rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Сфера Інтернет-маркетингу: динаміка змін та сучасний стан

Широке використання Інтернет-маркетингу надихає багатьох робити оптимістичні прогнози щодо ще більшого поширення цього напряму маркетингу.

Щороку виходить чимало статей про майбутнє Інтернет-маркетингу, зміну ролі аналітики у цій сфері, трансформацію каналів комунікації. Проте, якісний прогноз потребує оцінки сучасного стану галузі та ретроспективного аналізу, зокрема, й у контексті популярності на ринку праці фахівців цього напрямку. Пропонуємо погляд на стан та трансформацію галузі Інтернет-маркетингу від HeadHunter Україна.

Протягом останніх десяти років у сфері Інтернет-маркетингу справді спостерігалося зростання кількості вакантних пропозицій. Найактивніше сфера розвивалася у 2012 році - впродовж року частка пропозицій на посаду у сфері Інтернет-маркетингу зросла на 7 п. п. (п. п. - процентні пункти) Після цього зростання стало поступовим: за шість років частка вакансій збільшилася лише на 4 п. п.

Title Title 

 

2017 року частка вакансій із пропозиціями роботи в Інтернет-маркетингу склала 21% від усієї кількості пропозицій сфери «Маркетинг». Інтернет-маркетологів найбільше шукали у компаніях, які спеціалізуються на інформаційних технологіях (37%), ЗМІ, маркетингу, рекламі (19%), роздрібній торгівлі (12%), послугах для бізнесу (8%) та нехарчових товарах народного споживання (5%).

Інтернет-маркетинг - порівняно молода сфера, тому від фахівців не очікують тривалого досвіду роботи. У 64% вакансій вимагається досвід роботи до 3 років. Але часто спеціалісти, які подаються на вакансії Інтернет-маркетологів, до цього працювали в якомусь суміжному напрямку маркетингу, тому мають більший досвід, ніж вказано у вакансіях. Так, наприклад, упродовж 2017 року половина Інтернет-маркетологів мали досвід роботи понад 6 років (йдеться про пошукачів, які у цей період розмістили чи оновили свої резюме на сайті hh.ua).

Сфера Інтернет-маркетингу мала стадію активного формування ринку пропозицій із 2007 до 2012 років, після чого частка подібних вакансій почала зростати поступово. Хоча кількісне наповнення сфери стабілізувалося, стартували активні зміни у структурному плані. Виокремилися спеціалізації Інтернет-маркетингу, отже, з'явилися запити на спеціалістів зі SEO, SMM, PPC тощо. Від пошуку широкопрофільних спеціалістів роботодавці перейшли до пошуку кандидатів, які мають ґрунтовні знання з того чи іншого напряму Інтернет-маркетингу. Звичайно, все залежить від ресурсів, які компанія згодна вкладати у цей напрямок діяльності: в одних організаціях є окремі відділи Інтернет-маркетингу, в інших - може бути лише один спеціаліст. Паралельно з цим відбуваються якісні зміни у сфері, і, розвиваючись, Інтернет-маркетинг стає здатним вирішити завдання роботодавця більш результативно.

Інформація була отримана в результаті аналізу бази вакансій та резюме на Міжнародному кадровому порталі hh.ua.

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Додаткові джерела заробітку

Чи може Україна зупинити відплив робочої сили за кордон

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers