rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Винуватця ДТП, в якій загинула сестра Ноздровської, залишили за ґратами

Винуватця ДТП, в якій загинула сестра Ноздровської, залишили за ґратами

Обухівський суд Київської області залишив під вартою Дмитра Россошанського, який обвинувачується у вчиненні ДТП, внаслідок якого загинула сестра вбитої правозахисниці Ірини Ноздровської Світлана Сапатинська.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила адвокат потерпілої сторони Марина Ткаченко.

«Так, суд залишив під вартою Дмитра Россошанського. Сьогодні було засідання, у Дмитра Россошанського з'явився новий адвокат, з попереднім захисником він припинив договір. Спочатку захистом було заявлене клопотання про зміну запобіжного заходу на будь-який інший, що не пов'язаний із триманням під вартою. Обґрунтовувалось це тим, що, нібито, загострились наявні хронічні захворювання. Ставилось питання про зміну запобіжного заходу за станом здоров'я, також ішлося про необхідність призначити медичний огляд особи», - повідомила вона.

За словами адвоката, суд задовольнив клопотання щодо призначення медичного огляду Дмитра Россошанського.

Також, додала адвокат, «на підготовчому судовому засіданні розглянули питання щодо можливості призначення судового розгляду по суті на підставі обвинувачення, було заявлено свідків, які будуть викликані для допиту, і ще клопотав прокурор про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою знову ж таки на 2 місяці». «Суддя задовольнила клопотання, призначила до судового розгляду», - сказала вона.

Як повідомила адвокат, наступне судове засідання відбудеться 15 лютого о 14:00. Склад суддів лишається незмінним, судове засідання проходитиме у Обухівському районному суді Київської області.

Нагадаємо, 1 січня 2018 року у Вишгородському районі, Київської області, було виявлено тіло правозахисниці і юриста Ірини Ноздровської. Відомо, що Ноздровська займалася справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку в селі Демидів 30 вересня 2015 року збив племінник на той момент голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський.

 

БПП сплатив мільйон фондові, глава якого писав закон про Антикорупційний суд

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» заплатила влітку 2017 року громадській організації «Фонд інновацій та розвитку» більше, ніж мільйон гривень.

Про це свідчить звіт президентської політсили на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

З документу випливає, що партія перерахувала ГО шістьма траншами 1,058 мільйона гривень: 100 240 та 44 240 грн. - 6 липня, 608 грн. - 14 липня, 8 800 грн. - 17 липня, 306 000 - 18 липня та 598 000 грн. - 29 серпня 2017 року.

Згідно зі звітом, усі виплати здійснювалися за трьома договорами між партією та фондом, укладеними 1 лютого, 28 квітня та 3 липня 2017 року.

Як відомо, проект закону про Вищий антикорупційний суд розроблений групою експертів, до складу якої, серед інших, входили засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе та директор організації Роман Яковлєв.

18 січня Верховна Рада не змогла внести до порядку денного президентський законопроект 7440 про Вищий антикорупційний суд та 4 альтернативні законопроекти.

22 грудня 2017 року проект закону про Вищий антикорупційний суд від президента Петра Порошенка зареєстрували у Верховній Раді. Також у парламенті зареєстровані 4 альтернативні законопроекти від депутатів.

Раніше повідомлялося, що низка міжнародних партнерів України виступили з жорсткими вимогами до Києва через президентський законопроект.

Зокрема, Міжнародний валютний фонд заявив, що проект Порошенка про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням України.

Згодом Світовий банк теж висунув свої вимоги, попередивши, що йдеться про $800 млн.

Євросоюз також офіційно виступив із критикою на адресу Банкової через те, що президент, мовляв, подав законопроект про Антикорупційний суд, який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

 

В Україні з'явиться реєстр боржників - Рада ухвалила закон

Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає створення та ведення Кредитного реєстру Національним банком.

За ухвалення законопроекту « Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» № 7114-д у повторному другому читанні та в цілому проголосували 226 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Заступник голови комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак зазначив, що, загалом, було враховано 48 поправок до законопроекту із 73, решту відхилено.

«Суть законопроекту зводиться до того, що зараз для того, щоб банківський ринок, кредитний ринок став більш доступним, прозорим, Національний банк матиме завдяки Кредитному реєстру, що зараз створюється, право передавати всю комерційну таємницю іншому банку», - сказав Демчак.

Він підкреслив, що цей законопроект є одним з тих, які сприятимуть в отриманні допомоги від Європейського Союзу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що законопроект має на меті зменшення рівня кредитного ризику, гарантування безпеки банківських операцій, підвищення надійності й стабільності банківської системи з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку.

Документ передбачає надання Національному банку України повноважень щодо створення та ведення Кредитного реєстру. Згідно з цим законопроектом НБУ, зокрема, отримуватиме від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо позичальників та надаватиме банкам і бюро кредитних історій необхідну інформацію з Кредитного реєстру.

При цьому пропонується встановити межі повноважень НБУ щодо ведення Кредитного реєстру та обмеження щодо поширення інформації, що захищає позичальників банків від втручання у їх господарську діяльність та порушення приватності. Інформація до Кредитного реєстру НБУ щодо боржників передаватиметься від банків лише по кредитах, заборгованість за якими становить більше від розміру 100 мінімальних заробітних плат (на даний момент - 320 тисяч гривень).

За основу законопроект № 7114-д Рада ухвалила 16 листопада 2017 року.

 

НСЖУ закликає українських журналістів не їздити до Росії

Українським журналістам краще утриматися від поїздок до Російської Федерації з міркувань безпеки.

Про це заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко під час презентації звіту «Український медіа ландшафт-2017», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі ми дійсно закликаємо українських журналістів утримуватися від візитів, поїздок до Російської Федерації. Вважаємо, що це є небезпечно, і прикладом цього є доля нашого колеги Романа Сущенка, який через два дні вже відзначатиме другий день народження у в'язниці в Москві. Його заарештували за надуманим приводом, відповідно, він визнаний і українським омбудсменом, і українською спільнотою як український журналіст, в'язень сумління, який переслідується РФ», - зазначив Томіленко.

Він звернувся до журналістів із закликом утриматися від поїздок до РФ як у службових справах, так і в особистих.

 

ЄС надав понад 17 млн євро на українські наукові проекти

83 українські організації отримають €17,23 млн на наукові проекти за програмою Євросоюзу «Горизонт 2020».

Про це повідомляє прес-служба Представництва ЄС в Україні.

Зазначається, що Україна посідає шосте місце серед усіх асоційованих країн програми ЄС «Горизонт 2020» за кількістю учасників і сумою отриманого фінансування. За цими показниками Україна втричі випереджає Туніс, Боснію та Герцоговину та Молдову.

505 організацій з України взяли участь у підготовці 915 заявок на суму €312,81 мільйона.

Нагадаємо, Програма «Горизонт-2020» - основа стратегії економічного розвитку Євросоюзу до 2020 року. Вона повинна забезпечити глобальну конкурентоспроможність Європи. Сумарне фінансування становить майже €80 мільярдів.

 

МОЗ отримав у власність систему eHealth

Проектний офіс з розробки електронної системи охорони здоров'я передав МОЗ систему eHealth.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

«В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підписала документи про безоплатну передачу майнових прав інтелектуальної власності від громадськості до МОЗ. Розробку MVP (мінімально життєздатного продукту) Національної системи охорони здоров'я координував Проектний офіс, створений громадськими організаціями Transparency International Ukraine та Всеукраїнська мережа ЛЖВ. Фінансування здійснювалось коштом міжнародних донорів - урядів США та Канади, Глобального Фонду та інших. Віднині подальшою розробкою та впровадженням eHealth опікуватиметься МОЗ. Для цього в грудні 2017 року було створене ДП «Електронне здоров'я». Інші документи, що необхідні для того, аби формально завершити передання eHealth від міжнародних донорських організацій державі, будуть підготовлені та підписані найближчим часом», - йдеться у повідомленні.

Система eHealth працює у тестовому режимі з вересня 2017 року, коли стало технічно можливо зареєструвати у системі медичний заклад, лікарів, а також ввести дані декларацій пацієнтів.

Після прийняття Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та створення Нацслужби здоров'я держава зможе платити лікарю за кожного пацієнта, а пацієнт отримає гарантовані державою безкоштовні медичні послуги. Так eHealth допоможе реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом». Крім того, в системі eHealth розроблений функціонал для підтримки програми «Доступні ліки».

 

На Грибовицькому звалищі «луснула» недобудована дамба

Недобудована дамба для стримування інфільтратів на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові вже має тріщини і може прорватися.

Про це йшлося на засіданні обласної комісії з Техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За рішенням попереднього засідання комісії ТЕБ і НС було створено робочу групу для обстеження дамби інфільтратів-накопичувачів ЛКП «Збиранка». Комісія 2 і 5 лютого обстежила територію сміттєзвалища. На дамбі для стримування інфільтратів, на будівництво якої Львівська міськрада вже витратила 9 млн грн., з'явилися тріщини. Є загроза, що її може прорвати у будь-який момент», - зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

За його словами, встановлено, що стан дамби, яка вже на 85 відсотків збудована, не відповідає чинним будівельним нормам. Чітко видно відшаровування кромки дамби, тріщини, просочування інфільтрату і те, що дамба збудована без дисперсних матеріалів, тому протікає.

За словами Гречаника, за результатами обстеження складено відповідний акт, який передано в обласну комісію ТЕБ і НС.

За рішенням комісії вирішено провести додаткове обстеження із залученням експертів з Державної архітектурно будівельної інспекції, технічного нагляду.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив скерувати всі матеріали щодо виявлених недоліків у правоохоронні органи. Адже прорив дамби загрожує новими зсувами та екологічною катастрофою. Насамперед - забрудненням поверхневих вод.

Як повідомлялось, після катастрофи, яка сталась на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні 2016 року, тут почали споруджувати дамбу для стримування інфільтратів, які загрожують вилитись у довкілля, отруюючи землю і ріки. На сміттєзвалищі встановили тепловізор, камери відеоспостереження та розробили проект посилення дамб на озерах з інфільтратами.

Лінія фронту: у вівторок бойовики провели п’ять обстрілів, поранено двох бійців

Лінія фронту: бойовикам дозволили бити з важкої артилерії по Світлодарській дузі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers