rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Мером Туніса вперше стане жінка

Мером Туніса вперше стане жінка

У Тунісі, столиці Туніської Республіки, на виборах мера вперше перемогла жінка - Суад Ібрахім.

Про це повідомляє Anadolu.

«У неділю за результатами місцевих виборів Суад Ібрахім від партії «Відродження» обрано мером столиці Туніса. Вона набрала 33,8% голосів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вперше жінку обрали на посаду мера столиці Тунісу.

 

Президент Румунії наполягає на відставці прем'єра

Президент Румунії Клаус Йоганніс повторно закликав прем'єр-міністра Віорику Денчиле піти у відставку.

Про це глава Румунії заявив на прес-конференції, що відбулася в Бухаресті, під час якої президент звинуватив правлячу коаліцію в стагнації економіки країни, - повідомляє власний кореспондент «Укрінформу».

«Соціал-демократична партія Румунії зупинила економічний розвиток країни. У ситуації економічної ситуації, прем'єр-міністру Віорики Денчиле необхідно піти у відставку, поступившись місцем компетентним в сфері економіки людям», - заявив президент.

Глава держави аргументував свою вимогу тим, що за півтора року перебування у владі правлячої коаліції бюджетні видатки збільшилися майже на 22%, натомість, доходи в бюджет постійно скорочуються.

На думку румунського президента, правляча коаліція переймається лише збільшенням заробітної плати, не приділяючи належної уваги залученню інвестицій в економіку.

Як повідомлялося, кілька днів тому президент Йоганніс вперше почав вимагати відставки прем'єра, однак глава румунського уряду заявила, що не бачить ніяких мотивів для відставки.

 

Прем'єр Франції зустрівся зі страйкарями-залізничниками

Прем'єр-міністр Франції Едуард Філіпп провів у вівторок зустріч із представниками профспілок залізничників та компанії SNCF - монополіста залізничних перевезень в країні, які продовжують свій страйк у Франції.

Це була перша зустріч такого рівня з часу початку страйку, - повідомляє franceinfo.

«Для нас страйк триває», - заявили страйкарі після зустрічі з главою уряду.

Про те, що дійти згоди про припинення страйку з першої зустрічі не вдасться, було очевидним ще в понеділок, коли прем'єр-міністр заявив, що у питанні реформуванні французької залізниці «повернення назад не буде».

Сторони домовилися продовжити перемовини впродовж найближчого часу.

Раніше страйкарі відмовлялися зустрічатися з міністром транспорту, вимагаючи зустрічі з очільником уряду, від якого чекали «потужного сигналу» про зміни методів реформування та початок переговорів.

Страйкарі переконані, що досягли успіху, бо вважають, що рівень представлення з боку держави на рівні прем'єр-міністра свідчить про те, що тиск з їхнього боку має ефект, тому не мають наміру здаватися.

Як відомо, на початку квітня французькі залізничники оголосили довготривалий страйк з метою скасування реформи галузі, яка, за задумом президента та уряду, мала на меті зменшення пільг для працівників залізниці, усунення монополії, підвищення конкурентоспроможності галузі, протидію збитковості та значним боргам.

 

Румунські медики провели попереджувальний страйк

Медики Румунії провели в понеділок, 7 травня, двогодинний попереджувальний страйк. У ньому взяли участь близько 75% медичного персоналу країни.

Про це заявив віце-голова профспілки медичних працівників «Санітас» Юліан Поп, - повідомляє власний кореспондент «Укрінформу».

«Вимога лікарів залишається незмінною: збільшення заробітної плати не лише окремим категоріям лікарів, а всім медичним працівникам. Інакше ми залишаємо за собою право оголосити 11 травня загальнонаціональний страйк лікарів», - заявив Поп.

За його словами, під час попереджувального страйку, який завершився об 11 годині, група протестувальників провела переговори з міністром охорони здоров'я Соріною Пінтя. Про їхні результати не повідомляється.

Поп також зазначив, що на час страйку 25% медичного персоналу залишилися в лікарнях і поліклініках для надання екстреної медичної допомоги пацієнтам.

 

Кім Чен Ин знову приїхав до китайського лідера

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин відвідав китайське місто Далянь, де зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпінем.

Про це повідомляє у вівторок китайське інформагентство «Сіньхуа».

«Генеральний секретар ЦК КПК, голова КНР Сі Цзіньпін 7-8 травня зустрівся з головою Трудової партії Кореї, головою Держради КНДР Кім Чен Ином в місті Далянь, провінції Ляонін (Північно-східний Китай)», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється також, що у відповідних заходах брав участь член Постійного комітету Політбюро ЦК КПК, член секретаріату ЦК КПК Ван Хунін.

«Сі Цзіньпін влаштував банкет на честь Кім Чен Ина. Вищі керівники двох партій і двох держав також разом прогулялися і були присутніми на обіді. У теплій дружній атмосфері вони провели широкий і поглиблений обмін думками про відносини між КНР і КНДР і обговорили важливі питання, що становлять взаємний інтерес», - також пише «Сіньхуа».

Нагадаємо, глава Північної Кореї Кім Чен Ин із 25 до 28 березня перебував з неофіційним візитом у Китаї. За даними ЗМІ, північнокорейський лідер провів успішні переговори з главою КНР Сі Цзіньпіном у Пекіні. Там він пообіцяв Сі позбавитися ядерної зброї і зустрітися з високопосадовцями США.

Після цієї зустрічі експерти висловлювали думку, що візит Кім Чен Ина в Китай має підвищити його шанси на зустріч із президентом США Дональдом Трампом, який висловив готовність зустрітися з північнокорейським лідером.

Раніше глава КНДР Кім Чен Ин і президент Південної Кореї Мун Чже Ін на двосторонній зустрічі анонсували підписання наприкінці 2018 року мирного договору, який покладе край війні між двома країнами, що формально триває з 1953 року.

 

Канада звинувачує Росію у втручанні в критичну інфраструктуру

Китай та Росія намагалися втрутитися у роботу критичної інфраструктури Канади.

Про це йдеться у документах Міністерства громадської безпеки Канади, доступ до яких отримало видання «The Globe & Mail».

«Кібератаки зі стратегічною метою - більш витончені та заточені на отримання доступу й контролю над ключовими активами. Наприклад, Росія та Китай скомпрометували важливі кібернетичні системи канадської критичної інфраструктури, наразивши канадців на небезпеку», - зазначається у довідці, підготовленій в 2016 році для державного секретаря міністерства громадської безпеки Канади Монік Борегард.

Документ не надає жодних деталей чи масштабу подібних втручань, однак обвинувачує деяких міжнародних гравців у виході за межі кібершпигунства й намаганні отримати доступ до цілісних систем. «Інші держави використовують кіберпростір для власної економічної вигоди чи отримання стратегічної переваги», - наголосили у міністерстві.

При цьому опитані «The Globe & Mail» експерти висловили здивування, що Канада публічно назвала країни, які чинять протиправну діяльність. «Раніше нічого подібного у публічній сфері не з'являлося», - сказав радник із питань безпеки уряду провінції Онтаріо Рей Бойсверт.

 

В Австралії виділять $140 млн на розвиток кіноіндустрії

Уряд Австралії вкладе у розвиток місцевої кіноіндустрії 140 мільйонів доларів, щоб стимулювати виробництво міжнародних блокбастерів на Зеленому континенті.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу з посиланням на прес-службу міністерства комунікацій та мистецтв Австралії.

«Зазначене фінансування - це підтримка місцевих робочих місць. Це - гарантія того, що наша кіноіндустрія залишиться яскравою і конкурентоспроможною та дасть нам змогу продемонструвати наш талант світу як на екрані, так і за лаштунками», - заявив міністр Мітч Фіфілд.

Урядова програма розвитку галузі передбачає фінансування у розмірі 140 млн дол., яке буде здійснено протягом чотирьох років, починаючи з 2019-го. Очікується, що це сприятиме залученню іноземних інвестицій на суму понад 260 млн дол. Буде створено понад 3000 робочих місць для австралійських акторів і членів знімальних груп, а також залучено близько 6000 місцевих компаній.

Цей бюджетний захід започаткує низку реформ, які уряд Австралії розглядає для подальшої підтримки місцевого виробництва.

 

У Бразилії на весіллі впав вертоліт з нареченою

У бразильському штаті Сан-Паулу впав вертоліт з нареченою, яка летіла до нареченого на весілля.

Троє людей отримали незначні травми, наречена вижила.

Про це повідомляє Globo.

«Один з очевидців розповів, що вертоліт розвернувся в повітрі і впав на землю незадовго до посадки. Наречена і пілот зуміли вибратися і втекти якомога далі від вертольота. Пожежники, які прибули, встигли витягнути зі салону людей, що там залишалися, після чого вертоліт загорівся», - йдеться в повідомленні.

У вертольоті були наречена, пілот, фотограф і дитина.

Незважаючи на інцидент, весілля продовжилося.

 

У Туреччині нашестя коників нищить урожай

Турецьке селище Гюндеш в південно-східній провінції Хаккярі постраждало від масового нашестя коників, які знищили врожай попри намагання поборотися зі шкідниками хімічними засобами.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

«Селяни матимуть величезну втрату сільськогосподарських культур, якщо ситуація не буде вирішена якомога швидше», - заявив імам Гюндеша Хабіп Килич.

За даними місцевого населення, подібне нашестя відбулося вперше.

Селяни очікують, що питання буде вирішене на рівні державних органів.

Відповідні державні служби повідомили, що шукають альтернативні способи боротьби зі шкідниками, щоб допомогти вирішити ситуацію.

Наразі проводиться спостереження, аби уникнути розширення площі ураження та знищення врожаїв.

 

У Лівані вперше за дев'ять років обирають парламент

У неділю, 6 травня, у Лівані відбулися парламентські вибори - перші за останніх дев'ять років. Про це повідомляє DW.

«Їх провели за новою пропорційною системою, ухваленою після тривалих суперечок і пошуків компромісів. Згідно з цією системою, депутатські мандати розподіляються між списками кандидатів пропорційно голосам, поданим за відповідні списки. У Лівані сподіваються, що це дозволить вдихнути нове життя в політичні структури, де еліти не змінювалися з часів закінчення громадянської війни 1975-1990 років», - наголошується в повідомленні.

Великі сподівання на теперішні вибори покладають незалежні сили, що прагнуть пройти до парламенту.

 

Пашиняна обрали прем’єром Вірменії

Польські міністри беруть кредити, аби віддати минулорічні премії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers