rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Ризикована акція кронпринца

Команда на чолі з Мухаммедом бін Салманом намагається остаточно ствердитись у політичному, правовому, державному просторі Саудівської Аравії.

Нещодавно у Саудівській Аравії відбулася низка арештів у зв'язку з розслідуванням корупції в країні. Спершу затримали 11 принців, четверо колишніх та чинних міністрів і десятки інших урядовців, повідомляє Радіо Свобода. Проте, пізніше було затримали ще 200 людей. У країні заморозили понад півтори тисячі банківських рахунків. Генпрокурор країни заявив, що збитки від корупційних схем склали понад 100 млрд доларів за кілька десятиріч. Розслідування проводить комітет з питань боротьби з корупцією, який очолює спадкоємний принц Мухаммед бін Салман, а перші затримання відбулися всього через кілька годин після того, коли ця організація була створена. AlArabiya повідомила, що антикорупційний комітет має право розслідувати, арештовувати, забороняти виїзд із країни та заморожувати майно тих осіб, які вважаються причетними до корупції.

Ми почали розмову із завідувачем відділу історії країн Азії та Африки Інституту всесвітньої історії НАН України В'ячеславом Шведом з питання: про що свідчить ця активізація боротьби з корупцією в Саудівській Аравії?

- У цій акції, яку ініціював спадкоємний принц Мухаммед бін Салман, фокусувалося кілька питань.

По-перше, як відомо, бін Салман є головним архітектором і організатором широкомасштабних реформ «Саудівське бачення 2030», які зараз просуваються в Саудівській Аравії. Як офіційно заявляється, ці реформи мають докорінно змінити зовнішній вигляд цієї давньої арабської країни: в економічному, соціальному, духовному плані. Наголошу, фактично принц бере курс на те, щоб швидкими темпами Саудівська Аравія ставала сучасною країною. На шляху реалізації цих грандіозних завдань особливо непримиримо постають питання традиційної корупції, яка пронизувала весь спектр життя Саудівської Аравії.

Title  
 Фото Reuters
 

Згідно зі законами, для того, щоб інвестори приходили у Саудівську Аравію, їм потрібно було фіксувати свій бізнес, інвестиційні проекти обов'язково зі саудівським підданим, який мав обов'язково увійти у склад такої компанії. Без цього не дозволялося жодній компанії з міжнародним ім'ям приходити на саудівську землю. Насамперед, цим користувалися члени великої королівської сім'ї, так званий Дім Саудів. Уявіть собі, що за деякими даними, до неї входять близько двох тисяч принців. Це - така «орава» (інакше не скажеш), яка вимагала своєї частки у національному доході країни. Багато з них пропонували свої корупційні схеми, тобто, залюбки допомагали іноземним компаніям входити на територію Саудівської Аравії, а за це отримували свою вигоду.

Деякі мільярдери вже втрачали всяке почуття міри та реальності. Наприклад, принц Аль-Валід, один із найбагатших людей світу. Коли він виїжджав за кордон у невелике відрядження, у багажі віз стільки взуття, що виділяв для нього окрему кімнату в розкішному багатокімнатному номері. При цьому він себе позиціонує як реформатор.

Тобто, Мухаммед бін Салман вирішив, що таке неприкрите розкрадання багатств країни, національного доходу далі несумісне з тим курсом, який він проводить.

По-друге, звичайно, тут є дуже серйозна політична складова. Фактично, сьогодні принц зосереджує у своїх руках весь державний апарат, весь механізм управління Саудівською Аравією. Не знаю, як складеться доля чинного короля, життя завжди підносить свої несподіванки, але все йде до того, що у найближчий час бін Салман таки буде королем. Він до цього готується та фактично «розчищає ґрунт». Серед цього численного сімейства - дуже багато різних підводних каменів, угруповань, які сваряться між собою, перебувають у серйозних конфліктах, там такі тонкі відносини, про які ми, можливо, навіть не здогадуємося, триває жорстка боротьба за виживання. Команда на чолі з Мухаммедом бін Салманом намагається остаточно ствердитись у політичному, правовому, державному просторі Саудівської Аравії. Ця кампанія є одним з ефективних, на його думку, засобів для того, щоб у подальшому зміцнювати свою роль.

Доволі складними були відносини Мухаммеда бін Салмана з попереднім наслідним принцом Наїфом, якого на початку літа король відправив у відставку. З ним були пов'язані дуже багато олігархів, членів «Дому Саудів». Ця кампанія дозволяє бін Салману очистити саудівський простір від тих достатньо могутніх осіб, які можуть загрожувати його становленню як короля. Наприклад, зміщений командувач Національної гвардії, ще кілька серйозних осіб, які так чи інакше були пов'язані з тими фігурами всередині саудівського суспільства й, особливо, «Дому Саудів», які могли створити конкуренцію для Мухаммеда бін Салмана.

Тут є дві взаємопов'язані причини, які визначили ці жорсткі міри. При цьому, не варто забувати, що наслідному принцу - лише 32 роки. Це молода, дуже імпульсивна політична фігура. Він - східна людина. Як приклад, наведу Єменську воєнну кампанію, де дуже складно просувається боротьба з хуситами, фактично там - фронт воєнної боротьби з Іраном. Чи катарська криза, яка багато в чому була спровокована внаслідок імпульсивної дії двох принців - Мухаммеда бін Салмана та спадкоємного принца Абу-Дабі Мухаммеда бін Зайда, який сьогодні виступає як неформальний лідер ОАЕ. Багато у чому політичну «погоду» на Аравійському півострові робить тандем цих двох спадкоємних принців. Все це спричинило достатньо жорстку та рішучу кампанію, яку зараз організував спадкоємний принц.

Журналісти, які дотримуються проурядових поглядів у Саудівській Аравії, підкреслюють, що така непримиренна боротьба має підвищити інвестиційну привабливість країни. Дуже багато буде залежати від того, наскільки кваліфіковано та бездоганно з юридичного боку продовжуватиметься ця лінія.

Думаю, що спадкоємний принц і його команда розуміють, що вся ця акція - дуже ризикована, на карту поставлено багато що, зокрема, імідж принца, як майбутнього короля. Вони намагатимуться діяти досить розумно та не переступати «червону лінію», яка могла б відлякати інвесторів від Саудівської Аравії чи зашкодити тому іміджу країни, який формується внаслідок реформ, що розпочав спадкоємний принц.

- Газета The New York Times пише, що стрімке зростання авторитету кронпринца розділило саудитів. Дехто схвально ставиться до його бачення, стилю вирішення економічних проблем і кроків зі зменшення залежності від нафти. Інші, навпаки, вважають його необачним, не дуже досвідченим і критикують за те, що він концентрує надто багато влади у межах однієї родини. Яке ставлення до принца всередині країни?

- Я дуже уважно стежу за американською аналітикою, наприклад, за статтями Марка Лінча чи Сімона Гендерсона з Вашингтонського інституту близькосхідної політики, який є директором програми дослідження району Затоки та енергетичної політики у Перській затоці. Вони доволі критично оцінюють дії спадкоємного принца, вказують на його імпульсивність, що його кроки не завжди обдумані та не завжди приносять очікувані результати. В американській аналітиці - дуже великий спектр ставлення до Саудівської Аравії та до її очільників. Це - цілком закономірно.

А щодо того, як оцінюється спадкоємний принц. Передусім, він користується великою популярністю серед ліберально налаштованої освіченої інтелігенції, а такої - чимало. Адже дуже багато саудитів останнім часом отримали освіту у США, Європі, бачили інший світ і дуже бажають, щоб їхня країна стала сучасною. Там запанували сучасні погляди на життя, ведення бізнесу, ставлення до жінки.

Недарма Мухаммед бін Салман фактично змушує Саудівську Аравію відмовитися від такої традиційної ультраконсервативної форми ісламу, як ваххабізм, який виник ще у XVIII ст. серед бедуїнських племен. Вони не бачили нічого у житті, крім пустелі, верблюдів і невеликої оази. Вони не спілкувалися з іншими народами, релігіями. Але в арабському світі була й інша модель ісламу, я б її назвав космополітичною. Вона була притаманна великим містам, як середньовічний Багдад, Каїр, Александрія, де жили багато народів: і мусульмани, й іудеї, і християни. Зараз в арабському світі відбувається доволі жорстка боротьба цих двох версій ісламу. Друга версія ісламу, передусім, втілюється у поміркований іслам - без крайнощів, радикалізму, який здатний до діалогу, того, щоб спрямовувати суспільство вперед, у реалії XXI ст.

Мухаммед бін Салман підводить ідеологічну, духовну базу під реформи, які здійснює. Про це чітко сказано на початку «Саудівського бачення 2030», в останніх його виступах, особливо, коли він представляв мегапроект NEOM city (місто майбутнього), і в його знаменитому інтерв'ю від 24 жовтня британській газеті The Guardian, де він казав, що країна повертається до поміркованого ісламу.

У Саудівській Аравії стався прорив, останні десятки років там накопичувались необхідні людські, матеріальні, інтелектуальні ресурси для того, щоб сьогодні розпочати стрибок у нове життя. Будемо сподіватися, що Мухаммед бін Салман і його команда уникнуть прикрих помилок, які б зірвали успішне проведення цих реформ, а Саудівська Аравія стане по праву лідером ісламського світу та локомотивом його просування у майбутнє.

- Нещодавно відбувся візит президента України Петра Порошенка до Саудівської Аравії та ОАЕ. Як Україні вибудовувати відносини з цією країною та взагалі з регіоном Перської затоки?

- Нам треба усвідомлювати та проводити серйозний аналіз того, що відбувається у цьому регіоні. Від того треба будувати свою позицію та стратегію. Сьогодні регіон - дуже турбулентний. На жаль, така найбільш успішна інтеграційна структура як Рада співробітництва арабських держав Затоки, фактично опинилась на грані розколу внаслідок катарської кризи. Нашої вини немає. Ми маємо розвивати відносини з усіма сторонами конфлікту. Вважаю, що це - їхня внутрішня справа, хоча, звичайно, вона відображається на безпековій ситуації на Близькому Сході та взагалі у світі. Але Україна має робити філігранну роботу, щоб в жодному випадку не спричинити якогось непорозуміння, конфлікту. Тут потрібно, як казав свого часу наш шановний Леонід Макарович, «між крапельками» будувати свої відносини з тими країнами.

Автор: Наталія Пушкарук

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua)

Інформація як зброя

Угорські удари по міжнародному іміджу України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers