rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Відзначення Дня рідної мови стало знаковою подією в українській громаді Едмонтона

10-го лютого 2018 року Методичний центр української мови (МЦУМ), дитяча театральна студія «Джерело» та Організація українок Канади (ОУК) за активної підтримки Українського національного об'єднання (УНО), Альбертської фундації сприяння українській освіті (АФСУО), Української канадської фундації ім. Тараса Шевченка та Канадського інституту українських студій (КІУС) при Альбертському університеті організували захід, присвячений Міжнародному дню рідної мови.

«Це свято порівняно молоде. Воно було запроваджене у листопаді 1999 року, згідно з постановою тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО «Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності». І цього року ми вирішили долучитися до відзначення цього свята та організували захід для учнів українських суботніх шкіл у місті Едмонтон», - повідомила професор Алла Недашківська, яка очолює МЦУМ.

У заході, який відбувся у домівці УНО, взяли участь близько 110 учнів «Рідної школи» та курсів українознавства імені Івана Франка. Дітям запропонували переглянути виставу «Жив-був пес» за мотивами української народної казки «Сірко», після якої на учнів чекали цікаві завдання, спрямовані на розвиток мовленнєвої та культурної компетенції.

  Title
  Учні та вчителі суботніх шкіл дивляться виставу
«Жив-був пес» театральної групи «Джерело»

Виставу підготували юні актори театральної студії «Джерело» при OУK, яка, безперечно, мала великий успіх. «Навіть найменші глядачі-дошкільнята, які, як правило, вирізняються своєю непосидючістю, майже годину зацікавлено спостерігали за дійством на сцені. Вони, як і решта юних глядачів, були в захопленні, коли в персонажах вистави почали впізнавати своїх друзів, однокласників, а дехто - сестер і братів», - ділиться своїми спостереженнями одна з вчителів «Рідної школи».

Секрет успіху своїх «джерелят» Алла Семенко, художній керівник студії, вбачає у тісному зв'язку з українською мовою та культурою.

- Наша основна мета, - це не тільки забезпечити всебічний і гармонійний розвиток дітей, а й прищепити їм любов і повагу до української мови та культури, виховати їх в українських традиціях. А сьогоднішній захід - це прекрасна можливість для наших акторів продемонструвати батькам і друзям свої знання і вміння, свою акторську майстерність, все те, що вони навчилися у нашій студії.

Після вистави Алла Семенко, Дмитро Руснак та «джерелята» вчили юних глядачів танців і пісень з вистави, а Наталія Наявко та Вікторія Яковлєва зацікавлювали літературною вікториною, де діти змагалися у своїх знаннях з української літератури та вигравали призи від МЦУМу. Також учителі суботніх шкіл провели заняття зі своїми класами, де діти ділилися своїми враженнями від вистави, порівнювали сюжет вистави та казки, яка лягла в основу, розповідали про своїх улюблених героїв та переповідали побачене від їх імені. Загалом, завдання були спрямовані на формування літературознавчих знань та культурної компетенції, розвиток мовних навичок та мовленнєвих умінь. Завдання підготували Олена Сіваченко, науковий співробітник МЦУМу, та Наталія Наявко, радник міжнародного відділу освіти з питань української мови при Міністерстві освіти Альберти; ці завдання потім учителі адаптували до рівня своїх учнів, їхніх інтересів. Але, мабуть, найцікавішим завданням для наймолодших учнів було виготовлення ляльок зі шкарпеток - дякуємо Аллі Семенко за творчу ідею та організацію майстерні! Діти були в захопленні від Сірка та Вовка, які ожили під їхніми руками з допомогою волонтерів.

Відзначення Дня рідної мови стало знаковою подією в українській громаді Едмонтона. Воно відбулося завдяки тісній співпраці кількох українських організацій та завзятій праці волонтерів.

МЦУМ щиро дякує ОУК, УНО, КІУС, акторам «Джерела», художньому керівникові «Джерела» Аллі Семенко та асистенту художнього керівника Ользі Федів, звукооператору Валерієві Семенку та асистенту звукооператора Юркові Йопику, Дмитрові Руснаку, Наталії Наявко, Олені Гарцулі та дирекції і вчителям «Рідної школи» та курсів українознавства. Особливі слова подяки за допомогу в організації і проведенні заходу ми б хотіли висловити нашим надзвичайним волонтерам, яких було настільки багато, що формат і обсяг цієї публікації просто не дозволяє перерахувати всіх поіменно. Щира подяка всім, хто долучився - без вашої допомоги це свято не відбулося б!!!!

 

Title  

Методичний центр української мови сприяє розвитку україномовної освіти в Канаді й за кордоном:

- підтримує двомовні програми, підвищує професійний рівень учителів української мови, розробляє навчальні та методичні ресурси для середньої і вищої освіти;

- проводить дослідження, пов'язані з тематикою україномовної освіти і суміжних галузей, а також сприяє розвитку міжнародних контактів і підтримує зв'язки з громадськістю.

Детальнішу інформацію про центр можна знайти на веб-сторінці, сторінці Фейсбуку або через е-пошту.

 

Прес-служба University of Alberta

www.ualberta.ca/ulec

Розмова з Послом України в Малайзії Олександром Нечитайлом: як малайзійці полюбили борщ і вишиванки

Шкільне свято «Тарас Шевченко наш, він – для усіх сторіч» у школі українознавства м. Детройт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers