rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Зимовий похід: небезпеки і як їх уникнути

Зимовий похід - заняття доволі екстремальне. Від учасників вимагається достатньо розсудливості і відповідальності, оскільки від дій кожного залежить успішне завершення походу всіма учасниками групи.

Основні небезпеки у зимовому поході:

непідготованість, недалекоглядність учасників та низька температура (вітер підсилює її дію, вологість - також). Поєднання першого і другого може бути смертельно небезпечним!

Щоб не замерзнути і не обморозитися, крім іншого, необхідно приділити увагу таким моментам:

- Не порушувати циркуляцію крові (одягати одяг та взуття, що не тисне).

Навіть легкого натискання на поверхню тіла (складки одягу, занадто тугі гумки, одяг, щільно сидить і т. д.) досить, щоб ослабити кровообіг у цьому місці.

- Не перевтомлюватися.

Розумно організовувати режим руху / відпочинку і харчування. Найкраще після кожних 50 хвилин руху відпочивати 5-10 хвилин. Фізіологічно - це оптимальний режим для людини, що дає можливість рухатися дуже довго. На час зупинки потрібно додатково утеплитися. Намагатися не брати зі собою речі, що стануть зайвою вагою. Той, хто йде першим, втомлюється найбільше. Його потрібно періодично змінювати (він пропускає групу і стає останнім).

- Не пітніти.

Втрата організмом рідини може призвести до згущення крові, погіршується рух крові у судинах і, відповідно, приплив тепла до частин тіла. Тому потрібно регулювати кількість одягу, «застебнути» його і рухатися таким чином, щоб не пітніти. Також треба регулярно пити гаряче.

Вологий одяг погано зберігає тепло. Це особливо небезпечно, коли людина перестає рухатися. Після зупинки необхідно переодягнутися в сухе, при необхідності одягнути додатковий теплий одяг. Якщо не одягаєте рукавички або рукавиці, покладіть їх за пазуху - так вони не загубляться і будуть сухими і теплими.

- Вчасно їсти - бажано гаряче.

В умовах низької температури особливої уваги потребують кінцівки, у вітряну погоду додається обличчя. Треба постійно контролювати чутливість пальців ніг, частіше активно ними рухати для хорошого кровообігу.

Також для швидкого поліпшення кровообігу в пальцях ніг (рук) можна зробити кілька різких махів кінцівкою. При цьому кров дійде до пальців і зігріє їх.

Вогнище

Для  розпалювання багаття потрібні герметично запаковані сірники і запальнички. Сірники можуть відволожитися, а запальничка погано працює на морозі, тому треба мати і те, й інше. Причому, такий комплект повинен бути у кожного учасника походу, на випадок непередбаченого псування (втрати) комплекту у кількох учасників.

Якщо пальник із каструлею закрити від вітру, вода закипить значно швидше, з меншими витратами палива. Це зручно зробити так: згорнути килимок трубою і поставити його на землю, так, щоб пальник опинився усередині. В умовах сильного вітру для пальника в снігу виривають «барліг» необхідної глибини.

Ночівля

Щоб уникнути зайвих пригод, облаштовувати табір потрібно завидна. Допоки одні займаються встановленням намету, інші заготовляють дрова, готують вечерю. Коли всі зайняті справою, всім тепло, а одяг, зволожений під час руху, підсихає на тілі. Швидше буде готова вечеря і нічліг, що значно збільшує шанси отримати задоволення від перебування у зимовому лісі, вберегтися від переохолодження і невдоволення товаришів.

Під намет готують майданчик. Втоптують сніг, потім дають йому час на замерзання, після цього ставлять намет.

Інший варіант - очистити майданчик від снігу, розкласти на ньому багаття для прогрівання ґрунту, після прогорання дров ретельно прибрати вугілля і поставити намет.

Килимки у наметі складають один на інший, з розрахунком, щоб крайні килимки загиналися на стінки намету. Килимок, що лежить скраю, вбереже спальник від намокання (на стінках намету конденсується волога) і від холоду. Взимку використовують потовщені килимки або два стандартні. Уночі на всіх поверхнях всередині намету утвориться конденсат від дихання людей. Тому варто поверх спальників додатково накритися чимось, тоді конденсат буде на цьому «чомусь», а не на вашому спальнику.

Взуття на ніч заберіть у намет, при цьому його потрібно зав'язати у пакет для захисту від конденсату. Якщо температура є дуже низькою, а наступного дня планується перехід без можливості просушити черевики біля теплої печі, тоді доведеться брати черевики до себе у спальник. Інакше вранці у холодному взутті ноги замерзнуть.

Джерело: «ТМ «Мілітарист»

Як позбутися подразнення на обличчі після гоління

Що робити, якщо провалився під кригу?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers