rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Прокуратура не змогла розірвати оренду ділянки на Дарниці з міноборонівцями, де забудується 5 гектарів

Верховний Суд відмовив у задоволенні заяви Міноборони і залишив без змін постанову Вищого госпсуду, згідно з якою не визнано недійсним рішення Київради про передання Установі «28 управління начальника робіт» («28 УНР») Міноборони ділянок для будівництва на вул. Поліській у Дарницькому районі м. Київ. Про це стало відомо з постанови Верховного Суду від 5 квітня.

У березні 2017 року військовий прокурор в інтересах Кабміну та Міноборони звернувся до Госпсуду Києва з вимогою визнати недійсним передання в оренду Київрадою «28 УНР» двох ділянок загальною площею 5,58 га (4,72 га та 0,86 га), що відбулося 12 років тому, а також визнати відсутнім в Установи право на користування спірною землею.

Згідно з договором, укладеним у 2016 році між «28 УНР» та ТОВ «Бориспільміськбуд», приватна фірма збудує житлокомплекс із підземним паркінгом на ділянках по вул. Поліській і передасть держустанові 1550 кв. м квартир у термін до 01.10.2021.

Прокуратура повідомила, що у 2016 році дізналася про укладення Київрадою та «28 УНР» угоди про поновлення договору оренди ділянок, а також про наявність рішення Київської міської ради від 2005 року, яким припинено право користування землею Київському квартирно-експлуатаційному управлінню Міноборони та зараховано її до земель запасу житлової та громадської забудови.

Правоохоронці встановили, що рішення про передання ділянок Кабмін та Міноборони не приймали, відповідно, Київрада припинила права користування цими землями незаконно. Крім того, було порушено порядок зміни цільового призначення ділянок, що є підставою для визнання такого рішення недійсним.

У 2017 році суд першої інстанції, апеляція та касація визнали наявність підстав визнати недійсними та скасувати рішення 12-річної давнини про передання ділянок в оренду, але у задоволенні позову відмовили, оскільки термін позовної давності сплив.

У подальшому Міноборони попросило Верховний Суд скасувати постанову Вищого господарського суду України і передати справу на розгляд до суду першої інстанції, оскільки, на його думку, касація по-іншому застосувала одні й ті самі норми матеріального права, на відміну від попередніх інстанцій.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного госпсуду відмовив у задоволенні заяви, оскільки не підтвердилися обставини, які стали б підставою для перегляду судового рішення. На думку суддів, Міноборони хоче, щоб Верховний Суд самостійно дослідив докази по цій справі, їх переоцінив, але це не входить до компетенції Верховного Суду.

Крім того, Верховний Суд встановив, що позивачі (прокуратура, уряд та МО) рахують термін позовної давності з 2016 р., коли їм стало відомо про існування оспорюваного рішення Київради від 2005 р. Разом з тим, початок перебігу терміну позовної давності необхідно обчислювати з моменту, коли Кабмін та Міноборони довідалися або могли довідатися про порушення інтересів, оскільки вони разом із прокуратурою набули статусу позивачів. Причому, суди встановили, що Міністерству було відомо про вчинення протиправних дій стосовно спірної землі більше, ніж 10 років тому.

Як повідомляли «Наші гроші», суд відмовив у позові ТОВ «Ніка» ЛТД про визнання недійсним договору щодо будівництва житлокомплексу на вул. Поліській, у Києві, укладеного «28 УНР» та «Бориспільміськбуд». «Ніка» ЛТД, як і «Бориспільміськбуд», теж брала участь у конкурсі з вибору інвестора щодо будівництва ЖК, але програла.

Засновниками «Бориспільміськбуд» є Олександр Мариньоха і ТОВ «Спецмехбуд 21». Засновниками «Спецмехбуд 21» є ТОВ «Спецмехбуд 17». Засновниками «Спецмехбуд 17» вважаються Олег Тимошенко та Василь Шомонка. Раніше одним зі співзасновників «Спецмехбуд 17» буд Андрій Бондарец, який був співвласником ТОВ «Лісоргбуд», що придбало у «Київміськбуду» базу відпочинку в Козині. Частку в цій фірмі мала родичка голови правління «Київміськбуду» Ігоря Кушніра.

Теперішній співзасновник «Спецмехбуд 17» Василь Шомонка донедавна опосередковано мав частку у ТОВ «Фортабуд». Ця фірма разом з «28 УНР» фігурує в іншій судовій справі. Нещодавно Вищий госпсуд скерував на новий розгляд позов Генпрокуратури про визнання недійсним договору про будівництво житлового комплексу «Чарівне місто», укладеного між «28 УНР» та ТОВ «Фортабуд».

Крім того, прокуратура з'ясувала, що ділянку неподалік від вул. Поліської під будівництво «Чарівного міста» незаконно зареєстрував нечинний нотаріус. Будівництво «Чарівного міста» здійснюється під егідою держкорпорації «Укрбуд», президентом якого був теперішній нардеп Максим Микитась. Наразі «Укрбуд» очолює помічник Микитася Олександр Лятамбор.

Джерело: «Наші Гроші»

 

Уряд готує розпродаж 26 держкомпаній: МінАП проти приватизації агрофірм, «Індар» загубився

Фірма менеджера тестя Насірова має сплатити 43 мільйони податкового боргу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers