rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Що таке міопія і як з нею жити

У перекладі з латині міопія (короткозорість) означає прищулене око. Якщо ви помічаєте за собою звичку робити вузькі очі, щоб краще розгледіти деякі предмети, тоді наші поради і рекомендації для вас.

Чому погіршується зір

Ще сто років тому окуляри були «привілеєм» науковців-винахідників. Сьогодні ж кожен другий мешканець планети бачить навколишній світ злегка розмитим. Подібні метаморфози вчені пояснюють тим, що за останнє сторіччя навантаження на очі збільшилося приблизно у двадцять разів. І наш зоровий апарат виявився до нього не готовим. До того, як у повсякденне життя увійшли телевізор і комп'ютер, а довгі роки навчання і робота з паперами стали невід'ємною його частиною, людині рідко доводилося надовго концентруватися в режимі «зблизька». Сучасна ж людина більшу частину дня розглядає предмети в радіусі 25-50 см. На жаль, нам часто ніколи милуватися природою і дивитися на небо.

Іноді короткозорість можна отримати у спадок, якщо один або обоє батьків носили на переніссі товсті скельця окулярів. Учені виявили, що у такої дитини в організмі виробляється менша кількість білків, необхідних для формування і зміцнення очного яблука. Але це зовсім не означає, що зі самого народження світ для неї буде здаватися розмитим. Найімовірніше, це станеться в 6-8 років, коли новоспечений першокласник почне старанно вчитися і навантаження на очі різко зросте.

Чим небезпечна короткозорість

Око нагадує наповнений рідиною гумовий м'ячик. Але ідеальну кулясту форму він має не завжди, а тільки коли відпочиває або дивиться вдалину. Щоб побачити так само добре зблизька, оку потрібно витягнутися, набуваючи форми яйця. І так наші очі працюють протягом усього дня, то розтягуючись, то скорочуючись. Щоб підтримувати форму, очі зусібіч оточують очні м'язи: поздовжні та поперечні. Кожен предмет, що потрапляє в поле нашого зору, проектується на сітківці ока, і ми бачимо чітке зображення. Але короткозоре око відрізняється від здорового тим, що весь час перебуває у витягнутому стані. Тому предмети на близькій відстані мають чіткі контури, а розташовані вдалині - розмиті Чим сильніше витягується око, тим вищим є рівень короткозорості.

А услід за цим неминуче з'являються й інші зміни: порушення кровообігу, викривлення рогівки (астигматизм), дистрофія і відшарування сітківки. Останнє особливо небезпечно, адже може назавжди занурити вас у повну темряву. Причому, досить будь-якого приводу: надмірно емоційні негативні особисті переживання, піднімання гантелей або важкі пологи. Будь-які зміни сітківки не можна відновити, можна лише попередити. Тому всім, хто регулярно носить окуляри з «мінусовими» лінзами, лікарі радять «пристебнути» сітківку до очного дна лазером, щоб запобігти її відшаруванню. Лише після цього медики дозволяють жінкам народжувати дітей природним шляхом і професійно займатися деякими видами спорту. Але це якщо ви постійно використовуєте одні й ті ж лінзи. А якщо їх доводиться міняти кілька разів на рік, тому що зір стрімко погіршується, тоді для початку слід стабілізувати ситуацію. За очне яблуко вводять спеціальну склеропластичну тканину. Вона рівномірно обволікає задню поверхню очного яблука й утворює щось на зразок твердого каркаса, що не дозволяє оку далі витягуватися. Бачити краще після цього ви не станете, але зір має зафіксуватися.

Окуляри та лінзи

Це перше, що пропонують офтальмологи тим, хто приходить до них зі скаргами на погіршення зору. Шанувальники ж альтернативної медицини дотримуються думки, що з того моменту, коли ви почали дивитися на світ через оптичне скло, повернути назад втрачений зір нехірургічним шляхом буде практично неможливо. Не заперечують цього і сучасні ескулапи, але на жаль, офіційна медицина досі не має в своєму розпорядженні інших способів швидко і «безкровно» змусити очі бачити краще. До того ж, окуляри не можуть забезпечити стовідсоткову корекцію зору. Досвідчені офтальмологи знають, що краще виписати лінзи трохи «слабші», в яких ви будете бачити не 100, а 80 відсотків або навіть менше. Інакше окуляри неодмінно стануть причиною постійної перевтоми очей і прогресування короткозорості. Незручні окуляри і тим, що обмежують бічний зір (це особливо важливо для водіїв), запотівають, сповзають, брудняться.

Уникнути цих незручностей можна з контактними лінзами, які не будуть так явно заважати дотримуватися насиченого динамічного життя. Однак, далеко не всі можуть звикнути до постійної присутності стороннього об'єкта в оці, особливо якщо рогівка ока занадто чутлива. Тому часто супутницею контактних лінз є алергічна реакція і синдром сухого ока. Але головною їхньою перевагою перед окулярами вважається те, що лінза рівномірно тисне на рогівку і злегка робить її плоскішою. Це плюс, тому що короткозоре око має більш випуклу рогівку, ніж здорове. Однак, тиск денних лінз занадто слабкий, щоб істотно змінити зір на краще.

Наступним досягненням вчених стали нічні лінзи. Вони є жорсткішими за денні, тому чинять сильніший тиск і, знявши їх вранці, ви побачите світ дещо чіткішим - так, як ви бачили його в окулярах або денних лінзах. Спати в них абсолютно безпечно, єдина умова - сон повинен тривати не менше, ніж 7-8 годин. На жаль, ефект недовговічний - до кінця дня рогівка повертає собі звичну форму і вам знову знадобиться допомога нічних лінз. Щоб правильно їх підібрати, лікар повинен пройти спеціальну підготовку й отримати відповідний сертифікат.

Як позбутися окулярів

Сучасні технології дозволяють зробити це досить швидко. Найскладніша операція з корекції короткозорості триває не більше, ніж 20 хвилин, і вже через кілька годин настає «прозріння». До речі, операція зовсім не гарантує, що відтепер у вас буде 100-відсотковий зір. Найімовірніше, ви будете бачити без окулярів так, як бачили в них до операції або трохи краще. Метод корекції вибирає лікар: якщо міопія не надто висока, можна досягти бажаного ефекту шляхом випаровування поверхневого шару рогівки. Вона стає більш пласкою і практично ідеально гладкою. Завдяки цьому зображення фокусується прямо на сітківці, а не перед нею, і набуває чітких контурів. Цей варіант найбільш безпечний, очі залишаються цілим та неушкодженими, без розрізів і швів.

Якщо ж рогова оболонка дуже тонка, а рівень короткозорості високий, відповідним методом корекції стануть спеціальні інокулярні лінзи зі штучного полімерного матеріалу. Однак, вам не доведеться їх щодня одягати і знімати, піклуватися про зберігання та гігієну. Хірург точним рухом встановить їх між рогівкою і кришталиком, і ви більше ніколи не будете про них згадувати. Адже матеріал, з якого зроблена лінза, повністю сумісний із тканинами ока, і у вас не буде виникати відчуття чужорідного тіла. Таку оптику можна носити в оці протягом усього життя. Подібним способом вирішується і більш складне завдання, коли короткозорість поєднується з віковою далекозорістю.

Щоправда, можливість знову добре бачити зовсім не означає, що відтепер можна забути про всі незручності, пов'язані з короткозорістю. Зміни зачепили лише передню частину ока, але його форма залишилася витягнутою, тобто, ослаблені м'язи і сітківка, як і раніше, вимагають до себе пильної уваги. Потрібно постійно постачати очам вітаміни і тренувати за допомогою нескладних вправ.

Меню для очей

Звичайно, організму потрібні всі вітаміни, мінерали та мікроелементи. Але для злагодженої роботи очного апарату деякі з них мають особливу цінність.

Вітамін А. За його недостатності розвивається швидка стомлюваність очей, підвищена чутливість до яскравого світла і куряча сліпота, сухість рогової оболонки очей.

Джерело: морська риба, вершкове масло, яєчний жовток і печінка (особливо тріски і морського окуня). А також всі плоди червоного та помаранчевого забарвлення.

Лютеїн. Захищає сітківку ока від шкідливого ультрафіолетового випромінювання і вільних радикалів, покращує її живлення.

Джерело: зелені і жовті продукти - кукурудза, ківі, яєчний жовток, гарбуз, шпинат, селера, горох, зелений перець, огірки.

Кальцій. Дуже важливий елемент для збереження зору, оскільки зміцнює сполучну тканину очей та перешкоджає їхньому розтягуванню.

Джерело: всі молочні і кисломолочні продукти.

Антоціаніди. Це найсильніші з усіх природних антиоксидантів, які підтримують роботу сітківки ока і відновлюють гостроту зору.

Джерело: здебільшого, чорниця і журавлина, а також інші ягоди синьо-червоного спектру.

Вітамін В2 та інші вітаміни цієї групи. Їх дефіцит провокує появу втоми і печіння в очах і повіках під час зорового навантаження.

Джерело: пивні і пекарські дріжджі, пшениця, овес, хліб грубого помелу, насіння, печінку, яйця, сочевиця, гречка.

Вітамін С. Бере участь у синтезі основного білка сполучної тканини, необхідного для зміцнення каркаса.

Джерело: цитрусові і кислі ягоди і фрукти, шипшина, капуста і зелень.

Незамінні жирні кислоти. Підвищують еластичність судин ока, попереджаючи можливі крововиливи.

Джерело: різноманітні нерафіновані олії, а також насіння, горіхи.

Вітамін Д. Покращує засвоєння кальцію.

Джерело: риб'ячий жир, печінка.

Гімнастика на щодень

Першим вправи для очей придумав і розробив американський професор офтальмолог Вільям Бейтс. Вся суть у тому, щоб розслабити м'язи, які у короткозорих перенапружуються, і підкачати ті, які ослаблені. На думку Бейтса і його послідовників, регулярні тренування повертають втрачений зір. Сучасна медицина не заперечує користь таких вправ: вони поліпшують кровопостачання і живлення очей, завдяки чому ті легше переносять зорове навантаження.

Тим, хто сповнений рішучості перевірити на собі теорію американського професора, слід забути про лінь і тричі на день виконувати повний комплекс вправ. Він складається зі 6-7 пунктів, між якими потрібно робити «кліпання», а на початку і в кінці -пальмінг.

Пальмінг. З наукової точки зору - це біофорез очей, тобто, прогрівання їх теплом власних долонь. Спочатку потріть долоні одна об одну, поки не відчуєте тепло. Поставте їх перед собою, наклавши витягнуті зімкнуті пальці рук перпендикулярно одні на одні. Прикладіть долоні до очей так, щоб схрещені пальці були по центру лоба, а ніс - між мізинцями. А тепер, не знімаючи долоні, відкрийте очі і так притисніть долонями по периметру, щоб жоден промінчик світла не проник всередину. Після цього знову закрийте. Лікті поставте на стійку поверхню перед собою, щоб голова не нахилялася вперед і не закидалася назад. Посидьте так 3-5 хвилин. Можете уявити, що перед вами чорна оксамитова завіса, яка закриває все світло.

Кліпання. Його слід робити після кожної вправи. Легке швидке кліпання протягом декількох секунд розслаблює м'язи очей, після чого працювати стає значно легше. При цьому не потрібно мружитися і зі силою закривати очі.

Вправа 1. Вгору-вниз.

Підніміть очі максимально вгору, опустіть і подивіться вниз. 10 разів.

Вправа 2. Вправо-вліво.

Скосіть очі вправо, потім переведіть вліво. 10 разів.

Вправа 3. Діагональ.

Подивіться вправо-вгору, потім «накресліть» очима діагональ вліво-вниз. 10 разів. Трохи покліпайте і зробіть зворотну діагональ.

Вправа 4. Прямокутник.

Намалюйте очима прямокутник, фіксуючи погляд на кожному його куті. Повторіть «малюнок» у зворотний бік.

Вправа 5. Циферблат.

Уявіть величезний годинник. Услід за секундною стрілкою пройдіться поглядом спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти. По 10 разів.

Вправа 6. Змійка.

Скосіть очі вправо і переміщаючи погляд вгору-вниз, намалюйте очима змійку.

Дитячі міфи

Кожного з нас з дитинства лякали: не читай лежачи, бо зіпсуєш зір. Таких «лякалок» з різними варіаціями було чимало. Спробуємо проаналізувати, що ж насправді шкідливо для очей, а що ні.

Читати лежачи або в транспорті. У такій ситуації сильне додаткове навантаження відчуває внутрішньоочний м'яз, розташований навколо кришталика. Тому книга втомить ваші очі швидше, ніж якби ви сіли почитати у звичній позі. Для дорослого це не матиме негативних наслідків. Зате ще не сформовані очі дитини на постійне перевантаження ще слабких очних м'язів можуть відреагувати зниженням зору.

Дивитися на монітор і телевізор у темряві. Так само, як відкритий погляд на яскраве сонце, це дратує очний апарат, особливо рогівку і сітківку. Щоб ми добре бачили, на сітківку ока має потрапляти певна кількість світла через зіницю. У ясний день вона має діаметр 1,5-3 мм - це норма. Чим темніше стає навколо, тим більше змушена розширюватися зіниця. До того ж, підвищена контрастність нефізіологічна для наших очей. Якщо часто змушувати їх працювати в такому режимі, можна спровокувати стрибок внутрішньоочного тиску, а услід за ним і головний біль.

Займатися спортом. Сьогодні суворим табу для власників товстих лінз є лише травматичні види спорту, пов'язані з ударами і падіннями: бокс, стрибки, боротьба. Це може призвести до відшарування або розривів сітківки, а іноді до повної втрати зору. Зате помірні спортивні заняття для очей є корисними: вони постачають необхідну кількістю кисню, підвищують працездатність внутрішньоочних м'язів і зміцнюють зовнішню стінку ока (склеру). Всіляко вітаються неквапливий біг, спортивна ходьба, плавання і особливо ігри з м'ячем. Теніс і волейбол змушують очі стежити за рухомою мішенню, тим самим безпосередньо тренуючи очні м'язи. А біг і прогулянки на лижах позбавляють очі від необхідності постійно розглядати близькі предмети.

Баклажани добрі для схуднення

12 фактів про імунітет

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers