rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ При екземі відмовтеся від бульйонів

Екзема - поширене алергічне захворювання шкіри, яке в структурі патології шкіри в різних регіонах України складає від 20% до 40%. Екзема на сучасному етапі характеризується поширеним ураженням шкіри, часто рецидивуючим перебігом, а також формуванням у хворих резистентності до засобів базової терапії, що є причиною тривалої недієздатності, зниження якості життя та соціальної активності таких пацієнтів.

 

Згідно зі сучасними дослідженнями, екзема є поліфакторним дерматозом, у її розвитку та перебігу вагоме значення мають екзогенні чинники, генетична детермінованість, розлади нейрогуморальної та ендокринної регуляції, зміни імунологічної реактивності, супутні захворювання шлунково-кишкового тракту, які призводять до обмінних порушень, автосенсибілізації тощо.

Також встановлено, що значна частина хворих на екзему чутливі до харчових алергенів, які здатні провокувати загострення даного дерматозу. У зв'язку з цим, важливу роль у лікуванні та профілактиці екземи має раціональне гіпоалергенне харчування пацієнтів.

Згідно зі сучасними стандартами надання медичної допомоги хворим на екзему, гіпоалергенна дієта таких пацієнтів базується на вилученні з раціону облігатних харчових алергенів, екстрактивних речовин, алкоголю, гостроподразнювальних страв, а також обмеження повареної солі тощо.

Однак, слід зважати на можливість розвитку алергічної реакції практично на будь-який харчовий продукт, тому важливим є індивідуальний підхід до вибору продуктів харчування при алергодерматозах. Елімінаційні дієти є більш ефективними при виявленні у кожного конкретного хворого тих харчових продуктів, що провокують виникнення алергійного процесу, шляхом записів пацієнтів у «харчовому щоденнику». Якщо такі продукти не виявлено, то хворим на екзему призначають гіпоалергенну дієту з вилученням тих продуктів, що мають сенсибілізуючі та подразнювальні властивості, а саме:

- гострі та пряні страви, салати з часником і цибулею;

- солені, копчені та мариновані продукти;

- солодощі (кондитерські вироби, шоколад, цукерки, мед, здоба, варення);

- цитрусові, ананаси, червоні яблука, суниця, полуниця, малина, виноград, помідори;

- консервовані фруктові соки, компоти, кава, какао, міцний та солодкий чай, солодка газована вода, алкоголь;

- інше: жувальна гумка, горіхи, всі соуси.

Хворим на екзему необхідно також вилучити продукти, що містять жири і крохмаль:

- жирна, смажена їжа, м'ясні бульйони;

- консерви та напівфабрикати;

- яйця і незбиране молоко;

- хлібобулочні вироби з борошна вищого сорту.

У період загострення екземи хворим рекомендують вживати овочеві супи, парові котлети, відварене м'ясо, тефтелі, каші на воді, кисломолочні продукти, овочеве рагу. В їжу дозволяється вживати легкі продукти, багаті білками, вітамінами, мікроелементами, йодом, залізом:

- нежирне м'ясо (кролик, індичка);

- річкову рибу (крім сома, коропа і осетрових);

- овочі (моркву, огірок, капусту, горох, ріпа, квасоля, листковий салат);

- крупи (гречка, пшоно, вівсянка).

Харчування хворих на екзему повинно бути 4-5-разовим, їжу слід вживати в теплому вигляді.

Таким чином, важливою складовою комплексного лікування хворих на екзему є дотримання раціонального дієтичного харчування, яке не лише сприяє швидкому одужанню пацієнтів, але й є важливим фактором профілактики загострень даного алергодерматозу.

 

Матеріал підготували: завідувач кафедри дерматовенерології, професор Денисенко Ольга та аспірант кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету Степан Наталія.

 

Джерело: «Молодий Буковинець»

Життя після інфаркту: їжте фрукти та овочі і слідкуйте за тиском та вагою

Топінамбур – від виразки та гастриту

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers