rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ «Райські папери»: олігархи сховали в офшорах майже €8 трильйонів

Нове масштабне журналістське розслідування виявило, що багатії Землі заховали в офшорах майже 8 трильйонів євро.

Про це в неділю пише Sueddeutsche Zeitung, яка разом з іншими виданнями та Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ) представила так звані «Райські документи».

«Супер-багатії «припаркували» в податкових оазах 7,9 трильйона євро. Понад 600 млрд євро щорічно переміщуються транснаціональними корпораціями за допомогою податкових схованок», - йдеться в документах розслідування.

Таким «раєм» - податковими оазами - були 19, здебільшого, острівних держав, зокрема, Бермудські, Кайманові острови, Кука, Багами, Аруба, Антигуа, Вануату, Тринідад і Тобаго, Самоа, Домініка та інші.

Зазначених грошей, як підрахували економісти, вистачило б, щоб видати кожному мешканцеві планети по 1 тисячі євро готівкою, відправити, як мінімум, на 4,5 року до школи дітей, які не мають доступу до освіти, годувати протягом 61 року всіх, хто сьогодні страждає від голоду.

Достовірність компромату на понад 120 політиків з 50 держав досить висока, адже інформаторів було не один-два, а 21. Більше, ніж 380 журналістів 96 видань 67 країн вивчили майже 13,5 млн конфіденційних документів двох фірм, що спеціалізуються на наданні послуг компаніям-одноденкам - юридичної фірми Appleby (Бермуди) і невеликої трастової компанії Asia City Trust зі штаб-квартирою в Сінгапурі.

У Німеччині сліди ведуть до близько тисячі осіб, серед яких мільярдери, аристократи, бізнесмени, спадкоємці, вкладники, засуджені шахраї, а також такі компанії, як Sixt (оренда автомобілів), Deutsche Post, Meininger Hotel Chain, Siemens, Allianz, Bayer і Deutsche Bank. Є в цій компанії і екс-канцлер Герхард Шредер. Послугами офшорної компанії він користувався, будучи незалежним директором» російсько-британської енергетичної компанії ТНК-ВР.

Країни Євросоюзу обговорять плани зі створення чорного списку «податкових гаваней» після нового витоку фінансових документів, які отримали назву Paradise Papers («Райські папери»).

Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, обговорення чорного списку відбудеться на зустрічі міністрів фінансів ЄС, під час якої будуть розглядатися Paradise Papers.

Як зазначається, на даний момент у кожної держави ЄС є свої списки юрисдикцій, які слабо узгоджуються у податкових питаннях. Критерії визначення «податкової гавані» дуже відрізняються у держав ЄС, а деякі з них не допускають будь-яких юрисдикцій у своїх національних чорних списках. Раніше європейський комісар з питань економіки П'єр Московічі назвав приголомшливими дані, прописані у документах Paradise Papers щодо ухиляння від сплати податків, та закликав до створення реєстру порушників.

Знахідки, оприлюднені у неділю, складають лише маленьку частину того, що ще розкриється впродовж тижня. Викриття стосуватимуться податків і фінансових оборудок сотень людей і компаній, чиї імена згадуються в отриманих документах.

Багато історій зосереджені на тому, як політики, транснаціональні корпорації, знаменитості і багатії використовують складні системи трастів, фондів і «компаній-одноденок», щоб захистити свої гроші від податківців чи сховати власні справи за завісою таємниці.

 

У Саудівській Аравії заморозять $33 млрд у затриманих чиновників і бізнесменів

ЄЄ завершує підготовку чорного списку «податкових раїв»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers