rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Борці з пам’ятниками і здоровим глуздом

Країна відзначає 100-річчя Незалежності. Світ стежить за ракетами Elon Musk. А українські державні чиновники продовжують бити рекорди своїми вибриками. Цього разу пальму першості отримує... Вінниця. Міські чиновники воюють з... неофіційним Тарасом Шевченком.

 

В ніч з 23 на 24 грудня з Площі Небесної Сотні міста Вінниця викрали «народний» пам'ятник Тарасу Шевченку. Мовляв, на тому місці неодмінно треба поставити пам'ятник Небесній Сотні, «дерево Свободи». А Шевченко... Ну що Шевченко - наразі хай постоїть в куточку, а там подумаємо... Чому Шевченку не можна постояти біля пам'ятника Небесній Сотні - невідомо. Мабуть, занадто різні концепції, культурно не збігаються...

Місце, де був неофіційний пам'ятник Шевченку, обгородили парканом та поставили охорону з собаками. Саме погруддя Кобзаря перевезли у  школу №22, та поставили в коридорі на стільчику.

  Title
  Народний пам'ятник. Справді, сердитий якийсь,
негламурний. Фото сайту «Моя Вінниця»
(http://www.myvin.com.ua)
 

Місцеві активісти кажуть, що боротьба з Шевченком починалася ще задовго до встановлення пам'ятника.

 

«Розповідає Володимир Воловодюк,  очільник Крайового Товариства «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»:

Title  
 Пам'ятник офіційний. Гламурно - що й не відразу
здогадаєшся, хто ж то там сидить... Фото сайту
«Моя Вінниця» (http://www.myvin.com.ua)
 

«У 2004 році було прийнято рішення поставити пам'ятник Шевченку біля Вінницької міської ради. Визначились, що пам'ятник буде на Театральній. Був зроблений проект. Виділили бюджетні кошти, і потім питання зависло. У 2011 році вже наближалася дата - 200-річчя з Дня народження Шевченка, тому Департамент культури оголосив конкурс.  В останній момент втручається в питання особисто Гройсман, і починає пропонувати інші місця. То Центральний парк, то площа Стуса...

Ми зібрали майже 5 тисяч підписів, щоб пам'ятник був на Театральній. Але все робилося, щоб цього не було. Світовий конгрес Українців написав звернення до Вінницької міської ради, щоб підтримати рішення громади. У 2012 році Порошенко,  під час відвідин одного з університетів, пообіцяв профінансувати встановлення пам'ятника».

«Громада Вінниччини»
(http://vn.hromady.com.ua)

Влада встановила свій офіційний пам'ятник у 2014 році, до 200-річчя з Дня народження Кобзаря - на площі імені Тараса Шевченка. За офіційними даними, фінансувала пам'ятник «Подільська громада».

А люди встановили свій неофіційний пам'ятник під час Революції Гідності - таки на площі Театральній (котру згодом перейменували на Площу Небесної Сотні). Мешканці міста зібрали кошти і замовили погруддя. Однак після того, коли пам'ятник вкрали, в нього з'явився господар. Депутат від ВО «Свобода» Володимир Базелюк зранку після зникнення пам'ятника з площі розповів журналістам, що раніше пропонував міській раді забрати пам'ятник в свою рідну школу, щоб його не знищили. Минулого року  у ЗМІ депутат наголошував, що пам'ятник він зробив нібито за свій кошт. Громада була здивована.

Не обійшлося й без бійок. Люди, які охороняють паркан навколо «дерева Свободи», побили волонтерку Людмилу Бобровську. Вона хотіла зняти рушник, що висів на хресті пам'яті загиблим воїнам. Хрест був за парканом, яким обгородили частину площі.

«Я побачила через щілину в паркані, як один з тітушок витирає руки об вишитий рушник на хресті. Покликала майора поліції, щоб пішов зі мною, і щоб допоміг зайти за паркан. Я хотіла зняти рушник. Він цінний, бо вишитий вручну. Коли відкрились ті ворота, там стояло з десяток тітушок. Я зайшла, вони почали мене шарпати, відірвали хутро на капюшоні. Хтось вдарив мене ногою в стегно і під коліна. Я впала. Почала кликати на допомогу. А майору, який хотів зайти, прищемили пальці. Я викликала швидку, бо боялась встати, думала що у мене зламане ребро. Ось така вона нині, свобода», - написала Людмила Бобровська на своїй сторінці у ФБ.

Родини Героїв Небесної Сотні звернулись до мера Вінниці з проханням розпочати громадське обговорення питання встановлення пам'ятника, але той їм порадив займатись своїми справами, і не втручатися.

На сайті Вінницької міської ради зазначено: «Пам'ятник Небесній Сотні на однойменному майдані у Вінниці його ініціатори хочуть відкрити 20 лютого 2018-го - на 4-ті роковини кривавих розстрілів на Майдані у столиці... на площі розпочались підготовчі роботи. На те, щоб встигнути встановити скульптурну композицію «Дерево Свободи» на честь загиблих українських патріотів, залишилось менше місяця».

Фінансування самого пам'ятника та його встановлення здійснюється благодійними фондами «Пам'яті Небесної Сотні» та «Подільська громада».

Вінницькі активісти почали пильніше приглядатися до тих фондів, і з'ясували, що у керівника благодійного фонду «Пам'яті Небесної Сотні» Андрія Павленка є спільний бізнес із громадянином РФ.

Видання Vlasno.info пише, що, згідно з інформацією мережі https://youcontrol.com.ua,  Павленко Андрій Володимирович та Короткий Анатолій Аркадійович є засновниками та кінцевими бенефіціарами ТОВ «Ортем». Основні види діяльності ТОВ дотичні до сфери будівництва: це діяльність у сфері архітектури, геології та геодезії, оренда обладнання, електромонтажні роботи, технічне обслуговування, комерційна діяльність. Андрій Павленко керує товариством з 4 жовтня 2013 року.

Його партнер Короткий Анатолій Аркадійович - громадянин Російської Федерації, який проживає в місті Новочеркаськ. На території РФ Анатолій Короткий є керівником двох компаній: ООО ИКЦ «Мысль» НГТУ (займається технічними дослідженнями у сфері промисловості) та АНО «Южный Центр НТО Промбезопасности» (входить до групи компаній ОАО «НТЦ «Промышленная Безопасность», які займаються виконанням замовлень Міністерства оборони РФ щодо утилізації та зберігання хімічної зброї. Редакція видання Vlasno.info звернулася до правоохоронних органів щодо перевірки цих фактів.

Тим часом активісти виявили, що новий офіс благодійного фонду «Пам'яті Небесної Сотні» - це приміщення, яке раніше належало Олександру Клименку, екс-міністру доходів і зборів України. Після втечі Клименка приміщення арештували і передали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Відповідно до чинного законодавства, агентство є підконтрольним Кабінету міністрів, яким керує Володимир Гройсман.

  Title

31 січня на своїй сторінці у ФБ Андрій Павленко похвалився новим модерновим офісом у столиці України, просто на бульварі  Шевченка (правопис оригіналу збережено):

 

«01 лютого 2018 року наша команда, команда Благодійного фонду «Пам'яті Небесної Сотні» з новими силами та надхненням , на якісно новому рівні , і за вашою підтримкою розпочинає роботу в новому офісі в центрі Києва.

За для об'єднання всієї патріотичної і небайдужої частини нашого суспільства..

Цей офіс , Ви , ті хто прагне прискорити рух держави до успіху і нових перемог над ворогами - можете використовувати для обговорень, зустрічей, прийняттям важливих рішень та комунікацій між собою.. для того щоб солідарно, впевненно і системно долати контрреволюцію та просувати будь які корисні для держави проекти.. долучайтесь і до наших проектів..

Разом ми сила !

Системно ,впевненно та інтелектуально виводимо Україну з відверто затягнувшийся кризи та пострадянського марева несвідомості.. і просуваємо саміх себе , наше суспільство до лідерських позицій , і заняття Україною достойного місця в світовій спільноті прогресивних держав..

Разом з Вами відпрацьовуємо загальний і тотальний наступ на все що шкодить нашому розвитку.

Само воно не зробиться , тому тількі власним прикладом рухаємось вперед.. Робіть !! Не спіть !! Бо державу проспите!!

Пам'ятайте , що хлопці з Небесної Сотні , і ті які зараз гинуть за нашу державність віддали свої життя - недарма !!!

.. ми самі маємо створити собі достойну країну !!

Долучайтесь !!!

Наша адреса : Київ, Україна, бульвар Тараса Шевченка 27-б офіс 32.»

 

Як пише видання «Громада Вінниччини», згідно з витягом з державного реєстру нерухомості, за цією адресою розташована квартира площею 200 кв. м, яка є тимчасово в арешті, згідно з судовим рішенням № 757/53397/17, та належить фірмі "Компанія з управління активами «Ексельсіор». Засновників та керівників  цієї фірми  пов'язують з Олександром Клименком. Саме на цих осіб Клименко після втечі переоформив своє майно. Фото цієї ж квартири Клименка раніше оприлюднювало видання «Гордон. ЮА».

Агентство передало квартиру в оренду фірмі "Бізнес-центр "Навігатор", котру пов'язують з конвертаційними центрами. (Про це, зокрема, можна дізнатися із судової ухвали від 2014 року. За 2011 - 2013 роки засновники низки фірм, серед яких і  «Навігатор», не доплатили державі понад 8 мільйонів гривень податків.)

За яку суму орендує у «Навігатора» цю квартиру фонд «Пам'яті Небесної Сотні», наразі не відомо. Однак вибір приміщення для благодійного фонду дуже цікавий.

Так само цікаво, куди поділися мистецькі та ювелірні цінності, знайдені у квартирі Клименка. Чи їх теж взяли в оренду, разом з квартирою? І чи не буде з ними те саме, що й  зі славнозвісним золотим батоном?

Бо що-що, а символи присвоювати і прикишенювати в Україні чомусь люблять...

І на останок - про символічне.

Попри свята, фронт живе бойовими буднями - і своїми буденними трагедіями. І одна з цих трагедій називається «Богдан». Ми вже писали про те, як ця трагедія потрапила на фронт (http://www.chasipodii.net/article/19983/).

Історія має закономірне продовження. Під час евакуації хлопця, що стікав кров'ю від важкого поранення, зламалося ДВА «Богдани». Волонтери наробили крику і ґвалту.

До всього, виявилося, що автомобіль на фронтових дорогах шалено трясе, він дуже нестійкий, на ходу відкриваються двері, і каски та бронежилети просто вилітають, якщо медики не додумаються тримати не тільки хворого, а й весь свій реманент...

За даними волонтерки Валентини Варави, зі ста санітарних автомобілів «Богдан 2251», що їх закупило Міноборони, 45 потрапили безпосередньо на фронт. За півроку використання 20 із них  потрапили в ремонт, ще 5 відремонтували на місці. Ремонт автомобілів мав би відбуватися коштом Міноборони.

Однак Міноборони оплачувати рахунки за ремонт не поспішає. Чекає на волонтерів?

А що «Богдан»? Не повірите. Готує... Ні, не сплату рахунків за ремонт бракованих авто. Готує для Міноборони ще 100 автомобілів.

Відкликання авто? Ні, не чули...

Але у майбутньому «Богдан» обіцяє постачати для Міноборони іншу модифікацію санітарного автомобіля. Ціну нової модифікації ще не озвучували, але за будь-яких варіантів у Міноборони все одно нема вибору: як відомо, «Богдан»  - єдиний на планеті виробник автомобілів для ЗСУ, і нема на то ради...

А з ремонтом та техобслуговуванням цього символу чинної влади волонтери вже якось дадуть раду - їм що, вперше?... Це пам'ятники їм ставити не дозволяють, а от ремонтувати за народний кошт «символічні автомобілі» їм дозволяється. Принаймні, поки що...

Коротка дорога від глитая до мародера – з піснею і пропутінськими обмовками

Ігор Козловський, релігієзнавець, колишній заручник окупантів: «У полоні найбільше переживав, що страждають мої рідні»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers