rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Ігор Козловський, релігієзнавець, колишній заручник окупантів: «У полоні найбільше переживав, що страждають мої рідні»

27 грудня на Донбасі відбулося масштабне звільнення заручників - з окупованої території повернулися 73 українці. Серед українців, звільнених з полону бойовиків на Донбасі, - «кіборги» та інші українські бійці, громадські активісти та волонтери, серед них - і релігієзнавець Ігор Козловський. Про полон, пропаганду, свободу і плани на майбутнє «Укрінформ» поспілкувався зі звільненим з полону вченим.

 

- Насамперед, від усієї редакції вітаємо вас зі звільненням! Що найперше згадується у день, коли роки полону лишилися в минулому?

- Це, скоріше, той внутрішній стан - ти переживаєш, коли ж, нарешті, зможеш дихати вільним повітрям. Це - радість від зустрічі з рідними, близькими, друзями. Це - щось невловиме і його не можна описати. Обійми, привітання - все це не дає розуміння, що відбувається у тебе у внутрішньому просторі. Це вивільнення - не тільки фізичне, але ж і на якомусь іншому рівні, на рівні твоєї екзистенції.

- Чим першим поцікавились, коли отримали можливість прочитати і подивитися будь-що?

- Ми майже не мали доступу до інформації. Із запізненням нам передавали трохи газет, журналів.

Перш за все - хотілось подивитися, чим живуть мої рідні, друзі, мої учні, як вони тут, що наповнювало їхнє життя сенсом.

Зараз мене запросили в інститут філософії - це наукова установа, відділення релігієзнавства. Це - той напрямок, яким я займався як науковець. Що стосується викладацької діяльності - є багато запрошень викладати різні курси. Я хотів би спілкуватись з молоддю, читати публічні лекції, проводити семінари.

  Title

В інституті філософії маю намір присвятити себе роботі над проблемами, над якими працював ще в Донецьку - дослідницькими релігієзнавчими питаннями.

- Повертаючись до спогадів. Після захоплення Донецька ви казали в одному з інтерв'ю, що готувались до від'їзду. Що завадило встигнути?

- Це була зима, а для того, щоб вивезти свого сина, потрібен інший сезон. Вивезення - непростий варіант, адже сину для цього потрібне ліжко, медичне обладнання. Ну, дуже багато моментів, які треба було владнати. Я чекав весни.

- На вас у полоні намагалися вплинути, чи була спроба вербування?

- Вони одразу сказали, що я - людина зріла, яка має свої ідейні, світоглядні позиції, і вони не будуть витрачати час.

- А як вони поводили себе з іншими полоненими?

- Спроби зламати були постійно. Зі всіма вони так «працювали», щоб зламати. Хтось з наших хлопців - мабуть, бачили ті сюжети - виступав по телебаченню. Чому? Ви ж розумієте, людину кинули до підвалу, йому погрожують арештом рідних - дружини, матері. Ну, як би ви поводилися? І умови - ми відпустимо рідних, якщо виступиш. І люди йшли на це. Не тому, що вони хотіли, але ж були такі умови.

- Коли ви особисто відчули присутність у своєму місті російських військових?

- Одразу і постійно. Це - вже такий момент, такий собі «секрет Полішинеля». Присутність є, там навіть ніхто і не думає це приховувати, не потрібно бути заарештованим, щоб це бачити. Є люди, які не військові, а куратори різних центрів, є і військові. Буряти, осетини, чеченці - були...

- Що стало переломним моментом, коли виникло рішення - «виїжджаємо»?

Title  

- Вже з 2014-го року все стало зрозуміло. Всі мої рідні виїхали, учні виїхали. Лишалось кілька людей.

- Відчуття тривоги було? Зрештою, всі рідні виїхали, більшість знайомих вже не в Донецьку?

- Знаєте, треба було виживати, спостерігати. Ти бачиш, що відбувається, і це - вже історичний матеріал. Треба не просто бути присутнім, а фіксувати. Ти вже живеш не лише для себе, ти живеш і для своїх рідних, і для історії.

- Які передумови були до затримання?

- Передумови постійно були, тому що я ніколи не приховував свою позицію, всі знали. Я - людина публічна, тому зі самого початку я був ще на донецькому майдані, молитовний марафон проходили разом із представниками різних релігійних конфесій - починаючи від католиків, протестантів, православних, мусульман.

- А конкретні погрози?

- Звісно, були. Ти фіксував це, знав, хто ці люди. Були прямі погрози, ще починаючи з 2014 року.

- Як відбувалась комунікація у полоні? Яким чином до вас надходили звістки про рідних?

- Так, була ізоляція, вони мені сказали десь через тиждень, що дружина приїхала.

До того я навіть не знав про це, я лишався на самоті. Я розумію, що це був психологічний тиск.

- А який сенс був у цьому тиску, якщо вам одразу дали зрозуміти, що вас затримали фактично для обміну полоненими?

- Не одразу, спочатку я взагалі нічого не знав. Я був узагалі у підвалах, потім були катування. І лише згодом була розмова, під час якої мені сказали: «Ви розумієте, що ніхто не знає, де ви перебуваєте, ви нам потрібні для обміну».

Більше, ніж тиждень я нічого не знав. Мені потім повідомили, що дружина приїхала.

- Чи можна сказати, що якась мінімальна повага особисто до вас була?

- Можна сказати, що так. Знаєте, я не впадав в істерику. Я вже для себе розумів - якщо прийде смерть, я її - не боюсь. Вони це теж бачили. З іншого боку, я людина, яка постійно переходить на позицію діалогу, я розмовляю, і з ними також.

А може - така вдача. (Посміхається).

Люди, які охороняли - казали, що вони здивовані, питали, що я тут роблю. І навіть підходили люди, які сиділи, карні злочинці, авторитети - вони називали мене «професор» - і казали мені: «Це - не ваше місце, нам тут важко, а вам як! Треба, щоб ви звільнились якомога швидше».

- До вас доходила інформація про акції та флешмоби на вашу підтримку в Україні і за кордоном?

- Так, така інформація доходила до мене. Ми також, коли вже там у підвали всіх «політичних» перевели, отримували різними шляхами інформацію. Так, наче там один від одного ми й були ізольовані, але коли йшли до лазні, то мені розповідали: стосовно вас почався флешмоб, і Джамала, Вакарчук підтримують.

- Серед затриманих, полонених - хто, здебільшого, був?

- Ті, кого називали «політичними», людей судили за цими статтями - тероризм, шпигунство. Є бізнесмени, в яких забрали майно, автівки, бізнес, є викладачі. Там всі - не випадкові люди. Вони сиділи там рік, два роки - і їх також ставили на обмін. Частина звільнилась, частина досі лишається там. Всі ці люди були чужими для тієї системи.

- «Свої своїх» кидали у підвали теж?

- Так, було багато «ополченців», людей, які все починали ще від Слов'янська. Таких людей було багато.

- Особисто для вас що було найважчим за ті два роки?

- Навіть не те, що я там перебуваю. Найважчим було те, що страждають мої рідні, близькі мені люди. Страждають, що я - тут. Я переживав, що вони переживають. Це - головне. Якщо ти один - ти можеш прожити. Якщо таким чином ти завдаєш страждань близьким - це найтяжче.

- Чи був момент зневіри, чи було усвідомлення, що на вашій персоні будуть «грати», буде обмін?

- Я знав, що будуть грати. Але ж багато на світі живу і знаю, що постійні в цьому світі - тільки зміни. Все змінюється, все закінчується. І в цієї історії також буде кінець. Я не знав, який саме. Це давало надію, що одним з варіантів буде обмін.

- Сильно втомлює наразі режим публічності?

- Скоріше, не втомлює, а розумієш - як мало часу. Тому що для спілкування, атмосфери, для того, щоб мати той простір, в якому ти був раніше - треба час. Відновлення зв'язків, розмов, переживань - воно потребує часу.

На побутовому рівні - багато питань. Або ж знову - сина перевозити. Все це потребує додаткових зусиль. Ти не встиг ще реабілітуватися - психологічно, фізично, а треба порушувати ці питання, заробляти гроші, треба жити.

- На вашу думку, про пережитий досвід у полоні треба говорити чи, навпаки, - ставити на паузу, брати тайм-аут?

- Я би також взяв тайм-аут. Я розумію, що суспільство цікавлять саме такі моменти, больові точки. Але ж ти хотів, щоб тобі ставили запитання, які не стосуються твого перебування у полоні, а більше про творчість, душу, бачення світу.

Якщо казати про колишніх заручників, то нам треба говорити про всі ці проблеми, тому що треба визволяти інших бранців. І ми це робимо щодня, зустрічаємося з представниками владних структур, іноземцями. Ми працюємо через офіс Ірини Геращенко. Ті, кого звільнили, між собою спілкуються. Ми намагаємося залучити ті чи інші сили для того, щоб впливати на ситуацію.

- У Києві вам як - комфортно зараз жити?

- Ой, я постійно бігаю з однієї зустрічі на інші. Я люблю Київ ще з 50-х років. Місто змінюється, стає кращим. Мені дуже комфортно. Київ - таке місто, де я почуваюся своїм. Багато друзів переїхали, рідні тут. А найбільш комфортно - там, де рідні.

 

Автор: Олександра Жаркова,
Київ

Джерело: «Укрінформ»

Як Ахметов позбувається «Укртелекому», і хто кому винен гроші

Кабмін утворить робочу групу для повернення акцій «Укртелекому» державі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers