rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Влада вирішила передати в оренду частину акваторії Мексиканської затоки під видобуток ресурсів

 Влада вирішила передати в оренду частину акваторії Мексиканської затоки під видобуток ресурсів

Міністерство внутрішніх справ США, в сферу відповідальності якого входять, зокрема, природні ресурси, має намір передати в оренду 312,8 тис. кв. кілометрів прибережних територій у Техасі, Луїзіані, Міссісіпі, Алабамі і Флориді під розвідку і розробку нафтогазових родовищ. Про це йдеться у заяві першого заступника голови відомства Девіда Бернхардта, слова якого наводяться на сайті міністерства.

«Відповідальна розробка наших енергоресурсів на морі є основою американської стратегії енергетичного домінування. Серйозна програма з видобутку ресурсів у прибережній смузі дасть можливість підтримати десятки тисяч добре оплачуваних робочих місць і дозволить нам опалювати будинки, заправляти машини і підживлювати нашу економіку», - сказав Бернхардт. При цьому перший заступник міністра запевнив, що в США застосовуються найвищі в світі стандарти технологічної безпеки при видобутку нафти і газу.

Всього влада США має намір запропонувати 312,8 тис. кв. кілометрів (77,3 млн акрів) на шельфі в Мексиканській затоці. Йдеться про узбережжя п'яти штатів - Техасу, Луїзіани, Міссісіпі, Алабами і Флориди. Початок продажу заплановано на 21 березня цього року. У міністерстві зазначають, що це стане найбільшою угодою в історії США.

Отримані кошти будуть перераховані безпосередньо мінфіну, до бюджетів штатів, а також до фондів зі збереження природи. Умови оренди будуть включати в себе вжиття в обов'язковому порядку заходів щодо захисту біологічних ресурсів, пом'якшення потенційного негативного впливу на навколишнє середовище і запобігання можливих конфліктів.

 

Докази втручання Росії у вибори президента США

Підозри про втручання наближених до Кремля людей в американський виборчий процес підтверджені, передає «Голос Америки». Таким є основний висновок, який роблять американські коментатори після оприлюднення документа, в якому описується масштабна пропагандистська кампанія, проведена в Інтернет-просторі на кошти людини, близької до Кремля.

Обвинувальний документ, оприлюднений 16 лютого, - це перші формальні звинувачення, висунуті щодо російських громадян і російських компаній у результаті розслідування російського втручання в американські президентські вибори 2016 року, яке тривало понад рік.

У третьому абзаці обвинувального висновку коротко формулюється суть злочинів, інкримінованих 13 російським громадянам і 3 організаціям: «Обвинувачені свідомо і навмисно ввійшли у змову... з метою втручання в політичний і виборчий процес США, включно з президентськими виборами 2016 року».

Приклади такого втручання описані майже на 35 сторінках. У центрі операцій - «Агентство Інтернет-досліджень», що фінансується Євгеном Пригожиним.

Згідно зі слідством, з 2014 року воно починає створювати фіктивні аккаунти в соціальних мережах, використовуючи імена вигаданих і реальних людей, які живуть у Сполучених Штатах. Ці «люди» видають себе за американських активістів і починають активно поширювати інформацію, що стосується найделікатніших питань американського політичного життя: расових проблем, володіння зброєю, нерівності - всього того, що розколює американське суспільство. Ними створені сотні аккаунтів та Інтернет-груп, за якими стежать сотні тисяч американців. Мета, згідно з обвинувальним документом, - «внести розкол в американську політичну систему».

«Агентство» спочатку поширює сфабриковану інформацію, яка ганьбить різних кандидатів, але з наближенням президентських виборів і несподіваним затвердженням Дональда Трампа як кандидата в президенти від Республіканської партії російські оперативники переходять на його бік.

Вони намагаються організовувати мітинги прихильників Дональда Трампа, видаючи себе за членів правоконсервативних груп, і навіть оплачують послуги окремих американських активістів, які беруть на себе організацію мітингів під гаслами «Марш за Трампа», «Покінчимо з Гілларі!». Марші проводяться в Нью-Йорку та Флориді. «Агентство», наприклад, за даними слідства, переказує гроші одному з учасників, який вийшов на мітинг у масці Гілларі Клінтон і тюремній формі. Прихильникам і противникам Клінтон розсилаються запрошення на мітинг під гаслом: «Підтримуй Клінтон, рятуй американських мусульман!»

Солідний бюджет

Російські оперативники витрачають десятки тисяч доларів на політичну рекламу в Інтернеті. Операції, згідно зі звинуваченням, були масштабними. У пік активності щомісячний бюджет «Агентства Інтернет-досліджень» становив 1 мільйон 250 тисяч доларів.

У документах не йдеться про прямі контакти обвинувачених із членами передвиборчого штабу Дональда Трампа, а виявлення таких потенційних контактів є однією з цілей розслідування, яке очолює спеціальний прокурор Мюллер, але їм, наприклад, інкримінується створення в Twitter фіктивного аккаунта відділення Республіканської партії в Теннессі. Від імені цієї неіснуючої групи підтримки партії вони вийшли на якогось члена передвиборчого штабу республіканців у цьому штаті.

Уся ця діяльність здійснювалася дистанційно з Росії. Електронні сліди ховалися за допомогою використання серверів, які розташовані в інших країнах. Оплата послуг введених в оману американських громадян, мимовільних спільників проводилася за допомогою переказу грошей з рахунків у російських та іноземних банках, відкритих або від імені фіктивних клієнтів, або за допомогою викраденої особистої інформації.

Широкий розмах

Досить широкий діапазон діяльності співробітників «Агентства Інтернет-досліджень» дав можливість висунути їм звинувачення у скоєнні різних серйозних у контексті американського законодавства злочинів. Пункт перший - змова з метою обману Сполучених Штатів, що означає, що обвинувачені ввели в оману і перешкоджали діяльності цілої низки федеральних відомств - від Федеральної виборчої комісії до Держдепартаменту. Другий пункт - змова з метою здійснення фінансового шахрайства, куди входять отримання незаконних кредитів, використання вкрадених документів, переказ коштів, отриманих злочинним шляхом. Третій пункт - крадіжка ідентичності.

Перша реакція американської преси - обвинувальний документ, підписаний спеціальним прокурором Робертом Мюллером, який очолює розслідування російського втручання в американські президентські вибори, підтверджує давні підозри про те, що в американському Інтернет-просторі на користь кандидатури Трампа активно діяла фінансована Кремлем організація, але в ньому немає нових відомостей про крадіжку і оприлюднення електронного листування помітних функціонерів Демократичної партії напередодні виборів і немає жодних вказівок на зв'язок між штабом Трампа і російськими громадянами. Це спеціально зазначив у своїй заяві заступник генерального прокурора Рід Розенстайн. За його словами, ніхто з американських громадян не знав, що вони контактують з людьми в Росії. Президент Трамп у повідомленні у Twitter оголосив, що «виборчий штаб Трампа не вчинив нічого незаконного - жодної змови».

Звинувачення, висунуті проти 13 російських громадян і 3 організацій, дуже серйозні, розповідає в інтерв'ю Радіо Свобода американський юрист, співробітник інституту Independence в Колорадо Дейв Коппел:

- Це - злочини, за вчинення яких передбачається покарання терміном 20-30 років в'язниці і конфіскацією частини майна. Найбільш серйозними виглядають звинувачення в крадіжці особистих даних і в банківському шахрайстві з обтяжливими обставинами. Цікаво, що в кримінальному законодавстві ці статті не дуже розлогі, але вони охоплюють широке коло діяльності і передбачають дуже серйозні покарання. Наприклад, за відкриття рахунку в банку під фіктивним ім'ям може бути покарання терміном 30 років в'язниці: як правило, суди схильні дуже суворо карати, якщо ці діяння були частиною широкої змови, що ми маємо в цьому випадку. Ба, більше, свідоме втручання в американські вибори є обтяжливою обставиною, у випадку, якщо ці люди потраплять до рук американського правосуддя, вони отримають жорстку кару.

- Це - суто символічний документ, враховуючи, що обвинувачені перебувають, мабуть, у Росії?

- Малоймовірно, що Путін екстрадує їх. Він не захоче, щоб інформація, якою ці особи володіють, про можливу причетність до втручання в американські вибори людей з керівництва Росії, вийшла на поверхню. Відмова в екстрадиції напевно посилить протистояння між двома урядами і зробить більш імовірним запровадження нових санкцій.

На думку експертів, ці звинувачення свідчать, що російське втручання у вибори було дуже незначним, щоб вплинути на їхній результат.

 

У Сенаті США провалилися перші спроби провести імміграційну реформу

Перші підготовані групою сенаторів Конгресу США - демократів і республіканців - законопроекти про імміграційну реформу, зокрема, пропозиція про скасування візових лотерей, заблоковані в четвер Сенатом.

Однією з відхилених ініціатив стала пропозиція сенатора-республіканця від штату Аризона Джона Маккейна і сенатора-демократа від штату Делавер Крістофера Кунса. Вони пропонували дати можливість отримати громадянство 1,8 млн мігрантів, яких батьки-нелегали ввезли на американську територію ще до того, коли їхні діти досягли повноліття. Також, згідно з проектом, міністерство внутрішньої безпеки повинно було б посилити прикордонний контроль. Сенатори відмовилися виконати прохання президента США Дональда Трампа і виділити 25 млрд доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Це і стало однією з причин відхилення проекту ще на етапі процедурного голосування - він набрав лише 52 голоси при необхідних 60.

Така ж доля спіткала й інші законопроекти, схожі за суттю. Один із них передбачав виділення коштів на зведення стіни, проте, це була не одноразова субсидія. Щороку на ці цілі виділялося б по 2,5 млрд дол.

Найменше голосів набрала ініціатива республіканця Чарльза Грасслі (штат Айова), яка фактично була законодавчим втіленням імміграційного плану Трампа. Вона включала в себе легалізацію мігрантів, ввезених неповнолітніми, гроші на будівництво стіни, скасування візових лотерей і заборону ланцюгової міграції, коли мігранти привозять у США свої сім'ї. Цей законопроект набрав лише 39 голосів.

Обговорення імміграційної реформи буде продовжено. Про це республіканці і демократи домовилися ще під час дебатів щодо плану бюджету на 2018 і 2019 роки.

 

Після стрілянини у Флориді учні закликають уряд посилити регулювання обігу зброї

Сенатор Duckworth, яка вдруге стане матір’ю, обіцяє боротися за можливість працювати у Сенаті і вигодовувати маля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers