rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ 11 способів висушити взуття у поході

Похід - це завжди незабутні відчуття і безліч позитивних вражень. Однак, подібний вид відпочинку можуть зіпсувати деякі обставини, наприклад, мокре взуття. Так, можна бути дуже акуратними, обминати всі можливі водойми і підбирати якісні, водонепроникні черевики та спеціальні трекінгові шкарпетки. Але навіть такі заходи не можуть бути стовідсотковою гарантією того, що ви просто не вступите у маленьку, непомітну, але досить глибоку калюжу або не потрапите під сильну зливу, під час якої промокнуть не тільки ноги.

 

У цій статті ми згадаємо найбільш популярні способи сушіння черевиків у польових умовах, розповімо про їхні переваги і недоліки.

Отже, уявімо, що, незважаючи на всі запобіжні заходи та акуратність, ваші ноги якимось чином все-таки промокли. При можливості, рекомендовано якнайшвидше просушити їх, оскільки мокрі черевики можуть стати причиною вкрай неприємних наслідків.

Наприклад, у вологому взутті значно швидше натираються мозолі, оскільки мокра тканина, як наждачний папір, буквально здирає м'яку шкіру зі стоп. Тривале перебування у мокрому взутті також може стати причиною виникнення багатьох грибкових захворювань. А у випадку, якщо ви спочатку промокли, а потім ще й замерзли, є дуже велика ймовірність переохолодження стоп і виникнення у найближчому майбутньому різних простудних захворювань.

Розбивши табір або вибравши місце для зупинки, очистіть взуття від бруду, розшнуруйте його і витягніть устілки. Устілки можуть досить добре вбирати вологу, за рахунок чого ваші черевики будуть сохнути ну дуже довго. Тому устілки сушимо тільки окремо від взуття. А шнурки будуть заважати і не дозволять нормально розкрити взуття.

1. За допомогою шкарпеток/рушника

У цьому випадку абсорбентом (предметом, що втягує вологу) можуть бути шкарпетки або рушник з мікрофібри. Одягаємо суху шкарпетку на ногу, потім черевик, витягуємо шкарпетку, вичавлюємо її і повторюємо всі дії знову. За можливості періодично сушимо шкарпетки над багаттям/грілкою (будьте обережні!).

У випадку, якщо у вас є рушник з мікрофібри, просто вкладіть його у черевик на кілька хвилин, потім витягніть, викрутіть і повторіть процедуру. Недоліком такого способу є те, що рушник може увібрати не тільки вологу, а й неприємні запахи із взуття, тому ми рекомендуємо для подібних цілей застосовувати тільки той рушник, якого дійсно не шкода.

2. Біля багаття

Такий спосіб вважають одним з найпопулярніших серед туристів, однак, він - водночас і найбільш небезпечний. Ми наполегливо не рекомендуємо користуватися таким способом або хоча б вжити відповідних запобіжних заходів і бути дуже акуратними!

Тим більше, не кожне взуття здатне витримати подібний варіант сушіння. Більшість сучасних моделей черевиків, виготовлених зі синтетичних тканин, можуть запросто «сісти», втратити деякі свої властивості, прогоріти або навіть згоріти повністю при недотриманні деяких простих правил.

Черевики сушимо тільки в руках. Залишивши їх біля багаття або притуляючи до дров/каміння, не забувайте, що найменший порив вітру може залишити вас без взуття. Тримати черевики потрібно на комфортній для вас відстані. Тобто, приблизно так, як би ви тримали долоні перед багаттям для того, щоб зігрітися (без фанатизму!). За можливості рекомендовано сушити взуття горловиною до джерела тепла.

Перераховані вище рекомендації допоможуть з максимальною безпекою висушити взуття біля багаття. Однак, не варто забувати, що це - найнебезпечніший метод сушіння черевиків. У цьому випадку через необережність або звичайну випадковість є ймовірність залишитися взагалі без взуття.

3. Сушіння на сонці або вітрі

Цей спосіб - практично найбезпечніший, але «працює» тільки у теплу, сонячну погоду. Досить просто розшнурувати черевики, дістати устілки і чекати. Головне - стежити за тим, щоб на взуття світило сонце, оскільки навіть при хорошій погоді у тіні ваші черевики будуть сохнути вкрай довго.

4. Сушіння взуття на собі

Підходить лише для активного відпочинку в теплу пору року. Необхідно вилити із взуття всю воду, добре викрутити устілки і... починати виконувати якусь роботу. Розігріте фізичними навантаженнями тіло є непоганою «батареєю», тож таким чином дійсно можна висушити взуття. На жаль, такий спосіб сподобається не всім.

5. Камінням

Для подібного способу потрібно багато дрібного каміння. Його складають у казанок або консервну банку і гріють на багатті. Добре прогрівши каміння (але не надто!), висипаємо його у черевики. Можна попередньо обгорнути хусткою/рушником/шкарпеткою, щоб не забруднити взуття зсередини. Періодично камені необхідно струшувати, щоб взуття прогрілося максимально рівномірно. Такий спосіб дозволяє за 20-60 хвилин висушити навіть наскрізь промоклі черевики, хоч і вимагає акуратності. Не рекомендовано застосовувати такий метод сушіння для взуття з тонкою синтетичною підкладкою і мембраною, адже гаряче каміння може запросто проплавити її.

6. Піском

Багато у чому цей метод схожий на попередній. Тільки розігріти вже необхідно пісок. Потім його засипають у будь-які елементи одягу, якого не шкода, наприклад, у стару шкарпетку. Шкарпетку з нагрітим піском поміщають у черевик. Варто зазначити, що подібна «грілка» буде навіть ефективнішою, ніж варіант із камінням, оскільки сипучий пісок заповнює максимальну площу всередині взуття і, відповідно, швидше її прогріває.

7. Водяні грілки

Для подібного методу сушіння взуття необхідно мати дві півлітрові пляшки і воду. У кожну пляшку заливаємо окріп (або майже окріп), потім пляшку вставляємо у черевики. Недоліком такого способу є те, що він забере доволі багато часу, і те, що воду в пляшці доведеться нагрівати неодноразово.

8. У спальнику

Один із найбільш екстремальних способів, який підійде не всім. Мокрі черевики просто кладемо всередину спальника і сушимо винятково за рахунок людського тепла. Цей метод має безліч недоліків, одним з яких є поганий сон, адже спати разом із мокрим взуттям - це не надто приємне задоволення. Але в екстреній ситуації, коли іншого вибору немає, такий спосіб, напевно, здасться не таким уже й поганим рішенням.

9. Газета, папір та інші підручні засоби

Сушіння взуття газетами застосовують повсюдно протягом багатьох років. Звичайний папір дуже добре вбирає вологу і може за порівняно короткий час зробити ваше взуття сухим. Необхідно лише напхати у черевики достатню кількість паперу.

Мінусом цього способу для прихильників активного відпочинку є те, що зі собою необхідно нести ще й папір/газети. Так, важить він порівняно небагато (максимум - 500-1000 г). Проте в умовах тривалих походів важливим є кожен грам ваги. Чим важчий наплічник, тим складніше пересуватися, особливо пересіченою місцевістю.

Під час походу папір цілком успішно можна замінити будь-яким сухим вбираючим матеріалом, наприклад, листям, травою або навіть мохом. Так, потім доведеться ретельно збирати дрібне сміття з черевиків і добре їх обтрушувати, проте у деяких випадках це - більш прийнятний варіант, ніж прогулянка у мокрому взутті з подальшою можливістю «заробити» кілька мозолів, грибок стоп або навіть застуду.

10. Теплоїди і сольові грілки

Теплоїди і сольові пальники були розроблені спеціально для туристичних цілей. Їх можна безпечно тримати в руках і зігрівати ними долоні або інші частини тіла. За рахунок невеликих розмірів і широкого спектру застосування кожен досвідчений турист бере зі собою у подорож хоча б один зразок вищезгаданих пристроїв.

Найчастіше теплоїди - це невеликі пакетики, наповнені спеціальними складниками. При розрізанні вступають у реакцію з киснем і відчутно нагріваються, підтримуючи тепло від декількох хвилин до декількох годин (залежно від складу і габаритів). Сучасні теплоїди є одноразовими.

Сольові грілки - це невелика силіконова ємність, заповнена спеціальним розчином, у якому плаває невеликий металевий елемент. Цей же елемент і запускає роботу грілки. Необхідно просто трохи зігнути металеву деталь, а далі піде хімічна реакція (розчин кристалізується з виділенням значної кількості тепла). Головною особливістю сольових грілок є те, що вони - багаторазові. Після використання, коли розчин уже повністю кристалізувався, сольову грілку необхідно покласти у киплячу воду приблизно на 10 хвилин. Тоді вона повернеться до свого рідкого стану і знову буде готова до експлуатації.

11. Силікагель

Далеко не найпопулярніший спосіб, однак, не менш дієвий. Більшості людей ця речовина відома за невеликими паперовими пакетиками з кульками всередині, які ставлять у коробки з новим взуттям. Ця речовина призначена для того, аби вбирати зайву вологу для того, щоб взуття не відволожилося під час зберігання.

Перевагою силікагелю є те, що його можна придбати практично де завгодно і носити зі собою у походи для сушіння не тільки взуття, а й будь-якого іншого спорядження.

Найкраще кілька пакетиків силікагелю підійдуть для сушіння трохи вологого взуття, наприклад, якщо ви протягом дня ходили у черевиках, і ваші стопи дуже спітніли, або ви потрапили під сильну зливу. В інших же випадках, коли ваше взуття промокло наскрізь, кількома пакетиками силікагелю точно не врятуєшся.

Невеличка порада

Після сушіння, якщо ви хоч ненадовго залишали своє взуття без нагляду в польових умовах, рекомендуємо ретельно перевірити його, адже більшість комах, змій і гризунів дуже люблять ховатися у подібному «замкнутому просторі».

Рекомендації виробників

У більшості випадків виробники радять не сушити взуття біля відкритого вогню або будь-яких інших джерел тепла. Вони рекомендують дати черевикам просохнути на вітрі без допоміжних пристроїв. Таким чином взуття гарантовано не втратить свої корисні властивості і довше залишатиметься в гарному стані, проте доведеться дуже довго чекати. Тому кожен турист сам для себе вибирає, що для нього важливіше, - сухе взуття чи максимально тривалий термін зберігання черевиків.

Ми сподіваємося, що згадані способи сушіння взуття допоможуть вам під час походу не залишитися з мокрими ногами і відпочити з максимальним комфортом.

 

Джерело: «Fonarik.com»

 

11 способів вдосконалити навички стрільби з гвинтівки

9 помилок велоновачків

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers