rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Релігія і політика \ Андрій Юраш: «Українське суспільство не сприйняло середньовічне варварство УПЦ МП»

В Україні можуть існувати будь-які релігійні організації з будь-яким підпорядкуваннями. Однак, якщо представники цих організацій роблять антиукраїнські й сепаратистські заяви, ними має зайнятись СБУ. Про це ІА ZIK заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, коментуючи останні скандальні події навколо УПЦ МП.

Він зазначив, що Україна є європейською демократичною державою, і тут можуть існувати будь-які релігійні організації з будь-якими платформами і підпорядкуваннями.

«Ст. 8 Закону України (про свободу совісті і релігійні організації, - ред.) відверто свідчить, що релігійні організації в Україні можуть належати будь-яким центрам, що діють в Україні чи за її межами. Тобто, у правовій площині підпорядкованість громад будь-якому центрові не може бути поставлена під сумнів. Це стосується як тих центрів, що є в Росії, так і в інших державах. Наприклад, свідки Єгови підпорядковуються центру в Брукліні, в США, адвентисти сьомого дня так само мають підпорядкування... Але інша реальність - це є суспільно-політична позиція кожної релігійної громади. І звичайно, суспільство буде і вже належно оцінює кожен з таких світоглядно-орієнтаційних проявів», - заявив Юраш.

Він додав, що останній сплеск дискусій пов'язаний узагалі з дикунським ставленням священнослужителя у Запоріжжі до можливості відспівати немовля, яке трагічно загинуло.

«Якщо ми почитаємо Євангеліє, то ми побачимо, що Христос спілкувався з усіма - і з тими, хто був в його традиції, і з тими, хто не мав жодного стосунку до неї. Тому якщо є ідеї, які плекають якусь винятковість, замкненість, то очевидно, що вони породжують несприйняття суспільства, породжують бажання якимось чином, зокрема, і радикальним діями, відповісти на ці всі неконструктивні і навіть нехристиянські заяви окремих священнослужителів.

Христос казав: «Я прийшов не до здорових, а до хворих. Тобто, насправді його вчення - а, відповідно, і церква є послідовником вчення - Хреста - спрямоване до кожної людини у світі. До тої, яка є християнином і яка не є християнином, яка хрещена в одній чи іншій християнській спільноті. До речі, ще апостоли визнавали традицію хрещення абсолютно при кожній нагоді. І ми знаємо, що християнська традиція допускає навіть хрещення світськими людьми. Правда, в умовах, коли є якраз загроза для життя чи немає можливості прибути священнослужителю, але в будь-якому випадку християнська традиція знає й охрещення світським людьми», - зазначив Юраш.

Він нагадав, що 1,5 року тому були опубліковані результати соціологічного дослідження компанії «Рейтинг», які показали, що такі категоричні, замкнуті, ексклюзивістські моделі церковного життя підтримує лише від 7 до 9% населення країни. Ці люди переконані у тому, що благодать - тільки в одній церковній структурі і що інші церкви є неканонічними.

«Українська православна церква, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, усі роки свого існування проповідувала і доводила, що тільки вона має церковну традицію, спадкоємність апостолів і тільки вона є благодатною. Але результатом впровадження цієї свідомості стало те, що лише 7-9% підтримують цю позицію. Тобто, суспільство відхилило таку концепцію. Воно не хоче бачити це середньовічне варварство, коли борються церковні свідомості, які намагаються утвердити себе в категоріях винятковості. І тому невипадково ми можемо бачити, що банкрутство цієї свідомості у глобальному масштабі має наслідком таку суспільну реакцію, яку ми бачимо у різних формах, у різних проявах і на різних рівнях», - сказав Андрій Юраш.

При цьому він додав, що, на його думку, суспільство повинно спокійно та адекватно сприймати ці всі реалії, не реагувати гостро, бо цим самим відбувається провокування цієї незначної меншості на більш різкі кроки і на якісь радикальні дії.

«Тому треба просто і далі продовжувати в дусі миру, любові, співіснування і переконання кожного віруючого в тому, що любов, яку приніс Христос, є значно глибшою, більшою і важливішою, ніж будь-які ідеї упередженості, замкнутості, винятковості, які принесли самі люди і які не мають нічого спільного з істинним євангельським читанням», - наголосив Юраш.

Що ж стосується політичних заяв, які в умовах війни з Росією лунають від представників Московського патріархату, то, за словами Юраша, тут потрібна реакція влади.

«Якщо з боку церковних діячів лунають політичні заяви, і ці заяви мають характер сепаратистський, то очевидно, що вони мають бути вивчені спеціальними правоохоронними органами, Службою безпеки на предмет того, наскільки вони узгоджуються з теперішньою ситуацією і наскільки шкодять Українській державі. Це є беззаперечно.

І, наприклад, Міністерство культури України, наш департамент у справах релігій і національностей впродовж останніх півтора року вже не менше, ніж п'ять разів виходив у публічний простір з офіційними заявами про конкретні факти того, що окремі священнослужителі УПЦ МП, які діють на непідконтрольних українських територіях, робили заяви щодо питань, які стосуються державної безпеки. Ми називали десятки прикладів. Думаю, що СБУ вивчає ці всі питання і має певні уявлення, як діяти у найближчому і подальшому часі. Зараз відбувається нагромадження фактів. Ті священнослужителі, які виявляють найбільш радикальні погляди в окремих районах Донецької і Луганської областей чи в Криму, уже навіть не потрапляють на материкову Україну. Ті, що регулярно чи більш-менш регулярно відвідують Україну, намагаються балансувати. І тому очевидно, треба відстежувати, мати це все на увазі, і якщо є склад злочину, державної зради у висловлюваннях і проповідуванні будь-яких сепаратистських, антиукраїнських поглядів, то кожен священнослужитель, який є громадянином України, несе таку ж відповідальність, як і будь-який інший громадянин нашої держави. І якщо ці дії будуть кваліфіковані правоохоронними органами як заклики до сепаратизму, до порушення державної цілісності, ці особи мають бути притягнуті до відповідальності», - підкреслив Андрій Юраш.

Нагадаємо, після того, коли священик Московського патріархату відмовився відспівувати трагічного загиблого хлопчика, у Запоріжжі зчинився справжній скандал. Рідні були приголомшені, вони навіть не могли уявити, що церква відмовить їм прямо перед похованням.

З осудом позиції УПЦ МП вже виступили представники інших християнських церков. Тим часом у єпархії позицію свого священнослужителя підтримують. Кажуть, що він чинив згідно з канонами.

У Запоріжжі біля храму Петра і Февронії двоє невідомих у масках побили людей - учасників акції «принесиляльку», які принесли іграшки до будівлі церкви на пам'ять про загиблого дворічного хлопчика.

Нагадаємо також, що намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) 8 січня заявив, що Крим ніколи не був українським, а УПЦ МП - ніщо інше, як РПЦ.

 

Джерело: ZIK

 

Кирило Говорун, богослов: «Відмова відспівувати дитину відображає норми середньовіччя»

Отець Лука Михайлович: «Важливо себе вважати грішником, щоб не бачити гріхів інших...»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers