rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Порошенко просить Константинополь надати автокефалію українській церкві

Порошенко просить Константинополь надати автокефалію українській церкві

Президент Петро Порошенко вирішив офіційно звернутися до Вселенського Патріарха з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просить парламент підтримати це рішення.

Про це він заявив у вівторок, 17 квітня, на зустрічі з керівниками парламенту та лідерами парламентських фракцій, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати томос про автокефалію православній церкві в Україні. Прошу парламент підтримати це рішення», - сказав Порошенко.

Він поінформував, що це звернення до Вселенського Патріарха підтримали всі архієпископи Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

«Двері відкриті, й єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості щодо надання нам томосу на автокефалію», - зазначив Порошенко.

Він висловив переконання, що це - історична подія для нашої держави.

«Це є подія незалежності України, яка відбувається в дуже непрості часи, щоб ми мали, так само, як більшість у православному світі, свою єдину автокефальну церкву, поєднану з іншими церквами, але адміністративно аж ніяк не залежну ані від Москви, ані від когось іншого», - акцентував президент.

Він попросив парламент якомога швидше підтримати це звернення до Вселенського Патріарха.

«І якщо буде це рішення парламенту, звернення президента, звернення церковних ієрархів, я передам Його Всесвятості Вселенському Патріарху, щоб воно було якнайшвидше на соборі в Синоді розглянуте і прийняте відповідне рішення. Дуже сподіваюсь, що це рішення може бути прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі», - зазначив Порошенко.

 

Для хворих на гемофілію додатково закуплять ліків на 100 мільйонів

МОЗ та ПРООН закуплять додаткові ліки для людей з гемофілією на суму 100 млн грн.

Це стало можливим завдяки заощадженню коштів під час проведення ПРООН міжнародних закупівель, - повідомляє прес-центр Міністерства охорони здоров'я.

«Щороку збільшується кількість виробників, які виходять на прямі тендери до міжнародних організацій і пропонують дедалі більш вигідні умови. Гемофілія - не єдине захворювання, для лікування якого вдалось закупити додаткові обсяги ліків. Завдяки заощадженням можна буде пролікувати більше пацієнтів, хворих на рак крові, хворобу Гоше, легеневу гіпертензію та деякі інші захворювання», - сказала заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Зазначається, що всі 33 препарати за напрямками дитячої і дорослої гемофілії були закуплені відповідно до замовлення. Завдяки прозорим та ефективним процедурам ПРООН змогла забезпечити нижчі ціни і заощадити 100 мільйонів гривень бюджетних коштів. Частина їх уже скерована на закупівлю додаткових ліків для людей з гемофілією.

Минулого тижня були доправлені три препарати вартістю 10 млн грн.: «Фактор коагуляції крові IX (рекомбінантний)» (500 МО та 1000 МО), «Фактор коагуляції крові людини VIII та фактор Віллебранда людини» (500 МО та 1000 МО) та «Антиінгібіторний коагулянтний комплекс» (500 МО).

ПРООН повідомляє, що закупівлі, загалом, за 26 напрямами вже завершені на 63%. Ліки постачаються в країну відповідно до узгодженого графіка. Попередня сума заощаджених коштів за всіма напрямками становить більше, ніж 260 млн грн. На сьогодні постачання лікарських засобів та медичних виробів здійснено на суму 1,5 млрд із 2,4 млрд грн., на які вже укладено контракти. ПРООН підписала низку довготермінових угод з виробниками ліків для забезпечення якомога швидшого постачання препаратів для українців.

17 квітня у світі відзначався День гемофілії для підтримки людей з цим захворюванням крові.

 

Рада підтримала зміни до програми зняття з експлуатації ЧАЕС

Народні депутати підтримали у першому читанні проект змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 236 нардепів.

«Прийняття законопроекту (№ 6624) дозволить затвердити єдиний документ щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року», - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що загальною метою Програми є не тільки зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а й створення умов для захисту наступних поколінь від дії іонізуючого випромінювання та радіоактивних речовин.

 

В Україні зросла кількість... мільйонерів

Станом на 11 квітня 2018 року доходи в сумі понад 1 млн грн. уже задекларували 1309 громадян. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість таких платників збільшилась на 393 особи.

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

За оперативними даними ДФС, станом на 11 квітня 2018 року громадянами було подано понад 246 тис. податкових декларацій про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованого доходу становить 22,1 млрд грн., що на рівні аналогічного періоду минулого року.

За даними декларацій, задекларовано до сплати 621,5 млн грн. Це на 81,0 млн грн. або на 15% більше, ніж минулого року.

Доходи в сумі понад 1 млн грн. задекларували 1309 громадян. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість таких платників збільшилась на 43% або на 393 особи.

Найбільша кількість громадян, які задекларували доходи у сумі понад 1 млн грн., обліковується у м. Київ - 615 осіб (майже 47% від загальної кількості), Харківській області - 106 осіб, Дніпропетровській області - 82 особи та Київській області - 69 осіб.

Суму доходів, які отримали громадяни з доходами понад 1 млн грн., задекларовано на рівні - 9,3 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, сума задекларованих доходів збільшилась на 3,3 млрд грн. або на 55%.

Громадянами з доходами понад 1 млн грн. задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб - 222,4 млн грн., військового збору - 25,9 млн грн.

Найбільшу суму податкових зобов'язань, визначених за даними декларацій самостійно до сплати у сумі, що перевищує 10 млн грн., задекларовано мешканцем м. Київ.

Податкові зобов'язання в сумі понад 8 млн грн. задекларовано двома мешканцями Харківської області.

Майже 54 тис. громадян станом на 11.04.2018 задекларували право на податкову знижку. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню, визначена платниками податків - 106,8 млн.

Як відомо, з 1 січня 2018 року триває щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих минулого року. Останній день подання декларації цього року для громадян, які зобов'язані, згідно з Податковим кодексом України, подати податкову декларацію, й осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, - 2 травня. А для громадян, які мають право на податкову знижку - 31 грудня.

 

Білгород-Дністровську фортецю пропонують включити до списку ЮНЕСКО

Фахівці управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації готують заявку на включення Білгород-Дністровської фортеці до Попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє прес-служба ОДА, пославшись на розпорядження голови облдержадміністрації Максима Степанова.

«Ми вже уклали договір зі спеціалізованою організацією про підготовку заявки на включення Білгород-Дністровської фортеці до Попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Триває розробка необхідних документів», - зазначив на нараді Степанов.

За його словами, підготовку документів до включення у Попередній список ЮНЕСКО буде профінансовано за рахунок коштів обласної Програми розвитку туризму та курортів в Одеській області на 2017-2020 роки.

У березні окремий проект створення та просування комплексного туристичного продукту міста Білгород-Дністровський визнано переможцем конкурсу з Програми підтримки секторальної політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. А наступні етапи підготовки документів до внесення фортеці у список ЮНЕСКО мають бути реалізовані за кошти, отримані від Європейського Союзу.

Як підсумував Степанов, внесення Білгород-Дністровської фортеці до списку Світової спадщини ЮНЕСКО забезпечить їй кращу охорону і збереження, а також дозволить занести її у всесвітній каталог та інтегрувати до світової туристичної мережі.

 

У Херсоні молодим учителям платитимуть стипендії

Значну плинність кадрів серед молодих педагогів загальноосвітніх навчальних закладів у Херсоні вирішили зупинити встановленням для них 10-ти щорічних стипендій, які будуть виплачуватись за рахунок коштів міського бюджету.

Рішення щодо встановлення стипендій було прийняте у вівторок на засіданні виконкому Херсонської міської ради, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пропонується виплачувати 10 щорічних стипендій молодим педагогам. Ми проаналізували, що за 2016-2017 (навчальний - ред.) рік половина молодих педагогів, які прийшли після вузу працювати до школи (в Херсоні - ред.), звільнились. Для того, щоб якось затримати їх, ми пропонуємо запровадження щорічних стипендій саме для молодих педагогів, щоб їх залишати при школі», - сказав у виступі на засіданні виконкому начальник управління освіти міської ради Юрій Ніконов.

Як він зазначив, у 2017-2018 навчальному році ситуація з плинністю кадрів молодих педагогів в Херсоні продовжує залишатись напруженою. «Зараз уже 35% молодих педагогів, які прийшли працювати, звільнились», - повідомив Ніконов.

Члени виконкому під час голосування з даного питання підтримали пропозицію начальника міського управління освіти щодо встановлення таких стипендій та їх кількості. Але якою буде сума цієї стипендії, наразі невідомо.

Лінія фронту: у понеділок один український боєць загинув, чотирьох поранено, у вівторок – один загиблий, двох поранено

Лінія фронту: 28 ворожих обстрілів за день, поранено чотирьох бійців

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers