rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Знищити у зародку: на що здатні сучасні методи епіляції

Уже кілька сторіч триває боротьба представниць прекрасної статі з небажаною рослинністю на тілі. Але волосся вперто відвойовує своє право на життя. І якщо пані минулих сторіч страждали від відсутності вибору в такому делікатному питанні, то сьогодні ми просто губимося в морі методик, що пропонують «назавжди» позбутися цієї проблеми. Тож з початком «сезону відкритих ніг» варто вивчити це питання і розставити всі крапки над «і».

Еволюція епіляції

Про сучасну диво-техніку для тривалого видалення небажаної рослинності на шкірі наші попередниці навіть мріяти не могли, маючи у своєму розпорядженні лише скромний предмет, схожий за своєю формою на пінцет для проріджування брів.

Мешканки східних гаремів доволі швидко освоїли значно швидший та ефективніший метод, що нагадує сучасну біоепіляцію.

А перша лазерна система видалення волосся була розроблена порівняно нещодавно - в 1981 році. Пальма першості в цій справі належить американським ученим з університету Мічигану. Але масовий промисловий випуск апаратів для лазерної епіляції почався лише в 90-і роки.

За цей час нам було запропоновано випробувати декілька видів і підвидів лазерів. І кожна наступна новинка здавалася дедалі привабливішою і досконалішою. Проте, перш ніж беззастережно довіряти рекламним гаслам, сучасним дівчатам не завадило б вивчити не тільки назви, а й суть пропонованих методів «облисіння окремих територій».

Очна ставка

Здавалося б, чим різноманітніші способи з'являються в нашому арсеналі, - тим краще, чим новіший метод - тим більш досконалий. Однак, при детальнішому вивченні питання виявляється, що деякі новомодні методи насправді відрізняються один від одного лише екзотичними назвами. Щоб не потрапити в тонкі мережі реклами, доведеться розкласти все по поличках.

Ензимна, ультразвукова біоепіляція. В її основі - позбавлення від волосся за допомогою воску. Однак, перш ніж шкіру покриють липкою сумішшю, її рекомендується обробити спеціальною ензимною субстанцією. Вона проникає через пори і розчиняє білок кератин, з якого на 90 відсотків складається волосся. Позбавлені основного будівельного матеріалу, волосини втрачають пружність і легко видаляються. Тут важливо не пропустити момент і вчасно пустити в хід віск чи інший основний інгредієнт. Якщо крем перетримати, волосинки знову повернуться до попереднього стану. Деякі фахівці впевнені, що ефект буде значно кращим, якщо втирати препарат у шкіру за допомогою ультразвукового апарату (звідси і походить другий варіант назви). Всі ці маніпуляції потрібні, щоб підготувати шкіру до самої епіляції: вони дозволяють дещо зменшити больові відчуття, коли «почне працювати» віск. До речі, чи буде це дійсно віск або смола, карамель чи цукровий сироп особливого значення не має. Існує віск із порошком перлів і слюди - після нього на шкірі залишається легкий перламутровий відтінок, що дещо маскує почервоніння і дрібні недоліки після процедури. Метод дійсно більш щадний, ніж біоепіляція в чистому вигляді, проте результат, всупереч очікуванням, недовготривалий і протримається, максимум, до чотирьох тижнів.

Лазерна епіляція і фотоепіляція. Здавалося б, принцип дії лазера на волосся однаковий. Однак, у кожному салоні беруться стверджувати, що саме їхній апарат найкращий. На думку професіоналів, у цій справі важливо, щоб лазерний апарат мав сертифікат FDA. Це - своєрідний «червоний диплом», який гарантує, що пропонований вам лазер має не тільки максимум переваг, але і мінімум недоліків, тобто, можливих побічних ефектів після процедури. Наразі дозволено використовувати олександритовий, діодний і так званий фото-лазер.

Перший з перерахованих претендентів видає хороший результат при роботі виключно з блідою шкірою і темним волоссям. Навіть незначний відтінок жовтизни або легка смаглявість шкіри можуть призвести до опіків.

Діодний лазер - представник новішого покоління - здатен впоратися навіть зі смаглявою шкірою, але волосся на ній також повинно мати темний колір. Проти зовсім світлого волосся, в якому взагалі відсутній пігмент меланін, діодний лазер теж безсилий.

Фото-лазер здатний впоратися з більш світлим волоссям. До того ж, це своєрідна вдала комбінація лазерної епіляції і фотоомолодження шкіри - у тих місцях, яких торкнувся лазерний промінь. Тому, позбавляючись від небажаного волосся, можна супутно попрощатися з капілярною сіткою або венозними «вузликами» на ногах. Але є й недоліки: світловий пучок фото-лазера більш розсіяний, тому, по-перше, потрібно більше сеансів для досягнення потрібного результату, а по-друге, до курсу процедур все ж таки потрібно буде повертатися раз на кілька років.

Квантова, рей-епіляція, qool-епіляція. Якщо ознайомитися з рекламними проспектами салонів, що пропонують подібні нововведення, стає зрозуміло, що в усіх, без винятку, випадках волосся видаляється не без допомоги «старого знайомого» лазера, принцип дії якого - миттєво нагрівати і руйнувати клітини, що містять пігмент меланін (у даному випадку волосся). Але на чому тоді засновані гучні заяви перемогти навіть сиве і пушкове волосся, що не містить жодної краплі пігменту, залишається загадкою.

Електроепіляція (електроліз). Волосся видаляється завдяки дії постійного струму низької частоти: електрична енергія спрямовується на волосяний сосочок, який живить волосся. Зруйнованому струмом кореню волосся потрібен тривалий час, щоб відновитися. Цей метод може впоратися навіть з найсвітлішим і сивим волоссям і не протипоказаний людям з темною шкірою, проте його, зазвичай, застосовують, коли потрібно позбутися незначної кількості волосинок. Саме тому електроліз майже не прижився у салонах: на великих ділянках його застосування є надто болісним. Існують мініатюрні прилади для епіляції електролізом у домашніх умовах. Щоправда, гарантії, що після кількох сеансів волосся зникне зовсім, немає. З метою дотримання техніки безпеки прилад дає дуже слабкий електророзряд, щоб серйозно зашкодити фолікулам волосся, але не виключено, що з часом він буде вдосконалений.

Елос-епіляція. Вона по праву посідає окрему нішу - розробники постаралися вкласти в неї все найкраще від лазерної та електроепіляції. Завдяки цьому виробникам вдалося зменшити потужність світлового потоку, а значить, і розігрів шкіри. Тож процедура стала менш травматичною (ймовірність опіків шкіри зведена до мінімуму), проте не менш болючою - для жінок з низьким больовим порогом необхідним є знеболення у вигляді охолодження гелем окремих ділянок шкіри. В салонах кажуть, що її однозначною перевагою є можливість позбутися навіть світлого волосся, проте на практиці все не так однозначно. Також людям з темною шкірою не варто розраховувати на стовідсотковий результат, оскільки спалах впливає не лише на волосини, але й на шкіру. Руйнівну для волосся світлову енергію, як і раніше, притягує пігмент меланін, а електрострум лише остаточно «вбиває» фолікул. А некомпетентність майстра може ще й залишити на шкірі пошкодження.

Лазер проти

Перш ніж вашої шкіри торкнеться лазерний промінь, косметолог обов'язково має довідатися про стан вашого здоров'я. Особливий інтерес викличуть можливі новоутворення, тяжкі захворювання серця, інфекційні хвороби, цукровий діабет, варикозне розширення вен (якщо видалення волосся планується на ногах), а також різноманітні захворювання шкіри. У різних клініках цей перелік може доповнюватися ще двома-трьома пунктами. Проте, лікарський досвід підказує, що насправді тільки значні проблеми зі шкірою є протипоказанням до проведення лазерної епіляції. В іншому лікарі просто перестраховують себе.

Європейські та американські косметологи використовують лазер понад тридцять років, і за цей час вчені довели, що його промінь не здатний проникнути далі, ніж у дерму. А отже, «зачепити» або нашкодити будь-яким внутрішнім органам йому теж не під силу. Проте, подібна обережність медиків зовсім не здається зайвою. Більше того, інструкція зобов'язує їх починати повний курс процедур лише після двох тестових сеансів. Для початку лазером обробляється невелика ділянка шкіри, приблизно один см2. Якщо через добу в цьому місці не виявлено жодних почервонінь, подразнень або висипань, його повторно просвічують лазерним променем. І тільки на другу добу, переконавшись у лояльному сприйнятті шкірою лазерного світла, фахівець приступає до повноцінного сеансу. Така практика не прижилася в українських салонах. Але якщо ви знаєте, що ваша шкіра особливо чутлива, можете вимагати, щоб вам провели пробну процедуру.

Після того, коли фахівець проаналізує всі скарги на здоров'я і винесе вердикт про сумісність вашої шкіри і лазерного променя, вас неодмінно чекає міні-лекція на тему засмаги. Це особливо актуально, якщо почати позбавлятися волосся ви вирішили навесні або влітку. Основна порада - не засмагати протягом двох тижнів до і після сеансу. Якщо ви хочете, щоб шкіра після процедури була гладкою і мала здоровий вигляд, варто прислухатися до цієї поради. Чому ж тоді реклама запевняє, що засмага жодним чином не перешкоджає проведенню епіляції? Дійсно, в жодній інструкції з експлуатації лазерного апарата не вказано, що засмага категорично протипоказана, але одразу ж варто зробити застереження: якщо під час сонячних ванн використовувати сонцезахисний крем із SPF не менше, ніж 60. Легковажне ставлення до подібних рекомендацій може призвести до дуже неприємних наслідків: опіків, надлишкової пігментації або, навпаки, білих плям на шкірі.

Знищення чи тривала облога

Без сумніву, найголовніше питання, яке хвилює всіх і кожного: результат після лазерної епіляції - це назавжди? Вивченням цього нюансу розробники лазерних технологій займаються, починаючи з 80-х років минулого сторіччя. За цей час вони дійшли висновку, що зруйнований за допомогою лазерного світла волосяний фолікул практично не має шансів на відновлення. Однак, підводні камені в цьому питанні все-таки є, й, насамперед, педантичним жінкам, які не бажають на них наштовхнутися в майбутньому, доведеться трохи повторити математику.

Згідно з медичними даними, повний цикл зміни волосся на тілі людини становить, в середньому, 2-2,5 року. Якщо суворо дотримуватися інструкцій фахівця з епіляції і пройти 6-8 сеансів, на це піде приблизно 1-1,5 року. Це означає, що до того моменту, коли курс підійде до свого логічного завершення, в «підпіллі» організму ще може залишатися певна кількість зародкових клітин волосся. Природно, у них є шанс із часом прорости, найімовірніше - в найближчий рік. Але навіть якщо це станеться, не варто бити на сполох. Адже поодинокі волосинки, які проклюнуться, будуть тонкими, світлими, навіть якщо до того волосся у цьому місці було темним і жорстким. Якщо ж їх поява здасться вам недоречною, можна знову навідатися до салону і зробити одну-дві процедури для корекції. І так доведеться робити щоразу з періодичністю в 2-3 роки, скільки б реклама не запевняла вас, що лазерна епіляція - це раз і назавжди.

Це - цікаво! Іноді ефект від епіляції на різних ділянках може бути не однаковим. Навіть якщо це одна й та сама людина. Наприклад, результат епіляції на ногах чи в зоні бікіні може виявитися ідеальним, а, скажімо, на пахви потрібно значно більше процедур і регулярна корекція. І жоден лікар не зможе пояснити чи спрогнозувати таку дивну реакцію організму.

Федір Возіанов, дизайнер: «На перші сукні-картини мене надихнув Казимир Малевич»

Крокуємо до бездоганних ніг

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers