rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ «Золота Оксана»: кунг-фу виховав волю до перемоги, а лижі дали фізичні можливості

ЛИЖНИЙ СПОРТ

Харків'янка Оксана Шишкова посіла перше місце на XII зимових Паралімпійських іграх у південнокорейському Пхьончхані у біатлонній гонці на 10 км серед спортсменів з порушенням зору - і поповнила ще однією золотою медаллю нагородний кошик збірної України. Рідня та тренер розповіли про харків'янку-чемпіонку.

 

Воля до перемоги та фізичні можливості - це головні умови будь-якого спортивного досягнення, стверджує в розмові з кореспондентом «Укрінформу» тренер збірної Харківської області з лижних гонок (інваспорт) Сергій Петрищев.

- Якщо Оксана впоралася з дистанцією на 10 км за 37 хвилин і 58 секунд, і на чотирьох рубежах - а це 20 пострілів - влучила у ціль, значить, у неї є головні спортивні риси.

І не дивно: Оксана в три роки почала займатися акробатичною гімнастикою, а в 7 років прийшла в студію кунг-фу - китайського бойового мистецтва.

 

- Не думаю, що вона мала намір займатися цим усе життя, але волю до перемоги кунг-фу виховав, це - стовідсотково. Інше, маю на увазі фізичні можливості, з 13-ти років додала секція паралімпійської легкої атлетики (100 м та 200 м), де вона здобула звання майстра спорту України та взяла участь у своєму першому чемпіонаті України з легкої атлетики. А вже з 2004 року, навчаючись у школі-інтернаті № 12 для дітей з ослабленим зором, почала займатися лижними гонками та біатлоном. Додам, що Оксана дуже працьовита. Візьмемо тренування у Карпатах: зазвичай, спортсмени займаються біатлоном три години на день, а Оксана - вдвічі більше...

Ці ж риси Оксани Шишкової запам'ятали і у Харківській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті № 12 Харківської облради для дітей з особливими потребами. За словами заступника директора з виховної роботи Тетяни Коломієць, Оксана встигала успішно вчитися, тренуватися на спортбазі регіонального центру фізкультури і спорту «Інваспорт» і брати участь у змаганнях обласного, республіканського та міжнародного рівнів.

- У Оксани вже в шкільні роки було чимало спортивних медалей. Їхня кількість збільшилася і в роки навчання у Харківській зооветеринарній академії на факультеті «Кінологія». Ми це знаємо, тому що Оксана залишається простою і доброзичливою людиною, не забуває школу і старих друзів. Тим більше, що в нашій школі є Куточок слави, де розміщені фотографії Оксани з усіх чемпіонатів України та світу - чи то Норвегія, чи Канада, Фінляндія та Німеччина...

  Title

Перераховувати усі нагороди Оксани Шишкової не береться й її мама Ірина Василівна, лікар-акушер-гінеколог за фахом.

- Хіба річ у медалях, головне, щоб моя донька була здоровою і займалася улюбленою справою. Спорт - це і є хобі нашої Ксені, так ми називаємо Оксану вдома. І ще: вона любить тварин, особливо собак. У нас 15 років жила собака Гера - пітбуль, слухняна і дружелюбна, по суті, член сім'ї. Вони з Ксенею були нерозлийвода, гуляли разом і навіть спали. Перебуваючи за кордоном, Оксана, зазвичай, сама телефонувала нам і, розпитавши про домашні справи (у нашій сім'ї троє дітей, і 26-річна Ксеня - наймолодша), обов'язково згадувала Геру: мовляв, як там вона, чи жива-здорова?..

Ірина Василівна розповіла про зимову Паралімпіаду в російському місті Сочі в 2014 році, де Оксана стала володаркою одразу чотирьох бронзових медалей з біатлону і лижних гонок, через що російські журналісти назвали її «Бронзова леді». До речі, взимку того ж року глава сім'ї Валерій Миколайович Шишков пішов добровольцем в АТО захищати Батьківщину і воював до 2016 року, допоки його не поранили. Він - людина вольова. Напевно, Оксані ця риса передалася у спадок.

На питання, чи встигли привітати дівчину із золотою медаллю, Ірина Василівна відповіла: «Аякже, зі самого ранку, з 8-ї години, привітали по телефону, побажали нових успіхів, адже попереду ще чотири дні змагань. Оксана зізналася нам, що досі не може отямитися - адже це такий успіх, і дуже рада, що українські спортсмени вдало виступають. Швидше би побачити її, адже для когось вона - заслужений майстер спорту України, багаторазова чемпіонка, володарка ордена княгині Ольги, а для нашої родини - донька та сестричка. Дуже скучили, вдома ж буває нечасто, відпустка - лише раз на рік...

Як відомо, троє харків'ян завоювали медалі Паралімпіади-2018 у перший же день змагань. Зокрема, «золото» виграв Віталій Лук'яненко (біатлон, спринт серед чоловіків з порушеннями зору), двічі «срібло» виборола Оксана Шишкова (біатлон, гонки, спринт серед жінок з вадами зору), двічі «бронзу» - Людмила Ляшенко (біатлон, спринт серед жінок з ураженням опорно-рухового апарату).

А харків'янка Оксана Шишкова принесла команді ще одне «золото». Разом з нею на дистанції був її тренер-гайд Віталій Козаков і, не помилюся, подумки були всі ми.

Станом на 13 березня на рахунку збірної України - 5 золотих, 4 срібні та 6 бронзових нагород, а також третє місце у медальному заліку. Друге - за командою «Нейтральні паралімпійські спортсмени» (5 золотих, 5 срібних, 3 бронзові). Очолює залік збірна США (6 золотих, 6 срібних, 5 бронзових).

 

Автор: Світлана Лігостаєва,
Харків

Джерело: «Укрінформ»

Бойкот змагань у Росії: час рішучих дій

БОКС

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers