rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Тетерук: Рада не пустить до миротворчої місії на Донбасі «проросійські країни»

Для того, щоб миротворча місія ООН на Донбасі, питання щодо якої обговорюється, ефективно виконувала поставлені завдання, її треба посилити підрозділами Збройних сил та Національної гвардії України.

Про це заявив народний депутат, член комітету з питань нацбезпеки та оборони Андрій Тетерук під час «круглого столу» в Укрінформі на тему: «Миротворча місія ООН - можливості та ризики для безпечного миру» в рамках першої Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

«Ми маємо розуміти, що йдеться про величезну площу території, яка тимчасово окупована, - 17,5 тис. кв. км у Донецькій та Луганській областях та 409 км неконтрольованого кордону між Україною та РФ. Якщо казати про запропонованих 20 тис. військовослужбовців та 4 тис. поліцейських як миротворчий контингент, то, безумовно, цих сил буде не достатньо для виконання поставлених завдань. Єдиний спосіб не отримати місію на десятки років - ми маємо розглядати питання посилення миротворчої місії Збройними силами України та Нацгвардією, які на своїй території будуть забезпечувати всі завдання з гарантування державного суверенітету», - сказав він.

За його словами, такий підхід дозволить «у найкоротші терміни виконати всі, передбачені мандатом, місії завдання у визначені терміни». «І одразу після того, коли ми будемо констатувати факти виведення російської військової техніки та підрозділів, підконтрольних адміністрацій, ми вже матимемо територію, повністю контрольовану українськими державними силами, які будуть забезпечувати поступову інтеграцію цих територій на безпечних умовах для всіх громадян, що там будуть перебувати», - додав Тетерук.

Розповідаючи про склад потенціальної місії, він також висловив переконання, що Верховна Рада України не надасть дозволу брати участь у миротворчому контингенті «країнам, які мають спільну з Росією систему управління як збройними силами, так і державними ресурсами».

Як колишній учасник миротворчої місії у Косово, Тетерук також вказав на особливості української ситуації порівняно з іншими миротворчими місіями. «У нас триває гібридна агресія Російської Федерації проти суверенної держави Україна, і це накладає особливості на питання застосування миротворчої місії як одного з інструментів стабілізації ситуації та припинення вогню і вбивств громадян на нашій території», - наголосив він.

За його словами, у мандаті багатьох миротворчих місій прописують не лише безпекові аспекти, а й такі питання, як «формування цивільних адміністрацій, поліцейських органів, створення чи відновлення якихось збройних сил та інше». «Нічого подібного в Україні робити, звісно, не потрібно, адже все, що ми маємо - це елементи інформаційної складової гібридної агресії РФ. І мова йде насправді про окуповану частину української території, на якій перебувають громадяни України, що потерпають від дій РФ. Тобто, ми маємо проводити розмову про відновлення саме елементів української влади, які передбачені Конституцією та законодавством України», - сказав він.

Народний депутат також підкреслив, що Верховна Рада має ухвалити дозвіл на розгортання миротворчої місії саме на тих умовах, які будуть відповідати інтересам України: «Миротворці мають розміщуватися від лінії зіткнення до державного кордону, аби не дозволити російським окупаційним військам продовжувати постачання зброї та техніки, фінансування підконтрольних адміністрацій. Ми маємо зупинити ротаційну основу російських окупаційних військ на території України».

За словами члена парламентського комітету з нацбезпеки, питання розгортання миротворчої місії на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей також треба розглядати «винятково у контексті всієї окупованої території, оскільки і Донбас, і Крим є елементами одного великого злочину, здійсненого Російською Федерацією»: «У нас є системна агресія РФ, яка розпочалася з окупації Криму, і розгляд цієї проблематики має припинитися у контексті повернення кожного квадратного метра окупованої території, у контексті припинення агресії проти суверенної держави Україна».

На його думку, питання Криму і Донбасу «мають бути об'єднані в пакет рішень, які мають завершитися виведенням усіх російських військ з території України». «Усі санкції, які окремо накладені на Росію за Крим і за Донбас, мають бути об'єднані в єдиний пакет. І їхнє скасування має розглядатися лише після того, коли останній окупант-військовослужбовець Збройних сил РФ залишить територію Української держави», - підкреслив Тетерук.

При цьому, він визнав, що РФ наразі не хоче мирного врегулювання, а однією з умов миротворчої місії є згода двох сторін: «В останні роки ми бачимо згоду української сторони до діалогу, одностороннього припинення вогню, що всіляко ігнорується Російською Федерацією».

Санкції та перспектива їхнього посилення - один з інструментів тиску на РФ, щоб примусити її погодитися на мирне врегулювання та піти з території України, переконаний він.

«Враховуючи, що РФ, як член Ради безпеки ООН, є відповідальна за розповсюдження тероризму, збройну агресію та руйнування системи безпеки, яка була встановлена після Другої світової війни, то питанням відновлення миру і побудови нової архітектури безпеки світу мають опікуватися не лише Україна, як одна з країн-засновників ООН, а й усі країни G-20, G-7, які мають вплив на побудову світової безпеки», - додав він.

 

Джерело: «Укрінформ»

Людина, якій є прощення…

Кандидат на посаду окружного судді в окрузі Cook Ioana Salajanu: шлях від емігрантки до партнера юридичної фірми

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers