rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ 5 медичних стартапів з України, про які дізнався світ

«Дім інновацій» (innovationhouse.org.ua) розповідає про п'ять цікавих, але не розкручених українських стартапів, яким вдалося досягти успіху за межами країни.

Завдяки хорошій математичній школі й інженерній освіті українські IT-фахівці добре працюють з великими даними і машинним навчанням, а також з хардверними рішеннями. Хоча в країні не так багато медичних стартапів, ці сфери часто перетинаються з потребами охорони здоров'я. Одразу кілька проектів займаються аналізом роботи серцево-судинної системи і профілактикою захворювань за допомогою штучного інтелекту, а також створюють гаджети, які моніторять стан організму або допомагають йому впоратися із травмами.

Cardiolyse: порятунок для трудоголіків

Title  

Cardiolyse (https://cardiolyse.com) заснували Анна Старинська й Ілля Чайковський три роки тому. Команда починала зі створення софту, що прогнозував ризик розвитку серцево-судинних захворювань у ​​віці 40-60 років. Саме в цей час у людини змінюється гормональний фон, що може призвести до збою в роботі автономної (вегетативної) нервової системи.

Софт став частиною великої дослідницької програми Оксфордського університету і China Kadoorie Biobank в Китаї. Алгоритми Cardiolyse аналізують близько 400 показників кардіограм людей, що живуть в провінціях з високим відсотком захворювань серцево-судинної системи. Окремо аналізуються інші параметри, пов'язані зі способом життя, аж до харчування. Вважається, що аналітика та постійний моніторинг стану здоров'я підштовхнуть людей вести більш здоровий спосіб життя та звертатися до лікаря на ранніх стадіях захворювання, коли його легше лікувати. Відповідно, зменшиться кількість хворих і стане менше повторних звернень до лікаря.

На даний момент основний проект Cardiolyse - це Fatigue Risk Assessment Solution (FRAS), платформа, орієнтована на b2b-користувачів. Зокрема, на страхові компанії, які займаються вторинною страховкою і хочуть скоротити обсяг виплат за страховими випадками. Наприклад, коли до нещасного випадку призвела помилка через перевтому працівника. І продукт Cardiolyse якраз дозволяє це робити на рівні бізнес-процесів.

FRAS використовується в госпіталях і транспортних компаніях, а також там, де співробітники виконують роботу поодинці - це так звані lonely workers. Софт аналізує здоров'я серця і автономної нервової системи, цикли сну. Показує, в якому стані людина перебуває на даний момент, наскільки далека від патології, і що робити, щоб не дійти до критичного стану. Все це аналізується у зв'язці зі щоденною активністю, до і після неї, щоб розуміти, що забирає у людини більше енергії і сил, і як після цього відновлюватися.

Ноу-хау Cardiolyse - визначення індивідуальних порогів для кожного користувача, коли втома переходить у перевтому, перевтома - в більш тяжкі стани. Чим більш стомлена людина, тим більша ймовірність, що вона зробить помилку. Адже її автономна нервова система вже не може долати навантаження і вимагає «ручного» керування рутинними діями. У госпіталі це може обернутися лікарською помилкою, в транспорті - аварією і жертвами, у випадку з поодинокими працівниками - витратами на усунення проблеми.

Коли індивідуальний поріг зафіксовано, користувачеві залишається стежити за своїм режимом. Вибудовувати день так, щоб завжди перебувати в нормальному стані і виконувати роботу без помилок. У свою чергу, компанії зможуть організувати графік роботи співробітників так, щоб вони встигали відпочивати. Софт також аналізує вагу помилки кожного з членів команди.

Над проектом працює близько 12 осіб, хоча в різний час кількість співробітників змінюється. Розробка відбувається в Україні. Майже половина членів команди - медичні фахівці. Зараз за плечима Cardiolyse є проекти в Казахстані, Мексиці, країнах Європи. У планах - пілот на Близькому Сході і в низці європейських країн. Також стартап зацікавлений у виході на ринки Латинської Америки.

Виходити в Україну Cardiolyse поки не збирається. Насамперед тому, що в країні не розвинене вторинне страхування.

HeartIn: футболки з «мізками»

Стартап HeartIn (https://www.kickstarter.com/projects/1198012552/heartin-unleash-your-pro)  був заснований підприємцем Олексієм Виноградовим і лікарем-кардіологом Дмитром Федьковим. Він випускає «розумні» футболки і мобільні датчики, які знімають кардіограму в режимі реального часу. Команда проекту перебуває в США, Європі, на Тайвані і в Україні.

Перший прототип винаходу з'явився сім років тому. У травні минулого року проект зібрав необхідну суму на Kickstarter і вже випустив першу тисячу футболок, 200 було продано.

Title Title 

 

Футболки розраховані на тих, хто займається спортом і хотів би стежити за своїми показниками, а також на людей, у яких є або можуть виникнути проблеми з серцем. З розшифровкою кардіограми допомагає штучний інтелект: він виконує значну частину роботи і таким чином економить час лікарів. Від лікаря вимагається лише підтвердити остаточний діагноз.

Олексій Виноградов каже, що в компанії хотіли зробити діагностику серця зручною. Спеціальні нагрудні датчики можуть викликати дискомфорт у користувачів, тому їх менш охоче використовують. А футболка виглядає стильно і не стискає ділянку грудної клітини.

HeartIn продає футболки та мобільні пристрої з ECG-сенсорами, а також щомісячну передплату на сервіс - тоді лікар зможе проконсультувати пацієнта в оперативному режимі. Вартість футболки становить 80 доларів, мобільного пристрою - 170 доларів. Передплата коштує 10 доларів на місяць. Для розвинених країн це цілком посильні гроші, а ось в країнах на кшталт України навряд чи набереться велика платоспроможна аудиторія. Тому основний ринок для HeartIn - це США, де компанія готова продавати свої футболки як приватним користувачам безпосередньо, так і через клініки.

За словами Олексія Виноградова, стартапу цікаво співпрацювати з клініками, адже в процесі можна допрацьовувати продукт під конкретні запити медиків. Самим клінікам проекти на кшталт HeartIn теж цікаві - через чотири роки в США відбудуться зміни в системі охорони здоров'я, і прибуток клінік буде пов'язаний з тим, як часто пацієнти повертаються. Якщо держава визначить, що лікар недостатньо добре лікує пацієнта, вона зможе навіть стягнути всю вартість лікування. Тому клініки зацікавлені в регулярному моніторингу і своєчасній діагностиці проблем з серцем.

Ще один цікавий для стартапу ринок - Європа. Але це більш консервативний регіон, і співпрацювати з місцевими компаніями в HeartIn планують через партнерів.

Bookimed: Airbnb для пацієнтів

Проект Bookimed (https://bookimed.com) створили Євген Козлов і Євген Хотянов у 2014 році. Стартап пропонує пацієнтам, що подорожують, знайти клініки й фахівців у іншій країні.

До сервісу підключені три сотні клінік у 27 країнах світу. За словами Євгена Козлова, більшість провідних центрів світової медицини вже працюють з Bookimed, і їх кількість особливо рости не буде. Зараз сервіс отримує близько 3000 нових звернень щомісяця.

Типовий клієнт Bookimed - це людина, яка вже або була розчарована медичною допомогою, або в принципі не готова звертатися в «найближчу клініку». Ще один сегмент - він новий і росте - це пацієнти, котрі щорічно проходить обстеження за кордоном. Клініки зацікавлені у співпраці з Bookimed, адже вони передають партнеру все інформаційне та логістичне навантаження.

Bookimed був запущений на власні гроші. Але через півроку роботи він почав отримувати фінансування від клінік як передоплату за маркетингові послуги, і ці кошти допомагали розвивати проект.

Три місяці тому Bookimed отримав півмільйона доларів інвестицій від венчурного фонду AVentures Capital. Гроші витратять і на розробку, і на команду. Так, Bookimed планує перенести в онлайн весь процес вибору клініки, фахівця і методу лікування. У компанії кажуть, що аналогів цього сервісу поки не зустрічали ніде в світі, тож стануть першими.

Whirl: жодного хропіння

Whirl (https://mywhirl.com) створює продукти в сфері охорони здоров'я з 2016 року. Найвідоміший флагманський девайс - Nasal Booster. «Бустер» призначений для поліпшення ускладненого носового дихання: він збільшує обсяг вдиху, надходження кисню і вентиляцію легень, нормалізує носове дихання уві сні. Його можна використовувати зі змінними фільтрами, які затримують шкідливі агенти розміром від 10 мікрон. Whirl позиціонує Nasal Booster як рішення для людей, які живуть на забруднених територіях чи страждають від ринітів, алергії чи хропіння на початкових стадіях, а також займаються спортом і потребують більшого обсягу кисню.

  Title

Автор ідеї Nasal Booster - керівник Whirl Максим Бондаренко. Він каже, що не з чуток знайомий з проблемами носового дихання, хропіння і зайвої ваги. У розробці брали участь лікарі-отоларингологи, німецькі фізики і технологи, фахівці з аеродинаміки. «Матеріал розробляли шведські технологи, прес-форми - українські розробники, над ефективністю працювали німецькі та українські лікарі та професори», - розповів «Дому інновацій» Максим Бондаренко.

Незалежні дослідження пристрою проводилися в Україні. Риноманометрія - в Національному інституті фтизіатрії й пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України, спірометрія - в Національному університеті фізичного виховання і спорту України.

Пристрій продається в Україні, Швеції, Монако і Польщі. Найближчим часом компанія планує експансію на азійський ринок.

SenceTech: тримаємо руку на пульсі

Title  

Стартап SenceTech (http://sencetech.com) розробляє пристрої, які зчитують серцевий ритм і дозволяють людині стежити за станом свого здоров'я. Проект з'явився понад рік тому і здійснив успішну кампанію на Kickstarter, під час якої зібрав 100 000 доларів. На виставці споживчої електроніки CES 2017 Лас-Вегасі стартап отримав нагороди в категоріях «пристрої, що носяться» та «фітнес, спорт і біотехнології».

Відео про пристрої: https://www.youtube.com/watch?v=XiPve_1FV_o

Команда стартапу розробляє SenceBand - «розумний» браслет, який аналізує емоційний стан, рівень фізичної втоми і відновлення, стрес і життєві сили. На сайті проекту йдеться, що SenceTech стала першою компанією, яка навчилась зчитувати електрокардіограму (ЕКГ) з зап'ястя. І точність вимірів таким методом у 250 разів перевищує результати, отримані традиційними пристроями, що носяться.

Емоційний стан визначається за результатами ЕКГ. У характеристиках пристрою вказано, що він розпізнає 64 емоції. Дані вимірювань відображаються в мобільному додатку. Пристрій вміє повідомляти користувачу, якщо з ним або з кимось із його близьких сталося щось важливе. Звісно, якщо ті також користуються цим гаджетом. Пристрій прив'язує виміри до геолокації, так, щоб користувач легко міг згадати, що з ним сталося, що вплинуло на його стан (наприклад, що спричинило спалах хвилювання).

Крім цього, браслет зчитує дані про фізичну активність і дозволяє зрозуміти, коли організм найбільш готовий до певних навантажень.

 

Автор: Ніна Глущенко

Джерело: Громадська спілка «Дім інновацій» 

Як жити з хворобою Паркінсона

Ідеальний лікар та Україна: як поєднати?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers