rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Без Додона: у Молдові призначили міністра оборони

Церемонія складання присяги новим міністром оборони Молдови Єудженом Стурзою відбулася у вівторок, 24 жовтня, у державній резиденції.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові, указ про призначення Стурзи на посаду міністра оборони підписав голова парламенту Андріан Канду, який тимчасово (на період призначення міністра оборони і прийняття присяги) виконує обов'язки президента Молдови.

«Хочу вам побажати успішної діяльності на посаді міністра оборони. Республіка Молдова потребує сьогодні функціонального уряду, особливу роль в якому відіграє Міністерство оборони. Хотілося б сподіватися, що сьогоднішнє призначення міністра оборони покладе край інституціональній і конституційній кризі у країні», - зазначив Канду.

За його словами, Молдова сьогодні потребує дієвої, професійної і ефективної армії, яка сприяла б зміцненню національної і регіональної безпеки.

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, який був присутнім на церемонії, відзначив особливу значущість призна­чен­ня нового міністра оборони, оскі­ль­ки країна потребує, насамперед, завер­шення і прийняття нової Стратегії обо­ро­ни Молдови. Прем'єр висловив на­дію, що молдавська армія зміцнить свої позиції й авторитет, зокрема, завдяки співпраці зі своїми зовнішніми партнерами, включаючи Північноатлантичний альянс НАТО.

Новий глава оборонного відомства Стурза подякував представникам правлячої коаліції за довіру, зазначивши, що одним з головних його завдань на цій посаді буде подальша модернізація національної армії. Стурза звернув особливу увагу на те, що армія не повинна брати участь у політичних іграх.

Кандидатура Стурзи на посаду міністра оборони була запропонована урядом 12 вересня цього року, проте, президент Ігор Додон відмовився підписати указ про призначення Стурзи на цю посаду. Після повторної відмови президента підписати відповідний указ уряд звернувся до Конституційного суду за роз'ясненнями.

Кілька днів тому, 17 жовтня, Конституційний суд виніс вердикт про те, що «через невиконання президентом своїх конституційних повноважень», тимчасово (на період затвердження міністра оборони і прийняття у нього присяги) виконувати обов'язки президента буде або прем'єр-міністр, або голова парламенту.

Посада міністра оборони Молдови залишалася вакантною з початку 2017 року, коли Додон підписав указ про звільнення з посади міністра Анатола Шалару.

Зазначимо, що це перший в історії сучасної Молдови випадок, коли при чинному главі держави обов'язки президента виконує голова парламенту.

Главою нового Бундестагу обрали Вольфганга Шойбле

Московський суд заарештував екс-главу «Нафтогазу» Бакая у справі про шахрайство

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers