rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Марі Йованович: «Успіхи України – армія, енергонезалежність, НАБУ, патрульна поліція»

Вплив США на ситуацію в Україні з кожним роком посилюється. Думка Вашингтона є вагомою, зокрема, і в питаннях внутрішньої політики, оборони й безпеки. Посол США Марі Йованович та інші державні діячі США налагоджують з українською владою тісні зв'язки, які за своїм масштабом і рівнем взаємодії перевершують уже зараз колишню співпрацю з РФ.

Україна дедалі міцніше виходить на близьку орбіту американського впливу, і в наших інтересах цей вплив нарощувати. Про поточну оцінку ситуації в Україні посол США Марі Йованович розповіла в інтерв'ю «Цензор.НЕТ».

- Під час революції у 2014-му представник держдепартаменту Вікторія Нуланд відвідувала Майдан, роздавала печиво, і це мало великий резонанс. Скажіть, ви не плануєте зараз бути на акціях під Верховною Радою?

- З часів Майдану, та й до тих подій, очевидно, в Україні проходили демонстрації і протести. Я вважаю, що це - важливий приклад того, як український народ може користуватися своїми правами: свободою самовираження, свободою зібрань, і це - дуже важливо. Також важливо, щоб це відбувалося мирно, щоб поліція і правоохоронні органи діяли професійно і стримано. І поки що саме так все і було, і ми сподіваємося, що так буде і далі, і це - гідне похвали. А також те, що учасники протесту поводяться гідно і мирно.

- Ви вірите у силу українського громадянського суспільства? Як ви вважаєте, ми зможемо провести демократичні вибори і зберегти конкурентність у політиці?

- Я вірю в українське громадянське суспільство і найбільше вірю в український народ. Я вважаю, що українці продемонстрували у 2014-му і після нього, що вони мають чітке бачення України. Що це - демократична країна, яка ставиться до свого народу справедливо і з гідністю, країна, яка дотримується західних цінностей. І хоча, як у будь-якій іншій демократичній країні, тут є ще над чим працювати, і деякі речі поки що існують лише, як мрії, я вважаю, що за останні три роки видно чіткий прогрес. І я впевнена, що український народ чекає від влади чесних і вільних виборів - навіть кращих, ніж у 2014 році.

- Які основні досягнення України за останні три роки? Яких основних успіхи вдалося досягти державі?

- За останні кілька років Україна зробила багато речей, вартих уваги. По-перше, у сфері безпеки й оборони. Думаю, ми всі пам'ятаємо, як у 2014-му українські військові були не в змозі виконувати своє основне завдання - захищати українську територію. За останні вже три з половиною року ми бачимо, як українська армія, зокрема, з допомогою США та інших країн, стала боєздатною. Наприклад, вона змогла ефективно відбити напад російських маріонеткових військ на Авдіївку в січні-лютому цього року. Тож, як на мене, видно чіткий прогрес можливостей українських військових, і це - принципово важливо для розвитку країни.

Друге - сектор енергетики. У 2013 році приблизно 92 відсотки газу Україна імпортувала з Росії. А сьогодні ця цифра - нуль. Це - величезне досягнення. Україна зробила величезний ривок у сфері енергетичної безпеки, і це варто відзначити. У цій сфері є ще що вдосконалювати, насамперед, - створити незалежну і професійну раду для керівництва і стратегічного розвитку «Нафтогазу». Думаю, що в сфері ядерної енергетики також є потреба в певних діях з метою гарантування максимальної незалежності і безпеки від Росії.

По-третє - антикорупційна сфера: Україна заснувала НАБУ і САП, і ми сподіваємося незабаром побачити й антикорупційний суд. Впроваджені електронні закупівлі. Створена нова патрульна поліція - значно більш ефективна і більш чиста організація, ніж усе, що було раніше в Україні у правоохоронній сфері. Тому я вважаю, що Україна зробила багато важливих кроків, і цей список можна продовжувати.

Звичайно, чи означає це, що українська армія зараз така, якою її хочуть бачити український народ або лідери? Ні. Ще багато треба зробити. Але прогрес - очевидний. У сфері енергетики, газу, ядерної енергетики, в антикорупційній сфері ще багато що необхідно зробити. Думаю, з цим теж усі згодні.

- Уявіть собі, що ви - український політик. Що б ви, насамперед, прискорили або змінили?

- Думаю, є кілька сфер, які критичні і вимагають прискорення. По-перше, продовження виконання програми МВФ. Це - домовленості, які український уряд погоджує з МВФ. Багато в чому це і є програма реформ для України. Вона - важлива сама собою - для українського народу, для просування вперед. Важливо, щоб ці кроки виконувалися. Наприклад, пенсійна реформа, яка прийнята в Україні згідно з умовами надання останнього траншу МВФ. Чітке виконання домовленостей із МВФ - це також важливий сигнал і українському народу, і зовнішнім союзникам, і міжнародним фінансовим установам, і бізнесу про те, що Україна залишається непохитною у своєму бажанні продовжувати реформи. Ми багато чуємо зараз про дуже успішний продаж облігацій державної позики України у вересні, і я вважаю, це - важливий крок для України, з яким варто привітати український уряд. Але я думаю, що міжнародні ринки звернули увагу на українські облігації певною мірою завдяки виконанню програми МВФ, продовженню співпраці. Виконання програми МВФ - свідчення готовності України проводити реформи і розвивати економіку.

Другим я б назвала якомога швидше просування у реформах системи правосуддя, особливо судів та антикорупційної сфери. Про антикорупційний суд багато говорять. Ми вважаємо це питання дуже важливим, тому що український народ хоче справедливості. Він хоче, щоб його влада була чесною і гідно його презентувала.

- Коли ви кажете «антикорупційний суд», ви, напевно, маєте на увазі, що необхідний новий суд, незалежний від влади?

- Це - хороше запитання, тому що багато деталей ще потрібно опрацювати. Але під «антикорупційним судом» ми і МВФ, і, думаю, Венеційська комісія, маємо на увазі орган або організацію, яка не залежить від існуючих структур, яка складається зі суддів, обраних за допомогою незалежного конкурсного процесу. Суд, у якому народ впевнений, куди будуть обрані чесні люди, високоморальні, сміливі, люди, що стали професіоналами. Саме це ми маємо на увазі під антикорупційним судом. Я вважаю, що його створення - дуже важливе. Щоб справи, які оприлюднювали НАБУ і САП, пройшли слухання у реформованій судовій системі. Тому я вважаю, що це - важливо: реформа системи правосуддя і продовження антикорупційної реформи у тому, що стосується цього спеціального суду, а також в інших сферах. Це - критично важливо, і цього хоче український народ, а також партнери України. Багато американських компаній працюють в Україні, і ще більше - дуже хочуть тут працювати, але наразі не наважуються сюди зайти. Всі ці інвестори хочуть, щоб були єдині правила гри; щоб, коли вони прийдуть в Україну, до них ставилися так само, як до українських та інших іноземних компаній. Щоб, якщо виникне ділова суперечка, існувала система правосуддя, в якій вони будуть впевнені, що якщо вони мають рацію, їх вислухають, і справедливість переможе. Я б сказала, що багато з цих питань пов'язані між собою: система правосуддя, система судів, просування антикорупційних зусиль, щоб іноземні компанії та й українські компанії не відчували потребу обходити систему - заплатити, наприклад, кому-небудь, щоб їм дали ліцензію, або ще щось. У створенні сприятливого бізнес-клімату все - взаємопов'язане. І останнє, що я б зазначила, хоча план дій для України - величезний, це - те, що реформа сектора енергетики - абсолютно необхідна. Просування реформ має йти так, щоб всі ніші, де непрозоро, де зникають гроші, були закриті. Щоб український народ не лише виграв від надійного енергетичного сектора, але щоб ним правильно керували, і українці не платили за енергетику більше, ніж потрібно.

- Що ви думаєте про закон про вибори? Чи потрібно його змінювати, чи можна проводити вибори за цією старою системою? Поділіться, будь ласка, своїми думками про вибори і перспективи змінити владу в Україні?

- Я думаю, перше, що потрібно зробити у питанні про вибори, це призначити нових членів Центрвиборчкому. Ви ж знаєте, члени ЦВК працюють ще з часів Януковича, а ми живемо у 2017 році. Тож я бачу це як перший крок. Думаю, що всі з цим згодні.

- Проти деяких членів ЦВК, зокрема, голови ЦВК Михайла Охендовського, тривають розслідування...

- Я так розумію, що ситуація у Центрвиборчкомі незабаром повинна змінитися. Знову ж таки, важливо, щоб члени ЦВК були професіоналами, людьми з високими моральними рисами, і по-третє, щоб вони презентували весь український політикум, а не одну партію. Я вважаю, це - перший пріоритет. Другий - ми, безумовно, підтримаємо ініціативи щодо нового закону про вибори. Це - наступний пріоритет. Я також хочу зазначити, що всі, як правило, зосереджені на великих національних виборах - президентських, парламентських у 2019-му, але є ще місцеві вибори. Вони - дуже важливі у плані того, як розподіляється влада на регіональному та місцевому рівнях. Тому важливо, щоб були єдині правила гри, щоб на різних представників різних партій не тиснули, і щоб вибори проходили вільно і чесно також і на місцевому, і на регіональному рівнях.

- Америка надає Україні дуже велику військову допомогу. Вона має колосальне значення. Але чи будуть переглядатися параметри цієї допомоги, насамперед, тієї військової техніки, яку надають? Оскільки радари і засоби військового зв'язку, на жаль, постачалися нам з певними технічними обмеженнями, про які ви знаєте і які дуже сильно ускладнюють бойове застосування. Чи будуть все-таки відкриті алгоритми радарів, систем зв'язку, щоб вони дозволяли нам застосовувати їхні можливості у повному обсязі?

- Дякую за згадку про велику допомогу США Україні у сфері безпеки і військовій сфері. За останні три роки ми надали допомогу у формі навчання і техніки на 750 мільйонів доларів. Причому, мені і ваші генерали, і наші генерали кажуть, що найефективніша частина цієї допомоги - навчання. Можливо, вона - не найбільш захоплююча з усього, що ми робимо разом, але, думаю, найефективніша. Адже українські солдати за останні три роки показали не лише неймовірну хоробрість, але і здатність вчитися й адаптуватися до нових, інших технік на полі бою. І це - щось дуже важливе, особливо якщо врахувати, з чого вони починали у 2014 році. Тому програми навчання в Яворові та інших містах в Україні мають величезну значущість. Ми також надали вам, як ви зазначили, різну техніку, наприклад, прилади нічного бачення, які абсолютно змінюють співвідношення сил при діях уночі. Далі - радари. І ви бачили, що і в Авдіївці, і в інших місцях українські військові змогли скористатися цією дуже сучасною військовою технікою собі на користь, на полі бою. А коли українські військові звертаються до нас з питаннями щодо техніки, ми завжди їх уважно вислуховуємо і розглядаємо можливі варіанти.

- Україна і США співпрацюють у різних питаннях, виникають десятки тем, стосовно яких необхідна кооперація і взаємодія - від постачання летальної зброї до експертної допомоги. Як ви думаєте, чи потрібна нам більш детальна програма співпраці, стратегія на майбутнє для співпраці у багатьох сферах? Може, варто розробити документи довготермінового планування, щоб обидві країни - понад усе це важливо для України - розуміли стратегію допомоги на більш тривалу перспективу, не на рік, а на 5-6 або навіть десять років?

- Я, чесно кажучи, не дуже люблю зайву бюрократію. Вона не потрібна у нашому і без того тісному і живому співробітництві, яке сьогодні є у нас з Україною, з українським урядом та українським народом. У військовій сфері вже є кілька документів, у яких прописані певні принципи нашої співпраці - можливо, це в загальних рисах відповідає тому, про що ви запитали. Але я вважаю що, мабуть, важливіші - ті тісні постійні співпраця та зв'язок, які вже є між нашими і вашими військовими на всіх рівнях. У нас є програми допомоги для зміцнення української армії, прикордонників, Нацгвардії, інших служб - щоб вони могли відповісти на загрози, які стоять перед Україною на сході країни. Як на мене, у цьому напрямку є реальні дії і досить активна співпраця. Я не впевнена, що потрібен ще один документ, у якому це буде прописано.

І це стосується не лише військової сфери. У нас є інші рівні співпраці з різними підрозділами українського уряду, а також з українським народом. Наприклад, «Корпус миру». Це - одна з моїх улюблених програм тут і в інших країнах. Адже це - молоді, розумні американські громадяни, які приїжджають, тому що хочуть брати участь, хочуть бути тут. Вони роз'їжджаються всією Україною. Одні навчають англійської мови, організовують клуби англійської мови, інші допомагають малим і середнім підприємствам і з бізнес-планами, і так далі. Вони роблять тут дуже важливі речі, найцінніше в яких - це особисте спілкування між людьми, це - «народна дипломатія», як я люблю називати.

Існує документ, у якому прописано, як «Корпус миру» співпрацює з урядом України і приймаючою стороною на місцях. Але я вважаю, що більш важливе тут те, як це все розвинулося органічним шляхом. Я не знаю, чи були ви колись на церемонії присяги нових волонтерів. Якщо ні, то ми вас запросимо. Тому що це - чудово, оскільки всі наші партнери з усієї України приїжджають, щоб привітати нових волонтерів «Корпусу миру». Можна реально бачити додатковий внесок, який роблять ці люди.

У сфері енергетики - це і цілий комплекс питань щодо Чорнобиля, інші проблеми атомної енергетики, і газова сфера, й альтернативні джерела енергії. Ми не тільки впроваджуємо міжурядові програми з Україною, а й допомагаємо деяким компаніям, які тут працюють у цих сферах. З нашої точки зору, Україна має величезний потенціал у сфері енергетики. І якщо умови будуть сприятливими, ми, безумовно, хочемо брати участь, тому що у вас - величезний потенціал, та й нам є що запропонувати. І, як це часто відбувається між Україною і Сполученими Штатами - на урядовому рівні, на рівні бізнесу, на рівні народу - між нами є багато спільного, і ми можемо отримати з цього взаємну користь.

- Я бачив, як ви плакали на базі Головного управління розвідки Міноборони України, коли президент Порошенко вручав нагороду вбитого російськими спецслужбами полковника Максима Шаповала його вдові. Знаю, що ви відвідували багато разів військові частини, музеї війни у Києві і Дніпрі. Мене вражає, наскільки ви - чутливі, уважні до історії нашої війни, до її жертв. Чому ви сприймаєте нашу війну як свою особисту?

- Ох, бачите, я ось знову відчула себе залученою особисто (на очах посла виступили сльози. - Ю. Б.)... Хочу сказати, що ті проблеми, з якими Україна зіштовхнулася - і не лише Україна, але і США, і Європа мають справу тут, в Україні, - критично важливі для всього світу. Думаю, що в США і демократи, і республіканці - вас підтримують обидві партії у цій дуже важливій боротьбі. Те, що ми бачимо на сході, - це не просто війна. Це Росія порушує територіальну цілісність і суверенність України. Я вважаю, що в XXI сторіччі такого не можна терпіти. Тому важливо, щоб Україна перемогла у цій війні. Як сказав Держсекретар Тіллерсон, територіальна цілісність і суверенність України повинні бути відновлені. Я думаю, це - важливо і для міжнародного порядку, а не лише для України.

Ми також вважаємо, що виклики, які стоять перед Україною не тільки на сході, але й на території усієї України, зводяться до того - куди цій країні рухатися далі? Чи буде ця країна продовжувати проводити реформи, будувати ринкову економіку з єдиними правилами гри, яка буде приносити користь українському народу, яка буде приносити користь підприємцям і новаторам, а не лише декільком обраним людям нагорі? Чи буде це - демократична країна, де до людей ставляться гідно, чесно? Де навіть у тому випадку, якщо ви не завжди будете вигравати у судах, точно будете впевнені, що слухання були чесними. Думаю, все це - неймовірно важливо для України у плані її майбутнього розвитку. Адже якщо Україна не вибере цей шлях, то вона нічим не буде відрізнятися від інших країн цього пострадянського регіону. Це - виклик для українського народу. І це - важливо для нас, оскільки ми сподіваємося... Мені дуже подобається бути послом у країні, чиї інтереси настільки близькі до інтересів американського народу.

У ваших інтересах бути сильною демократичною країною, безпечною країною, країною, економіка якої зростає і відкриває можливості для народу України. І це - також в інтересах народу США, ми хочемо мати в особі України сильного партнера. Україна може стати для нас партнером не лише у сфері безпеки, як це відбувається в Афганістані чи Іраку, а й у всіх інших сферах. Це - в наших інтересах. По-друге, з точки зору економіки, як ми тільки що говорили, я бачу величезний потенціал для України і для американських компаній. Ми сподіваємося, що обидві наші економіки виграють від такого партнерства. Якщо в Україні буде верховенство права і все те, про що ми з вами розмовляли, це добре для американських компаній, які працюють тут, і добре для нашої співпраці.

Тому, повертаючись до першої частини вашого запитання, як професіонал я бачу тут виклики, але бачу і можливості. Нам пощастило - у нас чудова команда у посольстві, яка співпрацює з багатьма людьми тут з метою підтримати зусилля українського народу. Ви знаєте, що я вже була на службі в Україні раніше, з 2001-го до 2004 років. І коли мені запропонували можливість повернутися зараз, я, як і багато інших американських дипломатів, вхопилася за неї, тому що це - шанс щось змінити, можливість спробувати допомогти вашому народу, а з ним і нашому, у дуже важливій сфері. Тому для мене стосунки з Україною - це питання професійне, але також - і особисте.

- А ви не бачите певного дисбалансу - американці дуже послідовно підтримують і лобіюють програми модернізації армії, правоохоронних органів, антикорупційних органів, але не лобіюють так само жорстко і системно створення сучасних структур виконавчої влади, сучасного менеджменту, який би навчався ефективно керувати, а не лише викривати, адже це - насправді взаємопов'язані питання?

- Як ми вже обговорили, США допомагають Україні в її боротьбі на сході країни, а також тут з реформами. Але, в кінцевому результаті, все залежить від українців. Тож, ви маєте рацію. Не можна від нас очікувати всього. По-перше, є інші донори, які багато роблять. А по-друге, в кінцевому рахунку, це український народ повинен діяти. Тому якщо ви або хтось інший бачите відсутність прогресу в тій чи іншій сфері, я закликаю вас або інших людей діяти, починати робити щось, оскільки від українців залежить створення майбутньої України. Це - ваше бачення майбутнього, а не наше. Ми хочемо допомогти, ми хочемо надавати підтримку. Мені здається, американці вже 25 років - дуже щедрі, а впродовж останніх трьох років - особливо. Але, в кінцевому результаті, вся справа - у тому, що хочуть українці і як вони будуть йти уперед.

 

Фото Наталії Шаромової

Автор: Юрій Бутусов

Джерело: «Цензор.НЕТ»

 

Не те (і не тих!) стережуть

Прихватизація: тут воюємо, тут торгуємо, тут витрішки продаємо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers