rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Реабілітолог збірної України Сергій Іванченко: «Біатлоністи працюють на межі – від травм нікуди не подітися»

БІАТЛОН

Українська чоловіча збірна перебуває в австрійському Обертілаху - готується до четвертого етапу Кубка світу. Гаряча пора не лише для спортсменів, а й для тренерів - треба відновити хлопців, аби «витиснути» з них максимум у потрібний момент.

Які вправи необхідні біатлоністам, чим відрізняються м'язи Підручного від м'язів Семенова, та від яких професійних травм страждають біатлоністи - розповів Сергій Іванченко, який працює у збірній реабілітологом.

- Cергію, як і коли ти потрапив на роботу в збірну?

- Почав працювати у біатлоні у 2014-му, після Олімпіади. Коли був другокурсником, познайомився з віце-президентом федерації Сумщини Анатолієм Лінником. Він запропонував спробувати себе у біатлоні. Я їздив на співбесіду, там сказали, що зателефонують, якщо зацікавляться. Я вже й не сподівався, що зі мною шукатимуть контакти, аж раптом - дзвінок! Моєму щастю не було меж!

- Біатлоном займався чи лише теоретично?

- Тренувався у дитинстві, але недовго. Я сам - з Жовтневого, зараз - Миколаївка, що на Сумщині. У нас біатлоністи на городі замість картоплі ростуть: Дериземля, Тищенко, Доценко, Лисенко - всі з Жовтневого. Руслан Ткаленко - мій однокласник.

- У команду влився швидко? Бо це, все-таки, олімпійський рівень...

- «Включився» досить швидко, свою роботу розумів. За фахом я - фізичний реабілітолог. Масажист - це людина, яка два місяці навчається, а потім рекламує себе як спеціаліст високого рівня. А в нас масажист не лише масаж робить. Це - і тренер, і психолог, і водій. Треба допомагати спортсменам багато в чому.

- Як допомагаєш біатлоністам психологічно?

- Наше завдання - відновити спортсмена. Тобто, це - не лише масажі чи розтягування, а й бесіда, гумор, іноді анекдот якийсь розповісти... Тішить, що всі хлопці мають почуття гумору. Це дуже допомагає в роботі. Буває, прийдуть із тренування, сил немає, і тут хтось розповідає смішну історію, хтось доповнює - вже й сили відновлюються.

- Скільки масажистів у штаті збірної?

- Один працює у жіночій команді, один - у чоловічій.

- А є серед вас своєрідний «Фуркад»? Тобто, найсильніший фахівець, на якого всі рівняються?

- Важко сказати. У кожного - свої таємниці роботи, й мало хто ними ділиться. Тому й оцінити роботу колег складно.

- Опиши, будь ласка, робочий день масажиста у тренувальний період та у змагальний день.

- Залежить від тренування, але, зазвичай, це - вихід о 8:30 - 9:00. Буває, треба сісти самому за кермо, підготувати разом із тренерами відповідні умови для заняття: принести килими, зарядити патрони. Є такі тренування, де спортсмен не повинен взагалі зупинятись, щоб пульс не падав нижче, ніж 150 ударів. Там уже потрібно не лише патрони заряджати, а й гвинтівки підносити. Потім - обід, невелика пауза, зазвичай, роблю один, максимум - два масажі, й уже вихід на друге тренування. Повертаємось о 17:00-18:00, вечеряємо, всі йдуть відпочивати, а мій робочий день тільки починається : )

У змагальний період роботи менше. Але є свої нюанси. Головне, що немає вже таких важких тренувань, особливо, коли стоїш у горах 2-3 години, і пече +40.

- Як часто біатлоніст потребує масажу?

- Кожному спортсменові я роблю загальний масаж через день, але якщо є якісь проблеми, то увага до того біатлоніста - першочергова. Також проводжу стрейчинг (розтяжку), цьогоріч перед кожним тренуванням робили дихальну гімнастику за спеціальною методикою. Взагалі, до масажу не потрібно звикати. Організм повинен сам відновлюватись, а ми йому - лише допомагати.

- Дихальна гімнастика - це вимога тренера Санітри?

- Юрай - тренер з великим досвідом. Він поставив мені завдання приділяти більше уваги вправам на розтягування та проводити дихальну гімнастику! Хлопці оцінили нововведення.

- Ти міг би із заплющеними очима розпізнати м'язи біатлоністів?

- Це - просто. Їх можна розрізнити за напруженням м'язів, за положенням хребців. У деяких хлопців через постійні тренування певні м'язи деформувалися.

- А чим відрізняються м'язи Підручного від м'язів Семенова?

- У Дмитра від постійного повороту тулуба під час стрільби м'язи з правого боку - більші, ніж лівосторонні. У Сергія - взагалі - специфічні м'язи - за його тілом треба навчати в університеті : ).

- Яка у біатлоністів професійна травма? У футболістів, наприклад, постійні проблеми з меніском...

- Насамперед, це - проблеми з поперековим відділом. Це місце, де виникає дуже велика компресія на хребет, а він, своєю чергою, перетискає нервові корінці, які викликають біль. На жаль, від цього нікуди не подітися - дуже великі навантаження під час тренувань. Через постійну роботу зі зброєю за спиною також виникають проблеми з шийно-грудним відділом. Удари гвинтівкою під час бігу також вносять свої зміни у структуру тіла. Проблеми є завжди. Вилікували одне, прийшов із тренування - болить інше, і так - по колу. Організм дає собі раду з критичними навантаженнями, і від травм нікуди не подітися. Але спортсмени - люди сильні, люблять свою роботу, і з обраного шляху не звертають.

Джерело: «UA:БІАТЛОН»

 

5 головних інтриг футбольної весни

Дмитро Підручний: «Гальмую свою форму довготривалими тренуваннями»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers