rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Різдво-2018 в Україні

Найрадісніше свято року відзначили у світі і в Україні велично і масово - як і належить, як здавна заведено.

25 грудня 2017 року відбулася перша спроба відзначити Різдво в Україні у той день, коли його відзначають багато країн світу, починаючи з Ватикану. Для цього навіть зробили цей день офіційним вихідним.

Проте, традиція відзначати Різдво після Нового року, на початку січня, настільки міцно увійшла в ментальність переважної частини українців, що на Святвечір, 6 січня, мільйони українців у містах та селах були вже морально готовими та психологічно налаштованими дочекатися першої зірки і радісно промовити: «Христос народився!»

І почути у відповідь: «Славімо Його!!!»

Вітання від Папи Франциска

Доброзичливе ставлення ієрархів та вірних різних конфесій до особливостей святкування важливих релігійних свят є прикметою нашого часу і властиво тим, хто налаштований миролюбиво та конструктивно.

  Title

Ось і Папа Римський Франциск 6 січня звернувся до тих, хто інакше, ніж він сам та його послідовники, святкують Різдво Христове такими проникливими словами: «Любі брати й сестри, деякі Східні Церкви, католицькі й православні, цими днями святкують Господнє Різдво. Складаю їм свої найщиріші вітання: нехай же ці радісні святкування стануть джерелом оновленої духовної сили та сопричастя між усіма нами християнами, які визнаємо Його Господом і Спасителем».

Відомим є прихильне ставлення Папи Франциска до України. І знаком такої прихильності стало, за повідомлення Радіо Ватикан, молитовне намірення українською мовою за убогих та потребуючих: «Нехай же Господь, за заступництвом святих Ангелів, відвідає їх Своєю розрадою та наповнить їх повнотою Своїх дарів».

Молитовне намірення прочитала українка, сестра Тереза Безпалько, із Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії під час урочистої Святої Меси у базиліці святого апостола Петра, яку очолив Вселенський Архієрей Франциск в перший день Нового, 2018 року.

А через тиждень, 8 січня 2018 року, під час традиційної і дуже поважної зустрічі Глави Католицької Церкви з дипломатами, акредитованими при Святому Престолі, Папа Франциск знайшов можливість при аналізі невідкладних завдань на рік прийдешній згадати і про нас у контексті здобуття миру і єдності: «Спільні старання на користь відбудування мостів є невідкладними також і в Україні. Рік, що минув, посіяв нові жертви в конфлікті, який гнітить країну, й надалі завдаючи страждання населенню, зокрема, сім'ям, які проживають у зонах, зруйнованих війною, та втратили своїх найдорожчих, нерідко - дітей та людей похилого віку».

І, нарешті, запрошення Папи Франциска напередодні Різдва дотримуватися трьох заохочень святого Павла, сформульованих ним у першому Посланні до Солунян: «Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте».

Отже, «Радість, молитва і вдячність - це три настанови, які готують нас до автентичного переживання Різдва», - наголосив Папа перед проказуванням молитви «Ангел Господній».

А в листі Папи Франциска до Блаженнішого Святослава, оприлюдненого в Україні 7 січня 2018 року, є такі слова: «Від щирого серця благаю для улюбленої України втіхи та миру у воскреслого Господа. Він ще досі несе у своєму тілі рани, завдані Йому насильством своїх створінь: вони не зникли, а стали джерелами світла.

Сповнююся надією, що також і рани християн стануть отворами світла, відкритими на густу темряву цього світу.

Ми готуємося святкувати Різдво. Це - свято Світла, яке сяє у темряві.

Це - Таїнство Божественного Світла, яке променіє у ночі людини: воно не скорочує її, не прояснює її сповна, але розпочинає новий світанок - світанок, у якому Бог замешкав у нашій затьмареній історії.

Нехай тепло Його ніжності зігріває серця та оживляє надію, хай Його обеззброююча простота запалює бажання примирення та миру, а Його невтомна любов породжує бажання починати знову та пробачати».

Ці слова Папи, які він адресує українцям на Батьківщині і в поселеннях, нехай покладуть нам початок тієї атмосфери радісного святкування Різдва, яка відчувалась по всій Україні, попри всі складнощі, драми і трагедії сьогодення.

Привітання Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава

Title  

Адресат листа Понтифіка - Блаженніший Святослав, Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви, також звернувся з Різдвяним Посланням до українців, до всіх людей доброї волі, яке оприлюднив Департамент інформації УГКЦ.

Він відштовхнувся від теми Світла, яка прозвучала в передріздвяному листі Папи Франциска до нього і з цього почав: «Цього року нашій Україні таким потрібним є світло. Світло для того, щоб серед нашого болю і страждання, розчарувань і дезорієнтованості бачити дорогу, якою ми повинні пройти, аби перемогти у війні, щоби збудувати справжню вільну незалежну Україну.

Вільну від корупції, ненависті, від усього того, що нас знесилює і роз'єднує.

«Свято Різдва, - каже Предтоятель, - це є момент, коли відбувається обмін дарами між Богом і людиною.

Бог став Людиною, народився у Вифлеємі юдейському, спочив у яслах як маленька дитина, щоб ми з вами могли стати ближчими до Бога, могли обожествитися, могли вийти разом з нашим Спасителем до небесного вічного щастя».

  Title

У день Різдва Христового, вважає Блаженніший Святослав, ми повинні принести до цієї стаєнки наші з вами дари. Ми знаємо, що в момент народження Христа мудреці зі Сходу прийшли у Вифлеєм і склали в дар новонародженому Христові золото, ладан і миро, визнавши його як Царя віків. Але і ми з вами повинні прийти до цієї стаєнки і принести Христові не те, що ми маємо, а те, ким ми є: наше з вами життя, наше сьогодення. Принести Йому в дар наші турботи. Можливо, навіть наші болі і страждання. Усе те, що робить нас нещасливими, одинокими або віддаленими від Бога.

«Те, ким ми є, принесімо новонародженому Спасителеві. А Він, натомість, дасть нам те, що приніс з неба, те, чого сучасна людина не має: радість і мир. Нехай цей день, цей момент Різдва Христового буде моментом, коли нам засяє небесне світло. Це світло нам сьогодні сяє у таїнстві Різдвяної ночі...» - сказав Глава УГКЦ.

У нашого Спасителя наберімося тої радості, якої нам сьогодні так бракує. Бо ми сьогодні більше плачемо, ніж радіємо. «Нехай та радість, яка походить від Бога, буде тою силою, оптимізмом і нашою з вами рушійною енергією у цьому Новому році. А Божий мир, який завжди пов'язаний зі справедливістю, справедливістю соціальною, справедливістю справжнього праведного миру запанує у наших серцях», - побажав Блаженніший Святослав.

«З нами Бог», - співає Україна. Заспіваймо разом, - просить Глава Церкви. -Спасителеві нашу прабатьківську українську коляду, яка є гімном перемоги, гімном радості, миру і справжнього світла.

Прошу вас, вийдіть з цією колядою поза межі ваших домівок, відвідайте кожного, кому бракує світла, радості і миру. Від Христа взявши, з ближнім поділімося цими небесними дарами, які приносить нам наш Спаситель», - сказав Блаженніший Святослав.

Христос народився! Славімо Його!

А у різдвяній проповіді до вірних під час Архієрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав: «Ми кажемо, що Христос хоче сьогодні народитися в кожному з нас, у кожній вашій сім'ї, у нашій Україні. Але що це означає? Дуже часто наші слова розходяться з нашими справами. На жаль, ми навіть як християни одне віруємо й ісповідуємо словами, а інше ісповідуємо нашими окремими словами і вчинками. Сьогоднішнє свято Різдва кличе нас, є викликом для всіх нас втілювати те, у що віримо, в наше щоденне життя.

Сьогодні, сказав проповідник, ми святкуємо свято Різдва Христового, свято народження між нами і для нас Сина Божого, нашого Спасителя Ісуса Христа. У цю Різдвяну ніч усі дороги ведуть до Вифлеєму. У кожного є своя дорога до вифлеємського вертепу. Кожен пройшов до цього різдвяного часу в свій особистий спосіб...

«Ми можемо сказати, - зазначив Глава Церкви, - що Різдво Христове є закликом і є викликом. Закликом - запрошенням до кожного з нас знайти дорогу до Вифлеєму, до повноти життя, нашу дорогу до справжньої радості, справжнього світла і такого бажаного миру».

Title  

Але Різдво, вважає Блаженніший Святослав, також є викликом. Тому що цей виклик означає, що, віруючи у таїнство воплочення, у те, що невидимий Бог став видимим немовлям є завданням кожному з нас втілювати нашу віру в нашому особистому житті.

«Бог став людиною. Це означає, що він увійшов у людську історію. Це означає, що він став частиною культури, яку творить для людини. Викликом Різдва для нас, українців, сьогодні є те, щоби наша віра, наше свято Різдва стало нашою культурою, тобто, нашим способом життя», - сказав Предстоятель.

«Ми можемо сказати, якою ж багатою є наша різдвяна культура. Як багато ми можемо почерпнути з того способу переживання Різдва наших предків. Але все те залишиться лише в минулому, якщо ми з вами не будемо втілювати і перетворювати на культуру третього тисячоліття, нашу віру у воплоченого Бога», - просить замислитися духовний лідер греко-католиків.

Наше Різдво, вважає Архієрей, дуже легко може перетворитися лише на якийсь комерційний, етнографічний момент, загубивши справжню духовну сутність. Різдво може перетворитися на день без присутності народженого. Це є виклик християн нашого часу.

«Дозвольте мені в цей день щиро вас привітати. Нехай наші різдвяні побажання сьогодні залунають у серцях усіх українців, нехай оці небесні дари, які приніс нам народжений Спаситель, наповнять наші домівки. Частиною різдвяної християнської культури є рух до ближнього. Бог став нашим ближнім. Прийшов до нас і народився як маленька дитина. Станьмо ближчими до тих, хто є поруч», - зазначив Глава УГКЦ.

«Хочу привітати і поділитися різдвяною радістю з тими, кому, можливо, є найтяжче сьогодні радіти. Мої думки сьогодні линуть туди, де триває війна, де українська земля стогне від болю військових дій», - сказав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви попросив, аби з нашого Патріаршого собору Воскресіння Христового ми засилали наші вітання нашим братам і сестрам в анексованому Криму й окупованому Донбасі. «Сьогодні згадаймо тих матерів, рідних і близьких наших загиблих героїв України, згадаймо сьогодні наших поранених, щойно звільнених з полону. Прийдімо до них і разом з ними заколядуємо», - попросив Предстоятель.

Також Предстоятель УГКЦ передав вітання всім українцям, які силою обставин є розпорошені по цілому світі. «Бажаю усім веселих свят Різдва Христового, небесної благодаті, щоб наші добрі побажання втілилися в дійсність. Щоб новий рік був сповнений радістю, Божим світлом і Христовим миром», - побажав Блаженніший Святослав.

Привітання Предстоятеля УПЦ КП Святійшого Патріарха Філарета

  Title

Патріарх Київський і всієї Руси-України Святійший Філарет, як завжди, в передріздвяні та різдвяні дні очолював Богослужіння, зустрічався з представниками різних організацій та громад, давав інтерв'ю.

Але найповніше виклав своє бачення Світлого свята у Різдвяному посланні, яке оприлюднила прес-служба УПЦ КП:

«Любі браття і сестри!

Христос народився!

Славімо Його!

Щороку ми, радіючи, святкуємо Різдво Христове. Чимало християн відзначають цю подію як народне свято, не задумуючись над його значенням.

Різдво Христове прямо стосується не тільки сутності християнської віри, а буття всього людства, сенсу нашого життя.

У чому ж полягає сенс нашого життя? Невже тільки в тому, щоб прожити 70-80 років, а потім перетворитися в небуття, як вчать атеїсти? Ні!

Бог створив людину безсмертною душею, тому вічне існування душі не залежить від нашої віри. Людина може і не вірити у своє безсмертя, але її безсмертя не залежить від неї, а від Творця, тобто, від Бога.

Людина могла бути безсмертною не тільки душею, але й тілом, якби повірила Богові і виконувала Його заповідь.

Title 

Але, на превеликий жаль, перші люди - Адам і Єва - не повірили Богу і порушили Його заповідь. Тому і померли духовно, а також і тілом. У людську природу ввійшло зло. Тому всі люди, які походять від Адама і Єви, інфіковані гріхом і смертю.

Людина своєю силою не здатна визволитись ні від гріха, ні від смерті, тому Самому Творцеві треба було оновити людську природу.

Яким чином Бог благозволив оновити людську природу, тобто, визволити від гріха і від смерті, або, іншими словами, спасти людину? З великої і безмежної любові, яку ми не можемо навіть уявити собі, Бог благозволив з'єднатись з людською природою в Особі іншої Іпостасі. Син Божий стає людиною, не перестаючи бути Богом.

Цю віру ми, християни, сповідуємо в Символі віри: «Вірую... в Сина Божого, що... для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з небес, і втілився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною».

Яким чином Син Божий стає людиною, не перестаючи бути Богом, людський розум не може збагнути, тому втілення Сина Божого апостол Павло називає великою таїною благочестя.

 Title 

У світі багато є таємничого і незрозумілого, але ми одне приймаємо на віру, а інше приймаємо як реальність або закон, дію якого ми не розуміємо.

Цю подію, тобто, втілення Сина Божого, або Його народження, тобто, Різдво Христове ми сьогодні святкуємо.

Для чого народився Син Божий? Для того, щоб подолати в людській природі гріх і смерть. Якби Син Божий не народився від Святого Духа і Марії Діви, визволення людської природи не відбулося б, і спасіння не звершилось би. Син Божий з'єднався з тлінною природою, тобто, з природою, яка потребує їжі, втомлюється і помирає. Він узяв людську природу, щоб зробити її кращою.

Син Божий народжується не в царських палацах, хоч Він - Цар Всесвіту, а кладеться у ясла тварин, не має де прихилити голову. Чому? Щоб подолати гордість, яка є початком всякого гріха.

У свято Різдва Христового ми влаштовуємо вертеп, часто не розуміючи і не усвідомлюючи його значення. Ми співаємо в колядках: «Ой, радуйся, земле, Син Божий народився!» Що це означає?

Це означає, що прийшло спасіння людського роду, бо народився Спаситель, Який визволить людей від гріха і смерті.

Радість Різдва Христового витікає з того, що народжений у Вифлеємській печері Господь наш Ісус Христос від Пресвятої Діви Марії і Святого Духа визволив нас від гріха і смерті. Чи це справді так? Так, це - істина. І доказом цієї істини є, насамперед, воскресіння Христове. Воно свідчить, що смерть переможена.

І до воскресіння Христового пророки, та і Сам Христос воскрешали мертвих, але вони потім знову помирали. Христос воскрес і вже не помирає, тому що людська природа Сина Божого стала нетлінною. Доказом перемоги Христа Спасителя є також святі, які благодаттю Святого Духа і своїми подвигами очистились від гріха.

Усі ми також маємо можливість досягнути праведності, якщо будемо мати живу і тверду віру і нелицемірну любов. Наші захисники України від агресора, які віддають своє життя, теж проявляють любов, про яку сказав Христос Спаситель: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15: 13).

Тому всім нам треба любити одне одного, мати тверду віру в нашого Спасителя Господа Ісуса Христа, народження Якого ми нині святкуємо.

У цей радісний святковий день вітаю вас, любі браття і сестри, з Різдвом Христовим і Новим роком. Вітаю зі святом президента України Петра Порошенка, Верховну Раду, український уряд, наші Збройні сили, вірних і мужніх захисників нашої Батьківщини, які не шкодують навіть свого власного життя.

Вітаю всіх наших земляків-українців, розсіяних по всьому світу: в Америці і в Канаді, в Європі і в Австралії, які люблять свою Батьківщину і допомагають їй.

У ці радісні святкові дні подякуймо Господу нашому Ісусові Христу за Його безмежну любов до нас, грішних, щоб Він дарував нам перемогу над видимими і невидимими ворогами, мир, єдність українського народу і благоденство.

Будемо керуватися у своєму житті правдою і любов'ю, які можуть привести нас до вічного блаженного життя.

Нехай світлосяйне проміння Вифлеємської зірки осяює наші душі і серця світлом миру, любові і правди.

Христос народився! Славімо Його!»

Привітання митрополита Львівського і Сокальського Димитрія

Title  

Серед наших читачів є чимало львів'ян. Думаю, їм буде приємно почути голос митрополита Львівського і Сокальського Димитрія і його Різдвяне послання:

«Христос народжується - Славімо його!

Всечесні отці! Любі у Христі брати і сестри!

«Бо Немовля народилося нам - Син даний нам!» (Іс. 9, 6). «Затремтіли всі сили від невимовного Божого сходження, коли Вишній зійшов добровільно аж до плоті, від дівочого лона, ставши людиною: тому Пресвяту Богородицю ми, вірні, величаємо» (Ірмос 9-ї пісні канону).

Колись у давнину праотці сумували в очікуванні, пророки передбачали пришестя, а праведники хотіли бачити народження Того, Хто сьогодні для нас народився, Того, про Кого каже пророк: «Бог на землі явився і з людьми пожив» (Варух. 3, 38).

Тому з цього дня роздумуймо про вічне, з вірою і надією бажаймо дарів вічних, і за правом нам наданим вважаймо себе дітьми Божими.

Чому ж ми ще ходимо смертними, чому ж знаходимо задоволення у речах смертних? Адже Бог обожив людину, Бог став людиною. Не залишаючи Того, Ким Сам був, забажав стати тим, кого створив, не втрачаючи Божества, став Людиною, щоб і ми могли уподібнюватись Богові.

«Засурміть у новомісяччя сурмою у пресвітлий день свята вашого», - закликає псалмоспівець і цар Давид (Пс. 80, 4). І ми, брати і сестри, сурмою нашого праведного життя, ангельськими голосами віддаймо хвалу Тому, Хто народився в убогих яслах, бо від цього дня темрява починає зникати і світло збільшується.

Навіть природа нам дає зрозуміти, що світла в нашому житті стає більше, день збільшується, а ніч зменшується.

Істина для того, щоб явити Себе на землі, зійшла до нас з небес у день, найменший за своїм світлом, але це такий день, від якого світло починає збільшуватись.

Чому так? Для того, щоб і ми піднімались до Світла, сходили від землі на небо. Істиною цією є Христос, Який дає нам життя, мир і правду.

Отже, віддаймо наші серця для закону Христового, для виконання Його заповідей так, як Діва Марія віддала лоно Своє для тіла Христового.

Главу Церкви Святої народила Марія Діва, а нас усіх народила Церква, бо Церква є для нас мати і діва: мати за лоном любові, а діва - за цілістю віри і благочестя.

Вифлеєм, в якому колись молодий Давид пас вівці і де народився Христос, означає «Дім Хліба», і про себе Спаситель, виходячи на проповідь, скаже: «...істинно, істинно кажу вам: не Мойсей дав вам хліб з неба, але Отець Мій дає вам істинний хліб з небес. Бо хліб Божий є той, який сходить з небес і дає життя світові... Я є хліб життя...» (Ін. 6, 32-35). Щоразу, коли в Церкві звершується Божественна Літургія, ми зустрічаємо Христа, цей Хліб з неба, Який прийшов до нас у Різдві Бога, і цю жертву Творцю ми розпочинаємо словами ангельського різдвяного славослів'я «Слава во вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління!»

Щиро вітаю вас зі святом Різдва Христового, Новим 2018 Роком! Нехай благодать Божа створить у наших серцях мир, який приходить з небес, і дарує нам милість від народженого Немовляти Христа Бога!

Христос народжується - Славімо його!»

Різдвяні послання і звернення провідних ієрархів Церкви наповненні глибокими думками і щирими почуттями та адресовані до українців, де б вони не мешкали чи перебували у ці світлі і радісні різдвяні дні.

Святкували всі - від мала до велика.

І особливо приємно було бачити святково вдягнених діточок, маленьких українців, які з ангельською чистотою в очах доторкнулися своїми невинними душами до великої Таїни - Різдва Христового.

Христос народився! Славімо Його!!!!.

 

Кровна помста чи цап-відбувайло?

Детокс фізіологічний та психологічний: прийти у форму після новорічних свят

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers