rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Додон погрожує приєднанням Придністров’я до України

Додон погрожує приєднанням Придністров'я до України

Президент Молдови Ігор Додон в інтерв'ю російській «Независимой газете» заявив, що у Тирасполя зараз є два сценарії - або стати частиною України, або Молдови. При цьому він висловився за федеративний державний устрій Молдови та відмову країни від своїх збройних сил у межах урегулювання придністровського питання.

Україна ніколи не зазіхала на територію невизнаного Придністров'я та вважає її невід'ємною частиною Республіки Молдова. Так член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Ірина Фріз прокоментувала заяву президента Молдови Ігоря Додона щодо майбутнього Придністров'я.

«Відверто здивована заявою президента Республіки Молдова Ігоря Додона щодо майбутнього Придністров'я та необхідністю визначення Тирасполем свого місця - у складі Молдови чи України. Україна ніколи не зазіхала на територію ПМР та вважає її невід'ємною частиною РМ», - наголосила депутат на своїй сторінці у Facebook.

На думку Фріз, заява Додона є «певним сигналом з боку Кремля щодо обміну ПМР на Крим, оскільки не хочу припускати, що президент Молдови не хоче єдності своєї держави».

«Україна не торгує своїми територіями та поважає територіальну цілісність інших держав», - наголосила вона.

Водночас, політик висловила занепокоєння тезою Додона щодо права самовизначення Тирасполя у випадку втрати Молдовою державності, особливо в контексті його заяви про відмову від Збройних сил. «Хочеться порадити панові Додону більш активно захищати державну цілісність РМ та не використовувати посаду президента для оголошення сумнівних пропозицій Кремлю», - заявила вона.

 

Британія не має доказів «успішного втручання» у свої вибори

Велика Британія не має доказів успішного і прямого втручання у свою виборчу систему.

Про це заявив прес-секретар прем'єр-міністра Британії Терези Мей, передає Reuters.

«Ми чітко заявляємо, що вважаємо нашу виборчу систему однією з найнадійніших у світі. Я не думаю, що ми помічали якісь докази успішного прямого втручання в демократичні процеси Сполученого Королівства», - наголосив він.

Напередодні прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила Росію у втручанні у вибори інших держав, використанні інформації як зброї та намаганнях посіяти розбрат на Заході.

Раніше також повідомлялося, що Лондон не виключав втручання РФ у референдум по Brexit.

 

До столиці Зімбабве стягують танки

В околицях столиці Зімбабве Хараре у вівторок, 14 листопада, очевидці помітили, щонайменше, чотири танки після того, коли командувач армією пригрозив «втрутитися» в дії президента країни Роберта Мугабе.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на очевидців.

«За словами очевидців, чотири танки були скеровані до столиці Зімбабве в Хараре у вівторок», - йдеться у повідомленні.

Очевидець повідомив агентству, що бачив два інші танки, які стоять поруч з головною дорогою до Хараре, приблизно на відстані 20 км від міста.

Як повідомляє AFP, минулого тижня президент несподівано відправив у відставку віце-президента Еммерсона Мнангагву. Він неодноразово конфліктував з першою леді Грейс Мугабе, яку вважають наступницею 93-річного лідера, коли той помре. В армії переконані, що президент намагається допомогти дружині зачистити опозиційно налаштованих політиків, зокрема, Мнангагву, пише агентство.

Командувач ЗС африканської країни генерал Костянтин Чівенга закликав президента припинити звільняти ветеранів зімбабвійського африканського національного союзу (ZANU-PF).

 

Барбі офіційно вдягнула хіджаб

Американська компанія Mattel анонсувала вихід ляльки Барбі в хіджабі.

Про це повідомляє Aljazeera.

Нову модель Барбі присвятили фехтувальниці Ібтіхадж Мухаммад, яка стала першою американкою, що взяла участь в Олімпійських іграх у хіджабі. 2016 року Ібтіхадж Мухаммад виборола «бронзу» Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Нова Барбі вийде у серії, що створена на честь жінок, що руйнують стереотипи і змінюють світ.

«Дякую компанії Mattel за можливість стати однією з Barbie. Я пишаюся тим, що тепер маленькі дівчатка будь-де зможуть бавитися з Барбі, яка вирішила одягнути хіджаб! Так дитячі мрії стають реальністю» - написала фехтувальниця у Твіттері.

 

Брюссель хочуть обмежити у швидкості до 30 км/год

У Брюсселі пропонують обмежити швидкість руху транспорту до 30 кілометрів на годину.

З такою ініціативою виступили цього тижня деякі члени уряду Брюссельського столичного регіону, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зокрема, брюссельський міністр мобільності Паскаль Смет та державний секретар з дорожньої безпеки Б'янка Дебает пропонують розширити зони обмеження швидкості транспорту до 30 км/год. на всю територію бельгійської столиці, за можливим винятком для деяких автошляхів.

Як аргументується, дотримання швидкості навіть у 50 км/год. не запобігає зниженню летальних випадків на дорогах у Брюсселі. Окрім цього, дослідження показало, що чітке дотримання швидкості до 30 км/год. зробить рух у бельгійській столиці більш збалансованим.

Серед позитивних результатів називається і зменшення викидів вуглецю у повітря та зменшення рівня шуму на вулицях.

Серед контраргументів зазначається неможливість забезпечити ефективний контроль за дотриманням швидкісного режиму, а відтак, трафік у Брюсселі все одно залишатиметься ускладненим.

Водночас, зазначену ініціативу підтримують не всі члени брюссельського уряду. Нині щодо цієї проблеми тривають політичні дебати.

 

Македонія наступного року почне перемовини про приєднання до ЄС

Македонія та Греція незабаром мають розв'язати давню суперечку стосовно назви колишньої югославської республіки.

Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«21 листопада відбудеться перша зустріч з посередником ООН Метью Німетцом і, я сподіваюся, ми знайдемо рішення, а не відкладемо його», - сказав Заєв.

Він додав, що сподівається на початок перемовин про приєднання Македонії до ЄС вже наступного року.

Reuters нагадує, що суперечка між Грецією та Македонією стосовно назви останньої триває вже майже 26 років. Афіни наполягають, аби Македонія додала до своєї офіційної назви слова «Нова» або «Верхня», аби вона не повторювала назву грецького регіону. Поки цього не сталося, Афіни постійно блокують усі плани Скоп'є стосовно набуття членства у НАТО і ЄС.

 

Пучдемон змінив курс на 180 градусів

Колишній глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив про те, що готовий розглядати різні шляхи виходу регіону з кризи, зокрема, і варіант, коли провінція залишиться у складі Іспанії. Про це він сказав в розмові з журналістами, повідомляє німецьке видання Die Welt.

«Я готовий визнати й інший вид відносин з Іспанією, крім вимог про незалежність... Альтернативний розвиток подій абсолютно можливий. Я завжди виступаю за єдність», - сказав Пучдемон.

При цьому причину того, що відбувається, колишній лідер Каталонії бачить в анулюванні статусу автономії від 2010 року, який був узгоджений парламентами країни і провінції.

Нагадаємо, раніше прем'єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпускає парламент Каталонії. За його словами, 21 грудня в регіоні повинні відбутися позачергові вибори. Рахой також звільнив каталонського лідера Карлеса Пучдемона і його кабінет. Тепер керувати регіоном буде віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорая Саєнс де Сантамарія.

Відсторонений ж лідер Каталонії Карлес Пучдемон разом з міністрами регіону постануть перед судом Бельгії 17 листопада.

 

Вчені написали попереджувального листа людству

Другий попереджувальний лист людству підписали більше, ніж 15 тисяч світових учених зі 184 країн, вказуючи на загрози глобального масштабу та можливі кроки для їхнього розв'язання.

Прогнози вчених досить невтішні і свідчать про те, що до першого листа, написаного в 1992 році, не дослухалися, повідомляє France24.

«Ми ставимо під загрозу наше майбутнє, не переймаючись нашим інтенсивним, але географічно та демографічно нерівномірним матеріальним споживанням, і не сприймаючи постійне швидке зростання населення як основний чинник багатьох екологічних та навіть суспільних загроз», - йдеться у листі під назвою «Застереження світової наукової спільноти людству: попередження друге».

Вчені наголошують, що з часу опублікування першого листа, всі основні загрози для довкілля стали більш масштабними та закликають до рішучіших дій.

«Швидке глобальне зниження показників озоноруйнівних речовин демонструє, що ми можемо досягати позитивних змін, коли ми будемо діяти рішуче», - йдеться в листі.

Серед кроків, які вчені пропонують негайно вживати, аби врятувати людство: використання відновлюваної енергії, зниження народжуваності, раціональне використання природних багатств, споживання більшої кількості їжі на рослинній основі, припинення гонитви за матеріальними благами, натомість, раціональний їх розподіл у суспільстві, припинення браконьєрства, торгівлі людьми, тощо.

«Цей рецепт був чітко сформульований провідними вченими світу 25 років тому, але в більшості випадків ми не звернули увагу на їхні попередження», - вказують вчені, попереджуючи, що «незабаром буде надто пізно змінювати курс від нашої траєкторії невдачі, а час спливає».

 

ФСБ заявила про затримання в Москві та області 69 «екстремістів»

Федеральна служба безпеки Росії повідомила про затримання в Москві та області 69 членів мусульманського громадського руху «Табліги Джамаат», який заборонений у РФ як екстремістський.

Про це повідомляє прес-служба силового відомства.

«Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з МВС Росії в результаті проведених 14 листопада 2017 року заходів на території Московського регіону припинено протиправну діяльність глибоко законспірованої структури міжнародної екстремістської організації «Табліги Джамаат», забороненої в Російській Федерації», - йдеться у повідомленні.

У ФСБ також заявляють про вилучення «екстремістської літератури» й носіїв інформації «зі звітами про протиправну діяльність». Керували структурою, за даними силовиків, вихідці зі Середньої Азії.

Рух «Табліги Джамаат» виник в Індії в 1926 року і поширився у багатьох країнах світу. Представники помірного ісламу вважають його радикальним. У Росії організація була оголошена екстремістською в 2009 році після звинувачень у загрозі стабільності та територіальній цілісності країни.

Раніше російські правоохоронні органи неодноразово заявляли про затримання учасників «Табліги Джамаат», зокрема, у рамках справ про екстремізм, порушених після окупації Криму. В самому русі заперечують причетність до незаконної діяльності.

ЄЄ завершує підготовку чорного списку «податкових раїв»

В ООН прогнозують рекордний рівень світових запасів зернових у 2018 році

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers