминаючи околиці Мічигану. Аж тут і місяць травень завітав і приніс зі собою теплу погоду, цвіт на деревах, щебетання пташок, оживання комашок.

Title  
 Біля мікрофону Катя Щербата та Юлія Федоренко 

Другий тиждень травня особливий у всьому світі: він не тільки красується своїм різнобарв'ям, але і величанням найкращої, найдобрішої людини на Землі, котра зветься одним словом «Мама!» Вона - найсильніша людина, її любов можна порівняти з безкрайнім небом; її піклування і турботу про своїх дітей можна прирівняти до океанів, що омивають сушу. І не важливо скільки нам, 5 чи 50 років, якщо жива мама, ми ще є дітьми.

У суботу, 12 травня 2018 року, школярі поспішали у Рідну школу міста Детройт, щоб разом з учителями зробити своїми руками невеличкі подарунки для своїх матусь. У школі панував піднесений настрій, адже саме цього дня мало відбутися родинне свято «Мій оберіг - це родина моя», яку підготували учні 5-6 класів під керівництвом своїх наставників-учителів.

  Title
  Ведучі свята з учителькою Іриною Свиткою

Але за вікном владу в свої руки взяв дощ. В небі заблищали стрілами блискавки, розсікаючи його на дві половинки, хмаринки плакали грубими краплинками, які весело стрибали по калюжах. Знову грім і... гроза.

Після дощику земля запахла свіжістю, стало чистим усе навколо, на рослинах блищали краплинки, ніби дорогоцінні перли.

Кажуть, що все починається з мами. Так, мама - це «корінь життя» сім'ї, це - наснага, бажання йти тільки вперед.

Ось і в школу поспішають мами наших діток, і не тільки вони, але і татусі, і бабусі, і дідусі. Адже сім'я - це коли всі разом, одне ціле. Сім'я - це великий механізм, якщо ламається одна деталь, то і споруда перестає ефективно працювати. Так і в сім'ї - кожен має свої обов'язки, кожен за щось відповідає, і все це створює міцну і гарну родину.

На обличчях гостей читаєш то сміх, то тривогу, то радість, хтось чекає на виступ своїх дітей, хтось хоче поринути думками в минуле, коли їхні діти були ще маленькими, а хтось просто хоче насолодитися виступом школярів і красою рідного слова.

Аудиторія затамувала подих, учні готові... І розпочинається свято... Стоять на сцені учні 5-6класів, всі одягнені у вишиванки, кожна з яких по-своєму особлива. У вишиванці відчуваються традиції та звичаї українського народу, сила козацького духу, втілення у візерунку багатьох сторіч і різнобарв'я природи.

Ведучими свята були Марта Нісевич та Андрій Бабійчук, учні 6-го класу, котрі розпочали свято такими словами:

Родина - це таке маленьке слово,

а скільки в ньому сенсу, доброти.

Це - мами перша колискова,

це - батьків прояв теплоти...

Родина - це не просто термін,

який у словнику знайдеш.

Родина - тихий серця шепіт,

з яким ти по життю ідеш.

 

Title  
 Учні 5-х класів під час програми. 

Так, це справді так і відбувається в житті людей. Такі родинні свята дуже позитивні для сім'ї, вони показують, що кожен член родини важливий у вихованні та розвитку своїх дітей. Після слів ведучих прозвучала пісня «Роде наш красний», яку виконували учні 5-6 класів у супроводі музичного керівника пані Мирослави Борищук. Декламували вірші учні 5-го класу, а саме: Р. Ворончак, Х. Ворончак, К. Балюх, Є. Гадасюк, Т. Добровольська, Д. Дармограй, С. Зелінська, Х. Іваськів, А. Качанська, П. Качмар, Д. Макара, Ю. Перець, Ю. Олекший, В. Паламарчук, А. Путера, О. Сахно, В. Смолей, А. Торанчук, В. Шевчук.

 

Мама, мамочка, матуся,

Я до неї пригорнуся.

Вона добра і привітна,

Ніби сонце в небі, ніжна.

 

Тато рідний мусить знати -

Ти найкращий в світі тато.

Добрий, сильний і стрункий,

Хіба є ще десь такий?

 

Яка мелодійна і ніжна наша українська мова, як можна гарно називати своїх рідних: мамо, матусенько, нене, тату, таточку, татусю, бабцю, бабусенько, діду, дідуню. У залі чулося легке схлипування, але були це сльози радості, гордість за своїх дітей і Україну.

Пісня «Рідна мати моя» прозвучала у виконанні учнів п'ятих-шостих класів у супроводі музичного керівника. Пісню співали не тільки діти, але всі гості у залі. Ця пісня вчить дітей не тільки любові і пошани до батьків, але і традиції нашого народу. Вірші про сім'ю декламували учні 6-го класу: А. Бабійчук, Д. Дубовська, В. Кафтан, В. Кулиній, Х. Нестерович, М. Нісевич, К. Осадчук, Н. Слюсар, І. Сторощук, Ю. Федоренко, О. Цісик, В. Цісик, К. Щербата.

Згадали учні і Святу Богородицю у віршах, дякували їй за опіку і за все те,що вони мають:

Молюся устами, молюся серденьком,

До тебе, Небесна Ісусова ненько.

Бурхливі овації і легке хвилювання у гостей свята викликала «Легенда про матір», яку мелодійно продекламували Аня Торанчук і Дмитро Дармограй з 5-го класу.

Дуже цікава і повчальна для інших дітей була сценка «Три місяці». Ролі у сценці виконували учні 5-го класу: Ю. Олекший, П. Качмар, О. Сахно, Є. Ґадасюк, В. Шевчук, В. Паламарчук.

Сиділи у залі бабусі й дідусі наших дітей, які зі щемом у серцях слухали своїх внучат, бабусі крадькома витирали сльози. Бо як нагадує прислів'я: «Перша любов приходить тоді, коли з'являються внуки».

Ансамбль дівчат 6-го класу виконав пісню «Бабця спить» під музичний супровід керівника 6-го класу Ірини Свитки. Під час звучання цієї пісні у гостей була усмішка на устах. Пані Ірина влучно вибрала цю пісню, а її майстерність вміло вилилася у красиву мелодію, яка була оцінена бурхливими оплесками задоволених глядачів.

Сценку «Мама на роботі» виконали учні 6-го класу, а саме: А. Бабійчук, К. Щербата, К. Осадчук. Сценка мала гумористичний характер, показала реальне сучасне життя сім'ї, де мама завжди була вдома, за всіх дбала, а потім пішла на роботу.

А також учні 4-го класу виконали «Весняний танець», який підготувала з дівчатами та хлопцями 5-го класу вчителька Надія Сутар.

Фінальним твором була пісня «Прекрасні звертання», яку виконували учні п'ятих-шостих класів Рідної школи. Слова цієї пісні дійсно зачіпають струни людської душі. Впродовж багатьох педагогічних років я бачила різні емоції на цю пісню: татусі, мужні, сильні, не могли втримати сліз.

Донечко, синку, сестрице, братусю,

 дружна, велика, щаслива сім'я!

Таточку, мамочко, бабцю, дідусю -

мій оберіг і родина моя!

 

Хочемо висловити щиру подяку авторові сценарію пані Галині Іщук, керівнику 5-го класу. Дякуємо також і пані І. Свитці, яка разом п. Галиною підготувала виступ учнів п'ятих-шостих класів, а також за хорошу та плідну співпрацю. Хочемо сказати «дякую» батькам: Я. Баран і О. Бабійчук, Д. Корендію, які зі смаком прикрасили сцену.

Після завершення виступу директор школи Ольга Новачинська подякувала дітям та вчителям за чудове свято. Пані Оля звернула увагу на місце й значення матері-берегині у сім'ї та житті людини, наголосила на значенні «сім'ї - творця і хоронителя українського роду, культури, моралі». Директор школи пригадала гостям свята факти з історії України про славні роди, які прославили себе на віки, й цінності, на основі яких виховували дітей у цих родинах. Закінчилось свято теплими побажаннями, адресованими матусям:

Дай же, Боже, мамі вік погожий, -

так щоранку молимося ми -

А кохану нашу матір, Боже,

ущаслив добрячими дітьми!

А Господь, що з неба всім кермує,

щастя дасть і втіху мамі тій,

Що дітей розумних подарує

Батьківщині нашій дорогій.

 

Фотографії Ірини Нісевич

Всеканадська вчительська конференція готує освітян до трансформацій освіти у цілому світі

ЗУАДК сприяє організації відпочинку дітей із прифронтової зони

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers