rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Зимовий догляд

Взимку наша шкіра страждає від морозу і холодного вітру, згубного впливу центрального опалення, а також від дефіциту вітамінів і поживних речовин у харчуванні. Проте, у наших силах зробити зимовий сезон більш комфортним для шкіри обличчя та тіла, якщо знайти до неї правильний підхід у кожному конкретному випадку.

Якщо обличчя на морозі швидко червоніє, а в теплому приміщенні довго приходить до нормального стану

Це тому, що у мороз ви ігноруєте спеціальні зимові креми, і шкіра обличчя не отримує належного захисту.

Що допоможе. Про те, що виходити на мороз варто лише після того, коли ви наклали на обличчя спеціальний захисний крем, чули майже всі. Однак, не всі розуміють, чим відрізняється зимовий крем від будь-якого іншого. Відомо, що основу всіх кремів складають вода й жири (олії та масла). Емульсії, що складаються на 80% з води, називають «олія у воді» - якщо накласти їх, коли температура за вікном є нижчою, ніж 0 градусів, вода миттєво перетворюється в кристали льоду і травмує шкіру. В емульсіях типу «вода в олії» процентне співвідношення основних компонентів розподілено з точністю до навпаки: 80% олій та масел і лише до 20% води. Тому вони більш щільні і жирні, залишають на шкірі своєрідну невидиму плівку, здатну забезпечити природний захист. Особливо, якщо до складу входить бджолиний віск, ланолін, тваринні жири. Оскільки вода, хоч і в невеликих кількостях, все ж таки є, накладати такий крем косметологи рекомендують не менше, ніж за 30 хвилин до виходу на вулицю. Але з цього правила теж існує виняток: якщо стовпчик термометра показує температуру зі знаком плюс.

Якщо шкіра стала надто чутливою, реагує подразненням навіть на звичну, перевірену косметику

Це тому, що шкіра погано реагує на перепади температур, адже природа наділила її захисною ліпідною мантією, яку досить легко зруйнувати.

Що допоможе. З настанням холоду потрібно дещо змінити догляд за обличчям. Насамперед, варто запровадити суворе табу на будь-які агресивні процедури, а деякі косметичні засоби, як мінімум, до весни повинні залишитися на лаві запасних. Для початку відмовтеся від скрабів з великими абразивними частинками. Навіть якщо ваша шкіра не є надто чутливою, запропонуйте їй делікатний дрібнозернистий пілінг або гоммаж. Спиртові тоніки і лосьйони також краще на певний час вилучити зі свого арсеналу. Вмивайтеся теплою водою з м'якими очисними засобами - ідеальним вважається той, що має рН 5,5-6,5 і не містить жорстких поверхнево-активних речовин (ПАВів). Замініть легкий зволожувальний блиск для губ поживним бальзамом і не лінуйтеся оновлювати його через кожні дві години.

Якщо макіяж погано реагує на перепади температур

Це тому, що взимку варто використовувати спеціальну декоративну косметику, яка добре реагує на мороз та сухість повітря у приміщенні.

Що допоможе. Взимку стануть у нагоді тональні креми на основі силікону - вони чудово витримують перепади температур, не кристалізуються на морозі і не «пливуть» під дією тепла. Для повік і губ існують прозорі силіконові бази - їх накладають під тіні і помаду. До речі, деякі тональні основи містять вітаміни, мінерали, фільтри від ультрафіолету і в разі потреби можуть замінити собою два засоби: денний і тональний. Наприклад, якщо не хочеться перевантажувати косметикою масну шкіру. Що стосується тіней і рум'ян, то вони повинні мати консистенцію компактної пудри. Така косметика абсолютно не містить воду, тому є ідеальною для захисту в мороз, не перешкоджає диханню шкіри й одночасно створює тонкий повітряний прошарок, що не дозволяє шкірі змерзнути.

Якщо на обличчі чи руках з'явився рожевий висип

Це тому, що у вас алергія на холод, яка, зазвичай, проявляється на обличчі і руках.

Що допоможе. Люди, котрі потерпають від холодової алергії, повинні особливо ретельно доглядати за шкірою в зимовий період. Косметологи радять застосовувати засоби з екстрактом зеленого чаю, календули, ромашки. Але насправді креми, тоніки й емульсії - більш ніж скромні помічники в цій справі. Адже алергія на холод або холодова кропив'янка пов'язана з деякими хронічними захворюваннями і порушенням імунних функцій. Частково або повністю усунути її симптоми (червоні сверблячі пухирі, що іноді супроводжуються набряками шкіри) допомагають протиалергійні пігулки. Але біда в тому, що організм до них швидко звикає. Найкраще, що можна зробити в цій ситуації - звернутися до досвідченого алерголога, знайти причину проблеми і лікувати захворювання комплексно. А щоб зайвий раз не подразнювати шкіру, уникайте гострої їжі, алкоголю і гарячих ванн.

Якщо почервоніння шкіри з'являється не лише на морозі і не зникає навіть у теплому приміщенні

Це тому, що стінки ваших капілярів недостатньо еластичні, до того ж, розташовані дуже близько до шкіри, а екстремальні температури нерідко стають пусковим гачком для проявів куперозу.

Що допоможе. Зміцнювати судини за допомогою чергування холоду та тепла можна лише з метою профілактики. А коли судинні зірочки вже з'явилися, варто переглянути деякі звички. Купероз нерідко провокують куріння, алкоголь, гарячі ванни, а також косметичні процедури з термоефектом. Слід також трохи підкоригувати меню, обмеживши гострі і гарячі страви, шоколад, боби, сир, цитрусові, маринади і спеції. Зате цілий рік на столі повинні бути продукти з вітамінами Р, К і С, які відповідають за щільність та еластичність судин. Бажано, щоб вони були і в складі косметики з догляду. І пам'ятайте: для шкіри з куперозом навіть занадто жорсткий рушник може спровокувати загострення.

І невеличкий секрет: якщо на холоді обличчя часто червоніє, накладіть перед виходом на вулицю на проблемні ділянки трохи основи під макіяж оливкового кольору і ретельно вмасажуйте її (але не розтирайте!) подушечками пальців. Після цього можна припудритися.

Якщо шкіра стала сухою, стягнутою, нееластичною

Це тому, що захисна гідроліпідна плівка стоншена. Зневоднена шкіра взимку - зовсім не рідкість. Взимку ми п'ємо в 1,5-2 рази менше, ніж влітку.

Що допоможе. Потрібен активний зволожувальний крем після кожного застосування душу або ванни, а також походу в сауну або лазню. А от ніжитися в гарячій ванні, забувши про час, не варто. Звичайно, це хороший спосіб зігрітися і запобігти можливій застуді, але вода має ще й іншу властивість - поглинати вологу зі шкіри. Тому обмежте термін перебування у ванні до 10-15 хвилин, особливо, якщо у вас суха шкіра.

І обов'язково потрібно подбати про присутність у щоденному меню продуктів, що містять ненасичені жирні кислоти, лецитин і вітамін А: жирна риба, яйця, вершкове масло та рослинні олії, горіхи і насіння. А також фрукти, овочі і чиста вода. Взимку слід пити не менше, ніж влітку - це забезпечує активний обмін речовин, що не в останню чергу впливає і на стан шкіри. Не менше, ніж 5-6 склянок чистої негазованої води в день - норма для дорослої людини. Тим, хто полюбляє зігрітися келихом глінтвейну або горнятком кави, пити необхідно ще більше, оскільки ці напої зневоднюють організм. І ще один необхідний атрибут - зволожувач повітря. Якщо ви цілий день на роботі, для шкіри буде досить, якщо вмикати його на ніч.

Якщо шкіра тіла почала лущитися

Це тому, що холод пригнічує роботу сальних залоз та уповільнює процес оновлення клітин.

Що їй допоможе. Похід до сауни або лазні активізує процес самовідновлення клітин шкіри. Домашня альтернатива - скраби і лосьйони з так званим ефектом сауни. З формули таких косметичних засобів спочатку прибрали воду, а потім додали «гарячі» компоненти (здебільшого, їхню роль виконують спеції: пекучий перець, імбир, кориця). Варто лише до такого продукту додати трішки води, як приємне тепло розходиться по шкірі. Тобто, коли ви накладаєте скраб на вологу шкіру, то тим самим запускаєте механізм самонагрівання. Спеціальні інгредієнти сприяють місцевому розширенню судин та інтенсивному припливу крові до цих ділянок. А якщо йдеться про шкіру тіла, для більшого ефекту засіб треба втирати енергійними масажними рухами - заодно і прояви целюліту зменшаться. Але така косметика зовсім протипоказана вагітним і жінкам, які мають проблеми з кровоносними судинами (варикоз, купероз тощо).

Якщо на тілі з'являються подразнення, які нерідко супроводжуються свербінням

Це тому, що, ви - страшна мерзлячка й одночасно одягаєте декілька теплих речей.

Що допоможе. Одягаючись за принципом капусти, намагайтеся вибирати речі з натуральних матеріалів, принаймні, ті, які безпосередньо контактують з тілом. Один з косметичних засобів, яким ви користуєтеся щодня, доповніть натуральними ефірними оліями: по 1 краплі герані, лаванди, пачулі. Вони діють заспокійливо і допомагають шкірі відновити гідроліпідний бар'єр. Але не додавайте ефіри безпосередньо в баночку з косметикою. Зазначену кількість олій потрібно змішати з однією столовою ложкою основи - крему, гелю, маски або рослинної косметичної олії. Як і до будь-яких косметичних засобів, до ефірних олій виробляється звикання. Тому тішити ними шкіру краще курсами - приблизно по 2-3 тижні. А якщо шкіра реагує подразненням і на звичну косметику, замініть її на певний час олією жожоба - за своєю структурою вона найбільш схожа з ліпідним шаром шкіри.

Якщо шкіра ніг потріскалася

Це тому, що щільні панчохи і взуття на хутрі перешкоджають її вільному диханню, а регулярні гарячі ванночки - швидкий шлях до обезводненої шкіри. Адже в ділянці стоп і гомілок вона не має сальних залоз, тому мало пристосована контролювати жировий баланс.

Що допоможе. Насамперед, зручне взуття за розміром, яке за потреби регулярно слід обробляти всередині спреєм із протигрибковим ефектом. А шкіру стоп - освіжувальним дезодорантом. Важливо давати шкірі можливість регулярно оновлюватися. Тому скраби, пемзу, щіточки і губки слід використовувати раз на тиждень, після теплої ванночки. А потім - крем для ніг. Правда, зайва щедрість у даному випадку недоречна: надлишки крему в нігтьовому ложі і між пальцями - сприятливе поживне середовище для бактерій. Зате лак для нігтів взимку зовсім не розкіш: деякі новинки нейл-арту можуть похвалитися протигрибковими компонентами у своєму складі.

До речі, звичну ванночку для ніг можна замінити термо-чобітками. Вони нагадують ганчіркові валянки, наповнені гарячим рисом, який довго зберігає тепло. Через 15-20 хвилин відчуття тяжкості і набряклість зникають, і ніжки готові до процедури педикюру.

Якщо руки стали грубими і жорсткими

Це тому, що в мороз ви одягаєте тонкі рукавички, а іноді і зовсім їх ігноруєте. Захищаючись від холоду і вітру, шкіра ніби «нарощує» верхній роговий шар.

Що допоможе. Незважаючи на щорічні новинки спа-манікюру, парафінові маски залишаються найпопулярнішими в догляді за руками в зимовий період. Це - чудова пом'якшувальна маска плюс ліки для суглобів, які реагують «на погоду». Для тих, хто має намір самостійно зробити собі «парафінові рукавички», варто зробити застереження - процедура вимагає деякого досвіду і вправності. Після того, коли накладете на руки поживний крем, вкрийте кисті рук рідким парафіном, підігрітим на водяній бані до 40 градусів. Зверху на 20-30 хвилин одягніть целофанові і махрові рукавички. Щоб підтримувати досягнутий ефект, повторюйте процедуру 1-2 рази на тиждень. Якщо ж експерименти з гарячим парафіном вас лякають, спробуйте більш простий варіант - косметичні рукавички з ефектом сауни.

Якщо волосся швидко масніє і втрачає об'єм

Це тому, що сезон головних уборів завдає нам чимало клопоту.

Що допоможе. Якщо доводиться мити голову щодня, робіть це за допомогою протеїнового шампуню. Серед трихологів та представниць прекрасної статі він отримав кодову назву «м'який», оскільки є менш агресивним, ніж традиційний, не вимиває природну захисну плівку з волосся і шкіри голови. Завдяки цьому клітини кутикули щільно прилягають одна до одної, і пасма легко розчісуються. І не забувайте про поживні маски раз в тиждень та зволожувальний бальзам після кожного миття. Але отримувати необхідну порцію протеїнів локони мають не лише з косметики. Тому білкова дієта буде корисною не лише для фігури, але і для зачіски.

Якщо волосся більше випадає

Це тому, що в мороз ви ходите без шапки, що порушує та уповільнює кровообіг у шкірі голови.

Що допоможе. У салоні вам порекомендують курс кріомасажу або д'Арсонваля - ці процедури швидко налагоджують обмін речовин навколо фолікулів і зміцнюють корені волосся. У домашніх умовах можна зробити сухий масаж. Нахиліться над ванною та енергійно розітріть шкіру голови теплим махровим рушником (нагріти його можна праскою або феном). Потім закрутіть рушник на голові і залиште на півгодини. Раз на тиждень можна підсилити ефект, якщо втирати в шкіру теплу реп'яхову олію або настоянку стручкового перцю, а через півгодини помити голову.

Рак простати – пухлина, яку можна перемагати

Зовнішність на мільйон: навіщо у косметології коштовності

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers