rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Зі сторічним ювілеєм, соборна Україно!

Минулої неділі українці Чикаго відсвяткували важливу історичну дату - 100-річчя Соборності України.

Головними доповідачами були: Владика Венедикт, єпископ єпархії св. о Миколая; Аліна Шпак, заступник директора Українського інституту національної пам`яті.

Title Title 

 

Владика Венедикт Алексійчук дуже докладно розповів про історію боротьби нашого народу за єдину і вільну незалежну державу, про те, якою ціною здобувалася воля.

Найголовнішим фактором у такій боротьбі є об`єднання зусиль всього народу, його єдність і висока свідомість народу.

Title Title 

 

Аліна Шпак розгорнуто і наочно розповіла про те, як важко було в часи Радянського Союзу зберегти дух українського патріотизму, тому що на кожному кроці була радянська пропаганда політики Леніна, Сталіна та інших визначних осіб ленінської держави.

Title Title 

 

Ідея єдності українських земель - Соборності України - сягає у глибину віків та бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом сторіч практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII-на початку XX-го ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси була вкрай важливою територіальна єдність.

Для українського народу, впродовж сторіч позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, ця проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною. Соборність для України - це єдність багатоманітності, об'єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність.

Title Title 

 

День Соборності України щороку відзначають 22 січня, в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося в 1919 році.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 року) Четвертого Універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західноукраїнську Народну республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об'єднання України завершився 22 січня 1919 року, але ми проводимо відлік часу суверенної і незалежної України саме від дат проголошення цих визначних фактів - від 1918 року.

Title Title 

 

Головні урочистості проголошення злуки відбувалися в Києві, на Софійській площі. Акт Злуки українських земель був засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР. При вході з вулиці Володимирської на Софійську площу було зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами. Рівно о 12:00 годині посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради «Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимирові Винниченку.

Title Title 

 

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної і територіальної консолідації, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об`єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Title Title 

 

Ідея соборності українських земель набула державного статусу, впродовж наступних десятиріч залишалась об`єднуючим чинником і єдиною спільною засадничою платформою програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти...

Title Title 

 

Українці Чикаго завжди багатолюдно сходяться на відзначення цієї важливої для нашого народу дати.

Вільна і суверенна Україна! В час існування Радянського Союзу ці слова страшно було вимовляти вголос. За одне таке слово людину могли відправити в Сибір.

Про такі речі говорили батьки тихенько в хаті, щоб ніхто не почув, і наказували дітям, щоб нікому не розповідали.

Title Title 

 

У святкуванні цієї важливої дати, яку організував УКК, відділ Іллінойс, взяли участь представники українських громадських організацій, священики і парафіяни українських церковних громад різних конфесій.

Привітати українську громаду з цим визначним святом прийшли численні поважні гості:

Генеральний консул України в Чикаго Лариса Герасько;

конгресмен Danny Davis;

конгресмен Mike Quigley;

Генеральний консул Латвії Mantvydas Bekesius;

Dan Patlak Cook County Board of Review;

Alderman Brian Hopkins 2nd Ward of the City of Chicago;

Evelyn Rodriguez representing the Office of the Mayor of the City of Chicago;

Csaba Zongor President Polish Hungarian World Federation;

Romuald Poplawski Vіce President Polish Hangarian World;

Federation and past president of Polish American Congress - Illinois Division;

Henry Marciniak Chairman Road to Peace Foundation;

Руслан Кошулинський, віце-спікер Верховної Ради 7 скликання.

 

Title Title 

Всі гості щирими словами підтримали українську громаду, з великим розумінням і співчуттям поставились до теперішніх подій в Україні. Всі намагалися українською вимовити «Слава Україні», що було дуже зворушливим.

Title Title 

 

Так, наша історія дуже специфічна і багата на різні події. Можна сказати, що вона важка і вистраждана для кожного українця, трагічна і скроплена кров'ю для багатьох українських родин, але наші люди, загартувавшись у постійній боротьбі, продовжували боротися за волю, незалежність. Нас намагалися стерти з карти землі; декому і сьогодні жити не дає той факт, що Україна утвердилася як держава, що нас підтримує світ. Наші «брати» знову намагаються відірвати ласий шматок нашої землі. Ми повинні, як ніколи раніше, бути єдиними, як моноліт, бо тільки в єдності, в дружбі і любові ми можемо утвердитися як справжня українська нація і тоді і Господь нам допоможе, бо Бог і є сама ЛЮБОВ.

Title Title 

 

Присутні після смачного обіду мали велике задоволення почути українські пісні у виконанні бандуриста Івана Шміла.

На завершення свята з чудовою патріотичною програмою виступив хор СУМ (диригент Володимир Попович).

 

Title
 

 

Програму свята провадила Богдана Багрій.

Традиційно грамотами УКК за заслуги і сумлінну працю на благо громади були нагороджені: Ірина Ткачук, Петро Бенсак, Іван Яресько.

Люди мали змогу зробити фотографії на згадку, поспілкуватися з гостями.

Не забуваймо нашу історію. Думаймо, як зробити світ кращим, як зберегти нашу Батьківщину для майбутніх поколінь.

 

Слава Україні! Героям слава!

День Злуки в Чикаго 100 років проголошення незалежності України

Різдвяна радість: святий отець Миколай відвідав дітей в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers