rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ У чому небезпека фаст-фуду? Ця їжа призводить до пошкодження роботи мозку

У сучасному життєвому ритмі брак вільного часу накладає свій відбиток на наш раціон - ми почали менше харчуватися вдома, надаючи перевагу гамбургерам, піці та шоколадним батончикам, замість компотів і морсів п'ємо газовану воду та пакетовані соки.

 

В результаті, втрачаємо стрункість фігури, але і це не найголовніше - харчуючись фаст-фудом, ми руйнуємо здоров'я.

У чому небезпека фаст-фуду? У більшості продуктів, що належать до категорії фаст-фуд, міститься велика кількість калорій, а оскільки вони з'їдаються, зазвичай, у великій кількості, це стає помітно. У продуктах фаст-фуду міститься велика кількість жирів і консервантів, мало якісного білка і багато вуглеводів, а вітаміни і мінеральні речовини - в дефіциті.

При приготуванні фаст-фуду зазвичай використовується маргарин - синтетичний продукт із шкідливими жирними кислотами. Вони не дають продуктам псуватися, але впливають на стінки судин, нервову систему і призводять до розвитку цукрового діабету другого типу, онкології та безпліддя.

Крім того, в стравах фаст-фуду багато солі, що надає їм більш привабливий смак, але шкодить ниркам і судинам. Вони небезпечні в плані мікробіологічної чистоти - при недотриманні санітарних норм ними можна отруїтися.

Нью-Йоркський психіатричний інститут повідомляє, що фаст-фуд небезпечний для нервової системи людини: багата цукром і насиченими жирами, (а також харчовими розпушувачами, барвниками, ароматизаторами) дієта призводить до пошкодження структури мозку, руйнуються нервові тканини і запускають запальні процеси, також був зафіксований надлишок води в мигдалеподібному тілі, а це є доказом пошкодження нервових тканин.

У фаст-фуді містяться транс-ізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50% (в картопляних чіпсах, крекерах, печиві та ін.), оскільки багато з них готуються з використанням гідрогенізованих жирів (маргаринів).

Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (регулюють багато процесів в організмі і є практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази - головного ферменту, який знешкоджує канцерогенні та деякі лікарські токсини.

Виходячи з отриманих даних, експерти рекомендують зменшити вміст солі і насичених жирів, а транс-жири (жири, що містять транс-ізомери жирних кислот) зовсім не використовувати в продуктах харчування. Таким чином, ціни на продукти з невеликим вмістом солі також повинні бути знижені. У травні Європейська організація споживачів вже зверталася до Германа ван Ромпея, голови Європейської ради і прем'єр-міністра Бельгії, з проханням посилити вимоги щодо реклами фаст-фуду.

Але чому нас так тягне це скуштувати? Це схоже до залежності, оскільки у ці продукти часто додають підсилювачі смаку, одним з яких є глутамат натрію. Інша їжа після споживання фаст-фуду вже здається несмачною.

Раціональне харчування (від латинського «Rationalis» - розумний) достатнє в кількісному й повноцінне в якісному сенсі харчування. Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість.

Денний раціон підлітка у співвідношеннях:

  БІЛКІВ,    ЖИРІВ, ВУГЛЕВОДІВ

           1           :                    1           :  4

ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ

           1           :                    1           :  6

Харчові домішки - це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію. Позначаються літерою «Е».

10 найшкідливіших продуктів харчування:

- жувальні цукерки, «чупа-чупси»;

- чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні;

- солодкі газовані напої;

- шоколадні батончики;

- сосиски і ковбаси;

- майонез і кетчуп;

- різні соуси і заправки;

- локшина швидкого приготування.

Автор: І. М. Маринчина, асистент кафедри гінекології та перинатології Буковинського державного медичного університету

Джерело: «Молодий Буковинець»

 

Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

Черешня лікує суглоби та шлунок

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers