rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Макрон: До 2065 року французькою говоритимуть 1 млрд землян

У Міжнародний день Франкофонії та День французької мови, визначений ООН, президент Франції Еммануель Макрон оприлюднив план поширення практики та популяризації французької мови у світі.

План містить 30 основних пунктів, його мета - щоб французькою у світі говорили 1 млрд людей до 2065 року. Нині ж, за даними Організації Франкофонії, французька мова за поширеністю в світі посідає п'яте місце - після китайської, англійської, іспанської та хінді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Французька середня школа за кордоном є основою французького мовного виховання. Ця мережа буде об'єднана та посилена», - заявив Макрон, вказавши, що географічно ці зусилля будуть спрямовані насамперед на Африку.

 

Наразі у 500 французьких школах за кордоном навчається 350 тисяч учнів, мета за новим планом - подвоїти кількість учнів.

«Лабораторією Франкофонії» Еммануель Макрон має намір зробити старовинний замок у Віллер-Котре, на відстані близько 70 км на північний схід від Парижа. Саме в цьому місті в 1802 році народився Олександр Дюма-батько. У планах й відкриття центрів по всьому світу для навчання викладачів французької.

Глава держави також наголосив на необхідності покращення доступу до французької мови для біженців у Франції.

Новий план, як повідомив президент, має за кінцеву мету збільшення кількості людей, які говорять французькою, до 2065 року - до одного мільярда. Детальний варіант плану буде представлено наступного року, але вже цього року почнеться підготовка за окремими його пунктами.

Як відомо, Франкофонія - це міжнародна організація співробітництва франкомовних країн світу, що об'єднує 56 держав. Головними критеріями для вступу в організацію є не рівень володіння громадян тієї чи іншої країни мовою, а рівень культурних зв'язків з Францією. Україна входить до організації у ролі спостерігача. Франкофонія існує з 20 березня 1970 року, коли в Нігері було підписано угоду про створення міждержавної організації франкомовних країн.

День французької мови, як і дні інших мов Організації Об'єднаних Націй, відзначається щорічно з 2010 року. Датою вшанування французької мови було навмисно вибрано 20 березня, коли відзначається Міжнародний день Франкофонії.

 

Безпека: у Кишиневі обговорювали, як боротися зі спільним ворогом

Президент Словаччини відмовився призначати новий уряд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers