rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Оксана Альбі: «Ірландці – чутлива нація стосовно українців»

Українська діаспора в маловідомій для українців Республіці Ірландія невелика і молода, зате дуже активна в громадському житті. Якщо в багатьох європейських державах українці живуть уже приблизно сто років і навіть більше, де є кілька поколінь, то в Ірландії наші співвітчизники живуть із 2000 року. Були поодинокі випадки поселення українців давніше, але інформація про них дуже скупа.

Title  
 Оксана Альбі
 

Про те, як українці поселилися в Ірландії, чим вони живуть у розмові кореспондента газети «Час і Події» Юрія Атаманюка з членом Координаційної ради українських громад в Ірландії (КРУГР) пані Оксаною Альбі та головою Асоціації українців Республіки Ірландія Миколою Круциком.

Оксана Альбі народилася в місті Чернівці. З 2010 року мешкає в Ірландії. З 2017 року - офіційний представник Української Торгово-Промислової Палати в Україні. Брала активну участь у зустрічах з керівництвом Світового Конгресу українців від Ірландії в 2016 i 2017 роках, засновник групи в соцмережі Facebook «Підтримка України в Ірландії» (з 2014 року), колишній секретар Асоціації українців Республіки Ірландія (АУРІ). Пані Оксана Альбі в лютому 2014 року разом з чоловіком, французом Дiмiтрієм Альбі, була на Майдані у Києві за кілька днів до втечі Януковича. Разом з чоловіком і головою Асоціації українців Республіки Ірландія Миколою Круциком у 2016 році перебувала в зоні АТО, зокрема, в промисловій і нульовій зоні в Зайцевому з гуманітарною допомогою від Ірландії.

- Пані Оксано, коли і з яких причин українці почали поселятися в Ірландії? Чи існує в цій країні так звана «стара діаспора»?

- Були поодинокі випадки, але початок масової імміграції українців до цієї країни почався приблизно з 2000 року.

- Чи відомо, скільки зараз проживає українців в Ірландії? З яких регіонів України приїхали?

- Кількість українців, що проживають в Ірландії, орієнтовно від 3,5 до 5 тисяч. Ця цифра приблизна, тому що багато українців не зареєстровані офіційно. Є представники з різних регіонів України.

- Де найбільше зосереджене розселення українців?

- Здебільшого, в Дубліні, Цавані, Ватерфорді, Галвеї, Корку, Лімерику, а також в інших невеликих містах.

- Чи українці об'єднані в якусь організацію?

- Українці в Ірландії об'єднані в Координаційну раду українських громад, які існують на території Ірландії. В 2008 році була заснована Асоціація українців Республіки Ірландія. В 2014 році були створені організації EuroMaidan Ireland та «Ірландська підтримка України», а через рік - організація Ukrainian Connection. Торік була створена Координаційна рада стосовно спільної праці українців в Ірландії з підтримки Посольства України в Ірландії. Також з'являються нові ініціативи. Наприклад, були створені музичні колективи в Kавані і Ватерфорді, молодіжні організації з представників українських айтішників, котрі працюють в Ірландії.

  Title
  Керівники українських товариств
у Посольстві України в Ірландії

- Яким видом професійної діяльності займаються українці в Ірландії?

- Багато українців мають власний бізнес з розвитку техніки, кулінарії, автосервіси. Українська молодь працює у великих ІТ-компаніях та університетах.

- Чи є у планах відкрити в Ірландії українські школи або курси вивчення української мови?

- Зараз існують українські недільні школи в Дубліні, Ватерфорді, а також планується відкриття нових шкіл у містах Лімерик і Донегал. Основна проблема в тому, що українська мова не є сертифікованою іноземною мовою при вступі до вищих навчальних закладів Ірландії.

- Як справи з українським інформаційним простором? Чи маєте періодичні видання або сайти?

- Кожна українська організація має свою окрему сторінку в соцмережі Facebook. Асоціація українців у Республіці Ірландія має свій сайт (http://www.ukrainians.ie), на якому висвітлюються події та активне життя українців у цій країні.

- Чи відчуваєте в Ірландії теплу руку Вітчизни? Тобто, чи допомагає вам Україна?

Title  
 Українська громада Ірландії біля української
церкви в Дубліні (в центрі в блакитній сукні посол
України в Ірландії пані Олена Шалопут)
 

- У зв'язку з тим, що АУРІ має легітимний юридичний статус, Посольство України в Ірландії і МЗС протягом двох останніх років почали виділяти кошти на її підтримку, особливо на підтримку українських недільних шкіл в Ірландії. Було б значно більше заходів, якщо б кошти виділялись не лише для АУРІ. Також хотілось би бачити представників державної влади з візитами, адже Ірландія є розвиненою інноваційною країною Євросоюзу.

- Як задовольняєте свої релігійні потреби? Чи маєте або плануєте відкрити свої храми?

- У Дубліні діє Українська церква бл. Миколи Чарнецького. Її історія тісно пов'язана з ім'ям церковного діяча Української греко-католицької церкви, редемпториста Миколи Чарнецького, котрий відвідав цю церкву в 1931 році. У 1997 році, бачачи духовну потребу українців, о. Сергій Келегер (сам ірландець за походженням, розпочав священиче служіння для української громади в м. Дублін. Приємно, що церква об'єднала вірних Українського греко-католицького та православного віросповідань. Із 2000 року Українська церква була першим місцем для нових іммігрантів, які могли тут зупинитися, отримати консультацію, знайти роботу, отримати документи. Багато українців прийняли там таїнство хрещення. Також планується виїзна Літургія в інших містах з метою відкриття в майбутньому храмів в інших регіонах Ірландії.

  Title
  Акція з вимогою зупинити російське вторгнення
Росії на Донбас (2014 р.). Акцію активно
підтримали ірландці

- Чи співпрацюєте з іншими українськими громадами, зокрема, в сусідніх країнах?

- Беремо активну участь у заходах у рамках Світового Конгресу Українців, співпрацюємо з багатьма українськими громадами світу. Спільно з іншими українськими громадами світу організовували акції на підтримку України і проти російської агресії. Наприклад, в Ірландії стартувала акція «Об'єднані прапором», яка обійшла майже всю Європу. Цьогоріч новий прапор стартуватиме на всіх континентах світу для об'єднання українців за кордоном.

- Чи співпрацює з українською громадою Ірландії українське Посольство?

- Так, Посольство України в Ірландії протягом останніх двох років тісно співпрацює з українською спільнотою.

- Чи приїжджають до вас з України співаки, громадські діячі, представники влади?

Title  
 Зліва направо: Дімітрій Альбі,
Оксана Альбі і Микола Круцик
під час спільної поїздки
в Зайцеве (вересень 2016 р.)
 

- Звичайно. Приїжджали зі своїми концертами співак Олег Скрипка, групи «Океан Ельзи» та СКАЙ, журналіст Руслан Горовий, етно-рок фундація «TaRuta», письменник Сергій Ухачевський, художниця Марина Михайлoшина та багато інших творчих особистостей. Проте, на жаль, представники української влади зациклені на Великобританії, не мають натхнення до співпраці з розвинутою інноваційною країною.

- Як ірландці ставляться до інших народів, котрі мешкають у їхній країні? Чи можуть українці відкрито задовольняти свої культурні потреби?

- Ірландці - чутлива нація стосовно українців, тому наші співвітчизники в цій державі можуть спокійно задовольняти свої культурні потреби.

- А якою є їхня позиція стосовно теперішніх подій в Україні?

- Останніх два-три роки завдяки українській громаді в Ірландії ірландці дізналися про Україну значно більше. Перед тим відносини між Ірландією та Україною будувалися за участю Москви, і до цих пір деякі організації не змінили своєї структури. Це заважає нормальному розвитку економічних стосунків. Завдяки діяльності активних українців вплив Росії на стосунки між українцями та ірландцями значно зменшився.

  Title
  Засновник майдану в Ірландії Марія Салахова дає
інтерв’ю під час акції, приуроченій збитому літакові
МН-17

- Що вас особисто найбільше вразило в цій країні - запитую в голови Асоціації українців Республіки Ірландія Миколи Круцика?

- Ірландія навчила нас, українців, як справедливо і чесно жити, а також дотримуватись звичайних стосунків, поважати одне одного, ставитися з повагою до думок інших людей.

- Наскільки мені відомо, ірландська мова у великому занепаді і перебуває на межі вимирання. Чи дійсно так є?

- Протягом останніх років Ірландія відновлює ірландську мову. На даний момент вивчення ірландської мови у школах є обов'язковим. На всіх дорожніх знаках, в автобусах, потягах тощо є написи як англійською, так і ірландською мовами.

- Пані Оксано, відколи мешкаєте в Ірландії? Що вас привело в цю країну?

- Мешкаю з 2010 року. До цього часу мешкала у США. Мій чоловік, Дiмiтрій Альбі, який на час знайомства мешкав у Франції, запитав, чи я не проти жити альтернативно в іншій англомовній країні. Я погодилася, і ми переїхали жити в Ірландію.

- Розкажіть про свого чоловіка.

- Мій чоловік був одним з організаторів міжнародного руху «Не дамо Путіну «Містралі», організовував різні антипутінські акції. Ми разом приїжджали у французький порт, де будували «Містралі», коли російські моряки закінчили підготовку з транспортування їх до Росії. Також чоловік був запрошений на зустріч української діаспори в Парижі, коли Петро Порошенко оголосив, що «Містралі» будуть продані іншій країні, а не Росії. Ми тоді передали Порошенкові фотоальбом «No Mistrals for Рutin». Для цієї акції, яку я запропонувала, було зібрано кілька сотень фотографій.

- Що плануєте в подальшому зробити для зближення українців з ірландцями?

- Зараз готую приїзд представників різних галузей українського бізнесу і держслужбовців для зустрічі з потенціальними партнерами в Дубліні. Зустріч відбудеться 30 листопада і 1 грудня.

 

55-річчя Кредитної Спілки «Будучність»

«Поезія – рідна сестра моя. А правда людська – наша мати»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers