rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наша Історія \ Давня історія Америки. Частина третя Війни корінних мешканців Америки

Багато воєн між індіанцями та з індіанцями завершувалися різаниною.

1864 р. - безславна різанина на річці Сенд-Крік, яка закінчилася тим, що 400 мирних чоловіків, жінок, дітей та немовлят Арапо і Чеєнн були вбиті військовими силами полковника Джона Чівінгтона, територіальною міліцією Колорадо у складі 700 осіб. На жаль, чинилися звірства проти мирних поселень індіанців. У битві біля Літл Біг Горн 1876 р. генерал Джордж Кастер і 264 військових були вбиті корінними американцями племені сіу в Монтані. Вождя Джозефа, вождя Не Перса без упину переслідувала американська армія на відстані 1300 миль (близько 2001 км), аж поки їх не спіймали.

У 1890 р. відбулася битва «Пораненого Коліна» (Вундид Ні), що завершилася смертю 200 беззбройних індіанців сіу, після чого було вбито вождя на ім'я Сидячий Бик (Ситтінг Бул). Це і був кінець індіанських воєн.

А що було до і після?

Індіанські війни і бої

Історія індіанських війн і боїв починається у 1600-х роках, коли на індіанську віковічну територію прийшли англо-європейські поселенці.

У 17-му сторіччі основні війни відбувалися у Східних штатах, куди поселенці з Європи прибули швидше, ніж в інші штати.

У 18-му сторіччі індіанські війни тривали в усій Північній Америці.

Причиною війн була колонізація, захоплення земель індіанців або їхнє примусове виселення та переселення у резервації.

Що було до війн?

Відома велика цивілізація так званих «Будівників Насипів», які вибудовували витончені будівлі з ґрунту від Великих Озер аж до узбережжя Мексиканської затоки. Земляні будівлі мали різне призначення: церемоніальні центри, Храми Сонця, будинки вождя племені, насипи (як могили в Україні). Ця культурна епоха мала назву Міссісіпська культура (700 р. до н. е.-1.300 р. н. е).

  Title

Прагнення розбагатіти, насаджуючи «цивілізацію»

 

Правдою є те, що європейське загарбання проводилось наймогутнішими країнами - Англією, Францією, Голландією, Росією, Іспанією. Усі вони прагнули примножити своє багатство та розширити свої території. Багато з них також мали за мету «цивілізувати» корінних американців, бо, мовляв, як це так, що вони такі відсталі та примітивні? Була у багатьох і благородна мета, продиктована Біблією: поширити серед тубільців християнство.

Правда, Біблії мало хто дотримувався, як і заповідей, а часто її умовно розділяли на дві частини: одна була добра - для колонізаторів, інша - для покарання корінних народностей, у яких крали землю, їжу і життя. Нічого не поробиш: більш розвинені цивілізації завжди знищували менш розвинені, асимілювали їх, знищуючи їхню культуру і цінності.

Ну і почали «цивілізовувати». Приносили ще додатково і «цивілізовані» хвороби, яких індіанці не знали: віспу, туберкульоз, холеру, кір, грип... Не було в індіанців імунітету від цих хвороб, і почали вони втрачати величезну кількість населення. Тривала страшна, ніким не оголошена і нікому ще тоді невідома «біологічна війна».

Індіанців експлуатували не тільки тим, що у них відібрали їхні споконвічні землі, але також примушували їх до роботи, перетворювали на рабів, силоміць змушували їх приймати християнство і навіть платити податки (на їхній споконвічній землі!).

Англійці облаштували 13 колоній у Новій Англії і на Північному Сході, зустрівшись з такими племенами, як паугетени і вампаноаги.

Вампаноаги

Title  

Вампаноаги - конфедеративне плем'я, що займалося сільським господарством, мисливством і рибальством. Воно проживало у південно-східному Массачусетсі, між бухтою Нарагенсет та островом Роуд (Род-Айленд), аж до західного мису Код (Кейп-Код).

Вампаноаги та їхній вождь Массосоіт, його син Метаком (король Філіп), увійшли в історію як люди, що допомагали першим колоністам.

Вампаноаги розмовляли декількома спорідненими діалектами алгонкінської мови. Значення слова «вампаноаг» - «Люди Першої Зорі» або «Східні Люди». Їх також знали як «вейпноки», «массоіти» й «індіанці Філіпа».

  Title

Культура вампаноагів

Вампаноаги були великою конфедерацією племен і груп, куди входили поканокети і мешпі. У 1500-х рр. було багато тисяч вампаноагів, але вони були буквально викошені епідеміями винищувальних заразних хвороб, таких, як кір, віспа, що їх привезли зі собою новоприбулі. (Тоді не було санітарно-медичного нагляду, щеплень і документів про щеплення не давали. Їх безжалісно робила сама природа).

Незважаючи на побоювання, вампаноаги врятували від голоду і смерті прочан судна «Мейфлавер» під час зими 1620-1621 рр. Пілігрими-переселенці колонії, якою керували Майлз Стендиш, Вільям Брустер, Вільям Бредфорд дали урочисту обіцянку миру з поканокетами. Один з індіанців, Тісквантум ака Скванто, міг розмовляти англійською мовою. Плем'я навчило переселенців-пілігримів з англійського судна «Мейфлавер» сільськогосподарської праці і допомогло їм вижити у колонії. У листопаді 1621 р. племена поканокетів і вампаноагів відсвяткували перший День Подяки з поселенцями. Мир був короткотривалим через смерть двох вождів вампаноагів під час суперечки з капітаном Майлзом Стендишем. Відносини дедалі більше погіршувалися і призвели до Піквотської війни (1634-1638 рр.).

Піквотська війна

Піквотська війна 1634-1638 рр. була короткою і жорстокою. Це була війна між піквотами, що були членами сильного племені, яке розмовляло алгонкінською мовою, і союзом англійських колоній Массачусетської затоки, Коннектикуту і Плімута з їхніми союзниками - племенами наррагансеттів і могікан. Колоністи під проводом Джона Андергіла і Джона Мейсона перемогли. Лідером у Піквотській війні з боку племені піквотів був воєвода Сассакус.

Title  

Причинами та наслідками війни були:

1. Прибуткова торгівля хутром, яка приваблювала колоністів на цю територію;

2. Міжплемінна війна, яка ослабила корінних індіанців;

3. Данські та англійські колоністи заручилися союзом з різними племенами, що зміцнило їхній влив у Коннектикуті;

4. 1633 року колонія Массачусетської затоки почала виробляти «вемпум» (намисто з раковин), намистинки якого слугували для племен Східної Лісової Зони грошовою одиницею;

5. Недобросовісні європейці вимагали від піквотів данину, щоб запобігти кровопролиттю;

6. Військові сутички між європейцями і плем'ям призвели до війни.

  Title

Значення Піквотської війни у тому, що перевагу отримали англійці, а не голландці, і це відкрило більше можливостей для поселення британських колоністів; увесь тягар війни був перекладений на плечі піквотів, а не голландців чи англійців; Гартфордська угода зазначала, що жодний піквот не міг більше проживати на колишній території піквотів, а вцілілі від побоїща Великих Боліт повинні були бути поділені як раби між індіанськими союзникам англійців; назва «піквот» повинна була бути стерта з пам'яті, а піквоти, що стали рабами інших племен, мали взяти їхні імена. Війна була настільки жорстокою і нищівною, що ніхто з корінних індіанців Коннектикуту не наважувався знову кидати виклик колоніям упродовж наступних 40 років, аж до 1675 р., коли почалася війна короля Філіпа.

На - ти. Contra tibi

Племінні війни корінних американців

Війни, так виглядає, були численними у 1500-х-1600-х роках. Але були найбільш важливі для історії територій США війни. Це - війна 1614 р. між сотнями англійців і паугетенами на ріці Пеманкі у Вірджинії (паугетени мали Конфедерацію, засновану Вогансонекоком 1580 р., який став відомий під іменем Паугетен і був батьком Покегонтеса, який врятував капітана Джона Сміта. Розмовляли паугетени алгонкінською мовою. 1609 р. зросло напруження між племенем і англійськими колоністами: худобі колоністів дозволили заходити на індіанські кукурудзяні поля; індіанці скоротили торгівлю з поселенцями, надіючись виморити колоністів. Вождь запросив колоністів на своє нове місце проживання для проведення торгівлі, але замість торгівлі його плем'я атакувало англійців, і багатьох з них було вбито. Вождь наказав індіанцям не підтримувати жодних торговельних зв'язків з англійцями, атакував тих, хто покинув Джеймстаун. Два роки війни (1609-1610) називали «голодним часом». Потагонтас потрапила в полон. Вождь хотів звільнити Потагонтас, але індіанці не дотримались усіх вимог англійців, і Потагонтас залишилася у полоні. 1614 р. Потагонтас одружилася з англійським плантатором тютюну Джоном Ролфом, і перша війна завершилася.

Друга війна - 1622-1632.

Третя війна - 1644-1646 (війни закінчилися поразкою). «Ваша корова зайшла на наше поле, потолочила кукурудзу - якщо нам не буде що їсти, то ми вас голодом виморимо, повбиваємо», - такі ось мотиви війни. Звісно, англійці не вибачилися і не відшкодували втрат індіанцям, ті оскаженіли, пішли зі зброєю проти несправедливих та підлих, і загинули.

Війни Бобрів або ірокезькі війни, чи французькі та ірокезькі війни (1640-1701 рр.) - війни Ірокезької конфедерації проти французів і їхніх союзників-індіанців (гуронів і алгонкінів). Ірокезці, а, зокрема, могікани, обмінювали боброве хутро на зброю у голландців; ірокезці хотіли розширити свою торгівельну діяльність і захопити нові території, що розорило декілька великих племен (гуронів, іріїв і сасквегенноків). 1701 р. після всіх тих «шкіряних» війн було укладено «Ґран Пе» (Велику мирну угоду).

Повстання Натаніела Бекона (1675-1676 рр.) у Меріленді було, як і інші війни, спричинене колонізацією індіанських територій та примусовим переселенням індіанців у резервації.

Title  

Повстання було спрямоване проти американських індіанців і колоніального уряду колонії Вірджинія як розправа за, нібито, крадіжки, спричинені індіанцями. Керував повстанням проти уряду губернатора сера Вільяма Берклі 29-річний плантатор Натаніел Бекон. Рух фермерів Вірджинії проти надмірних податків і політичних утисків, який очолив Натаніел Бекон, завершився поразкою: вищі класи перемогли.

Повстання було спрямоване проти «імперської» практики керівних кіл:

1) системи колоніалізму, що збагачувалася від визиску і контролю над слабшими народностями або територіями;

2) культурного зіткнення і неприйняття цінностей корінних і привезених культур.

Конкретними причинами повстання були: низькі ціни на тютюн, високі податки, що вважалися несправедливими, питання землі (суперечки щодо батьківщини корінних індіанців), вимога до індіанців - паугетенів - покинути їхні землі, що охоронялися угодами; підвищення ворожості індіанців і «недостатня» захищеність європейців від індіанців; корупція і надання привілеїв «улюбленцям» і позбавлення прав общинників (фріменiв); торговельна конкуренція з Мерілендом і Каролайнами.

Важливість повстання Натаніела Бекона полягає у тому, що воно: було прецедентом у боротьбі за рівність в Америці; поглибило расовий поділ суспільства і жорстокий контроль над бідними; об'єднало раси і різні прошарки суспільства у боротьбі за єдину ціль; було спробою покращення іміджу керівництва Вірджинії; сприяло зниженню податків; вільним особам повернули їхні права; посилило більш жорстку політику щодо індіанців; поширилася думка, що білі та індіанці не можуть проживати разом, та почалося впровадження резерваційної системи (1677 р.)

Сумні наслідки протистояння (1677 р.):

- повстанська армія здалася, бо їй пообіцяли амністію;

- 23 колоністи-повстанці засуджені і повішені губернатором Берклі, незважаючи на незадоволення Корони (Англії);

Натаніела Бекона визнають винним у зраді, і його маєток конфісковується Королівським судом;

- сер Берклі повертається до Англії, але помирає. Він так і не зміг отримати аудієнцію з королем Чарльзом.

 

Title Title 

Війна короля Філіпа - запекла і кривава війна між алгонкіномовними індіанцями та англійськими поселенцями колоній Нової Англії / Мейн, Вермонт, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Род-Айленд, Коннектикут (1675-1676 рр.). Індіанці атакували понад половину міст Нової Англії (їх було всього 90). Було вбито кожного двадцятого мешканця регіону.

Війна мала й інші назви - повстання Метакома, Метакомська війна. У війні брали участь колонії, відомі як Конфедерація Нової Англії, племена наррагансетт, вампаноаг, ніпмак, поуданк. Король Філіп (Метаком) був убитий, хоча він і отримав регалії, надані королем Джеймсом /Яковом І.

Причинами війни були:

1. Зв'язки між першими колоністами послабшали після смерті вождя Мессесвати;

2. Торгівля між індіанцями і колоністами занепала: в індіанців на обмін залишилася тільки їхня земля;

3. Худоба колоністів витоптувала поля індіанців;

Title Title 

 

4. Колоністи перейняли в індіанців тактику «важкої руки»;

5. Метаком (король Філіп) був змушений укласти нову мирну угоду і здати зброю;

6. Була побудована ціла низка укріплень і міст, всупереч індіанцям.

Війна короля Вільяма - найбільший конфлікт у період французьких і індіанських війн (1688-1699) між Францією і конфедерацією Вобенакі проти Англії та Ірокезької конфедерації. Війна отримала назву від протестанта, короля Англії Вільяма ІІІ, що протистояв Франції. Ця війна була продовженням війни Великого Союзу в Європі. Англійці під командуванням сера Вільяма Фіпса захопили Порт-Рояль, Акадію (Нову Шотландію), але не змогли взяти Квебек. Французи та індіанці під керівництвом графа Луі де Бюад дю Фронтенака успішно нападали на теперішні Нью-Гемпшир і Мейн, але не спромоглися досягти найважливішого - взяти Бостон. Підписаний договір у Ryswick завершував війну без рішучих результатів.

Наступною була війна королеви Анни (1702-1713 рр.)

Дев'ятирічна війна була спричинена економічними причинами: Ірокезька ліга прагнула розширення угідь для монополізації торгівлі хутром в обмін на товари і зброю, які вони вимінювали в європейців; і французи, й англійці хотіли привілеїв у Північній Америці з метою монополізації прибуткової торгівлі хутром з європейською перспективою.

Французько-індіанська війна

Французько-індіанська війна спалахнула у період між 1688-1763 рр. У французько-індіанській війні брали участь Великобританія і Франція, які боролися за землі у Новому Світі. Корінні американці ввійшли у війну, коли ірокезці стали союзниками французів, а алгонкіни - Британії.

Title Title 

 

Війна королеви Анни (1702-1713). Королева Анна проводила війни на трьох фронтах: на двох - із Францією та індіанцями, і на третьому - з Іспанією та індіанцями. На боці Англії була Ірокезька конфедерація, племена онондага, чаюга, мохок (могікани), сенеки і онейди. Також - племена крікс, чіксо і ємесі. Утрехтський мир завершив війну, але результат її був невизначеним. Цікаво, що справжніми причинами західноєвропейських воєн завжди вважаються основні три: 1. Європейський імперіалізм. 2. Колоніалізм. 3. Спроба монополізації торгівлі хутряними виробами (а що ще можна було би продавати?).

Нечіткі результати попередніх війн та незадоволення корінних американців призвели і до інших воєн - війни короля Георгія (Джорджа), війн Ємесі, Таскерора, війни отця Рейла, війн Лисиць (Фокс ворз)/війни між Францією і тубільцями, французько-індіанської війни, яка, окрім усього, була також результатом конфлікту між Пруссією та Австрією у Німеччині. Питання поставало так: верхня частини ріки Огайо мала бути англійською чи французькою? Паризький договір 1763 р. закріпив північно-американські території за Англією.

Французько-індіанські війни тривали 75 років! (Ну, як совєти. Мабуть, 75 - число фатальне).

Джерела:

(подаються за вимогами про цитування робіт, що доступні для копіювання)

Ціммермен, Леррі Дж., Браєн Лі Моліно, Рідна Північна Америка, 1986. - 184 с.

http://www.flickr.com/photos/bob_cates

http://pixabay.com/en/metal-work-west-coast-2006891/

http://pixabay.com/en/native-american-indian-hunter-42305/

http://pixabay.com/en/dream-catcher-native-american-indian-1197385/

http://www.warpaths2peacepipes.com/
the-indian-wars/pequot-war.htm

http://www.warpaths2peacepipes.com/

http://pixabay.com/en/
american-archer-indian-native-1298751/

Окремі малюнки - роботи автора.

За сприянням та допомогою бібліотеки ім. Гарольда Вашингтона, місто Чикаго.

 

Справжня історія корінних мешканців Америки: Зброя і війни корінних американців

З історії Америки. Частина 4. Індіанці Іллінойсу та Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers