rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Владика Борис до паломників у Люрді: «Чи вірю я, що Бог сьогодні до мене промовляє та діє у моєму житті?»

Із 20 до 22 жовтня у всесвітньовідомому відпустовому Марійському санктуарії у Люрді відбулася Проща українців Західної Європи. Така проща відбувається щороку у жовтні, проте цього разу вона також присвячена святкуванням з нагоди 35-річчя освячення храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви. Цьогоріч прибули паломники майже з 20 країн.

Прочани почали прибувати у п'ятницю та мали нагоду помолитися на Літургії у люрдському храмі УГКЦ. День завершився міжнародною процесією вервиці, під час якої також лунала українська мова як у молитовному рецитуванні «Богородице Діво» так і у богородичних піснеспівах. Така ж процесія стала завершальним акордом суботнього дня прощі.

У суботу владика Борис Ґудзяк, єпарх єпархії св. Володимира Великого в Парижі, очолив Архієрейську Божественну Літургію у храмі св. Бернадетти у співслужінні з владикою Діонізієм Ляховичем, Апостольським Візитатором для українців у Італії. Окрім численного українського духовенства з різних країн Європи, на Літургії був також присутній о. Андре Каб, ректор Люрдського санктуарію. У своїй проповіді владика Борис, роздумуючи над покликанням Леві та постаттю Богородиці, закликав кожного навчитися слухати Божий голос у своєму житті. «Чи вірю я, що Бог сьогодні діє у моєму житті? Чи вірю я, що Він щодня мені особисто щось каже?» Окрім того, владика дав «домашнє завдання» прочанам: «Читаймо слово Боже, щодня. Бо воно є особистим листом Бога для кожного з нас сьогодні, тут і тепер».

Title Title 

 

Після обіду паломники молилися на молебні до Пресвятої Богородиці на подвір'ї храму Успіння Пресвятої Богородиці, УГКЦ, в Люрді. У своєму слові владика Борис запросив присутніх задуматися над нашим надбанням: храмом Успіння Пресвятої Богородиці у Люрді, Домом паломника та готелем. Український Люрд є нашим домом, і якщо наново відкрити готель у Люрді, то він би міг приймати українських паломників. Але, на жаль, готель є зачиненим і потребує капітального ремонту. У зимовий час, коли немає паломників, кожна духовно і морально виснажена людина могла би приїхати до Люрду, щоб у тиші та благодаті цього місця, а також у молитві - відновитися, щоб надалі з новими силами продовжувати працювати там, де її поставив Бог. Окрім цього, можна було б запропонувати людям і фізичне очищення через особливе харчування, але завжди у поєднанні з духовним життям, яке є особливим у Люрді. «У час, коли Україна переживає трагедію війни, люди з посттравматичним синдромом могли б віднайти втрачений спокій саме тут», - продовжував владика Борис.

А наостанок владика звернув увагу на розписи храму, виконані Єжи Новосельським, відомим польським митцем українського походження. «Це є нашим скарбом. Це - те, чи ми можемо поділитися і що ми можемо привнести до життя санктуарію в Люрді».

 

Title
 

 

Також через своє мальовниче розташування санктуарій міг би зацікавити митців, а ще - сприяти арттерапії, допомагати людям з посттравматичним синдромом повертатися до активного життя. «Але кожен з цих аспектів повинен бути наповнений Христом. Марія є тією, що нам показує Христа і веде до Нього».

У неділю владика Діонізій очолив Божественну Літургію у Гроті об'явлення Пречистої Богородиці у співслужінні з владикою Борисом. У своєму слові владика Діонізій застановився над роллю Марії. «Вона у своїй покорі та любові є Пресвята і Преблагословенна, вона є Непорочна, що неодноразово оспівує наша Літургія. Ми також повинні бути святими, борючись з нашими маленькими гріхами, які, якщо їх вчасно не викорінити, можуть знищити людину», - зазначив проповідник.

Ця Божественна Літургія у цьому місті стала завершальним моментом святкувань прощі українців Європи до Люрду та святкування 35-річчя освячення храму Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді. Окрім того, прочани мали нагоду разом зі своїми групами пройти і пережити Хресну дорогу, порозважати над життям св. Бернадетти, яка мешкала у Люрді та яка отримала благодать 11 лютого 1858 року побачити Пречисту Діву в гроті Массабель. Могли напитися води з чудотворного джерела та прийняти купіль у святій воді. А ще - побути в тиші на молитві до Марії, щоб почути голос Христа, звернений до кожного.

 

Служба комунікації єпархії
св. Володимира Великого у Парижі

Джерело: сайт Української Греко-Католицької Церкви у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії

Отець Ярослав Налисник: «Освіта – наша зброя у війні з Росією»

До Господа підносимо молитви наші…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers