rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Ефект Білосніжки: що треба знати про пігментацію, щоб ефективно її позбутися

У кожного з нас є свій індивідуальний запас пігменту меланіну, який впливає на відтінок шкіри, колір очей і волосся. Але іноді в закладеній природою програмі настає збій: кількість меланіну різко збільшується, і надлишки піднімаються у верхні шари шкіри. Так з'являється нерівномірне забарвлення - гіперпігментація.

Існує кілька офіційних версій появи «плямистого десанту»: спадковість; гормональний збій, скажімо, під час вагітності або менопаузи; тривале перебування на сонці; захворювання ендокринної системи або шлунково-кишкового тракту, через що в організмі порушується баланс вітамінів і мінералів. Неправильно підібрана косметика і ліки, неякісна косметологічна процедура також можуть негативно вплинути на зовнішність. Однак, сама по собі вагітність або косметика з відбілювальним ефектом не може спричинити плямисте забарвлення. Для цього має спрацювати, як мінімум, ще один пусковий механізм: сонячні ванни + препарати з фотосенсибілізуючою дією, вікові зміни + надлишок міді в організмі.

Засмага = пігментація. Перше місце серед причин гіперпігментації має фотостаріння як наслідок частої шоколадної засмаги. Але чому засмага зникає вже через кілька тижнів, а пігментація залишається назавжди? Щоразу, коли шкіра потрапляє під активне сонце, меланін починає просуватися з дерми в епідерміс. Спочатку він заповнює верхній шар, потім другий, третій і т. д. Поступово верхні шари епідермісу оновлюються і разом з роговим шаром «злущується» і засмага. Зате утворені поклади меланіну в глибоких шарах залишаються. Варто в молодості кілька разів так «обпектися», і у бальзаківському віці шкіра стає тьмяною і всіяною пігментами. Косметологи стверджують, що після 30-ти років її структура змінюється настільки, що просто не дозволяє отримати рівномірну засмагу. Ось і не варто цього прагнути, а якщо дуже хочеться, скористайтеся автобронзантом.

Ідентифікація плям

Щоб розраховувати на перемогу в боротьбі з пігментними плямами, важливо визначитися з діагнозом.

Родимі плями (невуси) з'являються з народженням і не змінюються протягом усього життя. Якщо у вашої родимки інший сценарій, варто показати її фахівцеві.

Веснянки, зазвичай, дістаються нам у спадок разом з кольором очей і відтінком волосся. Клітини-меланоцити не здатні утримувати пігмент всередині себе, тому з першими променями сонця обличчя засіває світло-коричневий «бісер». Його практично неможливо позбутися назавжди, зате можна запобігти «розквіту» за допомогою сонцезахисних засобів.

Мелазми - пігментні плями на обличчі, шиї, плечах, що з'являються після гормонального сплеску або тривалого контакту шкіри з ультрафіолетовими променями. Найчастіше причиною мелазми стають вагітність або гормональні контрацептиви.

Хлоазми - темно-коричневі плями на шкірі обличчя, грудей, живота, стегон, що виникають на ґрунті гормональної перебудови: після вагітності, під час статевого дозрівання. Поводяться так само непередбачувано, як і гормони, що їх спровокували - можуть з часом зникнути або залишитися назавжди.

Старечі плями нерідко можна помітити у тих, кому за 40. У цьому ж віці з'являються і старечі веснянки (лентіго сенильне). Позбутися їх вкрай складно, оскільки причиною стають одразу кілька факторів: гормони, хронічні захворювання, фотостаріння й інші вікові проблеми.

Перш ніж братися за відбілювання

Тема під назвою «пігментація» схожа на величезний айсберг, значна частина якого ще до кінця не вивчена. І навіть досвідчені дерматологи часом не можуть передбачити, як буде поводити себе шкіра в тій чи іншій ситуації. Однак, деякі нюанси про пігментацію ми просто зобов'язані знати.

1. Не відбілюйте пігментні плями, поки не позбудетеся причини. Дерматологи попереджають: легких перемог у боротьбі з плямистим десантом не буває. Навіть якщо плям вдалося позбутися, не поспішайте тішитися: пігментація, як і зайві кілограми, може повернутися в будь-який момент. Тому перед тим, як зай­нятися вирішенням проблеми, важливо точно з'ясувати причину.

Якщо плямистий десант висадився на шкірі під час вагітності, застосування гормональних контрацептивів або ліків, загострення хронічного захворювання, займатися відбілюванням практично марно. Після того, коли ви народите симпатичного малюка, завершите курс гормонотерапії і підлікуєтеся, пігментна атака, найімовірніше, теж припиниться. І якщо пігментація з часом не зникне сама по собі, її можна буде позбутися без побоювання рецидиву.

2. Встановіть глибину пігментних покладів. Перш ніж впритул зайнятися висвітленням неприємних цяток, косметологу, та й вам, потрібно буде дізнатися, в якому шарі шкіри вони застрягли. Саме від цього безпосередньо залежать ваші подальші дії і вибір методу відбілювання. Діагностика проводиться лампою Вуда - в її променях пігменти різної глибини набувають «свого» кольору.

3. Займайтеся відбілюванням лише у певний час. Виведення плям - справа сезонна, яка не любить спеки та яскравого сонця. Починати курс процедур з відбілювання треба лише в холодну пору року. Найкращий час - з жовтня до березня.

5. Закріпіть результат. Тим, хто одного разу потрапив у чіпкі лапи гіперпігментації, слід запровадити для себе деякі правила. Щоб посвітлілі пігменти знову не набули темного кольору, під час і після відбілювальних процедур користуйтеся сироватками та емульсіями з вітаміном С, арбутином, койєвою кислотою, які пригнічують утворення пігменту в шкірі. Непоганим завершенням курсу буде озонотерапія, яка поліпшить і вирівняє колір обличчя. До того ж, відтепер вам доведеться користуватися сонцезахисним кремом упродовж року, незалежно від того, яка за вікном погода. Причому, фактор захисту має бути високим - не менше, ніж 50 одиниць. Навіть слабкі промені сонця можуть сприяти поверненню всіх неприємностей, яких вдалося позбутися, і тоді процедури відбілювання стануть нескінченним серіалом.

Як ефективно позбутися пігментації

Якщо лікар правильно визначив причину пігментації та в яких саме шарах шкіри вона затрималася, обрати метод лікування теж буде нескладно.

Косметичний арсенал

Часто епопея під кодовою назвою «білосніжна шкіра» починається з косметики з освітлювальним ефектом. Цей шлях багатьом здається найлегшим. Однак, варто одразу обмовитися: результат виявиться позитивним, якщо пігмент розташувався не глибше від рогового шару епідермісу. Також не варто орієнтуватися на ціну баночки «косметичних білил», оскільки економія, так само, як і принцип «дорожче = краще», не завжди виправдовується. Тож перед тим, як купувати баночку з кремом, домовтеся про особисту консультацію дерматолога.

Якщо ж ваша мета - не позбутися пігментних плям, а просто надати шкірі благородної блідості, саме час згадати бабусині рецепти: маски зі сиру, тертого огірка, квашеної капусти і природні тоніки зі сироватки, кефіру, соку лимона і петрушки.

Підводні камені. Спеціалізовані косметичні лінії домашнього застосування містять невисоку концентрацію активних відбілювальних компонентів. Але часом і цього буває достатньо для подразнення шкіри. Тобто, замість однієї проблеми є ризик отримати дві.

Курс: може тривати не більше, ніж 2-3 місяці, щоб не спричинити виснаження і не пошкодити структуру шкіри.

Кислотний пілінг

Для позбавлення від пігментних плям, що розташувалися у верхньому шарі шкіри, досить поверхневого фруктового пілінгу, а якщо плями «пішли у глибину», такий пілінг проводиться як підготовча процедура: своєрідне очищення місцевості перед тим, як пустити в хід більш потужну зброю - серединний пілінг концентрованої трихлороцтової кислоти.

  Title

Підводні камені. У невмілих руках сильні відбілювальні засоби можуть спровокувати неадекватну реакцію шкіри. Алергія - це ще квіточки, а ось посилений розквіт пігментації або, навпаки, повне знебарвлення шкіри в раніше темних місцях - проблема значно серйозніша. Порада одна: з усією відповідальністю підійти до вибору салону.

Курс: 5-12 процедур. Інтервал між ними безпосередньо залежить від чутливості вашої шкіри та її реакції - від 7 до 14 днів.

Механічне очищення

Для тих, хто не може подолати страх перед хімічними пілінгами, існує досить нешкідливий в усіх аспектах метод - мікродермабразія (механічний пілінг). Процедура нагадує домашнє прибирання пилососом: скляна трубка за допомогою вакууму і кристалів окису алюмінію «зриває» і засмоктує відмерлі клітини верхнього рогового шару шкіри. А разом з ними - і поклади пігментації, якщо ті залягли не дуже глибоко. Тут же набираються і «бонуси»: на обличчі розгладжуються дрібні зморшки і плями після вугрової хвороби, а розширені пори стають менш помітними. Часто такий пілінг проводиться як підготовча процедура: своєрідне «прибирання» місцевості перед тим, як пустити в хід косметичний лазер.

Підводні камені. «Прибирання» слід робити виключно за масажними лініями, інакше можна розтягнути шкіру. Адже нам же потрібен протилежний ефект!

Курс: 8-12 процедур з інтервалом 7-10 днів.

Ультразвук

Ультразвуковий пілінг з вітаміном С діє одразу за двома напрямками: очищення та відбілювання. Ті, хто вже випробував на собі дію ультразвукової чистки, знає, як м'яко вона видаляє забруднення. А коли місцевість очищена, в дію вступає вітамін С. З допомогою звукової хвилі він проникає в шкіру і ліквідує групи пігментних покладів. До речі, на відміну від деяких інших відбілюючих процедур, ультразвук не висушує шкіру, а навпаки, надає їй тонус. Процедура, на диво, м'яка, делікатна і в усіх сенсах приємна.

Підводні камені. Знайти їх буде досить складно, хіба що дошкульний звук апарату не дає заснути на кушетці.

Курс: 4-10 процедур раз на тиждень.

Лазерний приціл

Коли скупчення пігментних клітин опиняється на великій глибині, дістати їх можна лазером. Процедура називається фотовідбілювання. Але якщо пігментні плями з'явилися з віком, на додачу до зморщок і сухості шкіри, косметолог порадить зробити фотоомолоджування. Так вдасться одним «пострілом» вбити кількох зайців, позбувшись перерахованих проблем. А якщо побажаєте, то і судинних зірочок, тату, перманентного макіяжу та інших «прикрас», які вам уже набридли.

Також одним з ефективних і безпечних методів вважається IPL-випромінювання (вплив на шкіру імпульсами світла певної довжини). Таким чином меланін руйнується не пошкоджуючи навколишні тканини.

Підводні камені. Процедура виявиться марною тратою часу і грошей, якщо до цього проігнорувати курс мікродермабразії або гликолевого пілінгу. Тільки злущивши таким чином верхній роговий шар шкіри, ви дозволите лазерному чи IPL-променю проникнути вглиб і виконати своє призначення.

Курс: до 6 процедур з перервою 2-4 тижні.

Мезотерапія

Безсумнівним плюсом мезотерапії є те, що відбілювальний коктейль з кількох компонентів можна постачати саме на таку глибину, на яку потрібно. До того ж, це єдиний метод, який не зашкодить, а лише поліпшить стан шкіри навколо очей, якщо пігменти розташувалися саме там. Ефект омолодження при цьому теж не варто скидати з рахунків. Загалом, якщо ін'єкції лякають вас менше, ніж хімія і лазер - вибір правильний.

Підводні камені. Такий сеанс не можна назвати безболісним, та й сліди від уколів залишатимуться на обличчі кілька годин. Головне, щоб косметолог «закинув» комплекс проти пігментації на потрібну глибину, інакше ваші страждання будуть марними.

Курс: 4-10 процедур з інтервалом 7 днів.

Олександра Матвєєва, засновник ресурсу Travelmama та клубу мандрівок з дітьми: «Якщо хочете мандрувати бюджетно – плануйте самі, це не так важко»

Весна-літо 2018 будуть стильними! Яскраві дизайнерські ідеї LFW

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers