rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Назад у минуле: 5 найзагадковіших міст старовини

За всю історію людства світ пережив дуже багато - і розквіт, і падіння міст, багато з яких у періоди особливої слави і процвітання були захоплені, зруйновані або покинуті.

Завдяки сучасним технологіям археологи розкривають дедалі більше таємниць і фактів про колишні поселення. Деякі населені пункти пройшли перевірку часом. На них залишився відбиток давніх часів, оскільки ці міста можуть похвалитися величною архітектурою і цікавими історіями.

Пропонуємо для ознайомлення 5 давніх міст з їхніми історіями і таємницями.

1. Карфаген

Руїни Карфагена, найбільшого міста Стародавнього світу, розташовані в Тунісі. Це була одна з найбільших держав Середземномор'я. Греки, римляни і варвари з південно-західних земель часто атакували місто. У 146 році до нашої ери воно було повністю зруйноване римлянами, а попелище посипали піском. Через одне сторіччя Юлій Цезар наказав заснувати новий, римський Карфаген. Вперше розкопки Карфагена були проведені ще римським імператором Нероном. У 63 році до його палацу потрапив такий собі Цезілій Басьо. Він розповів, що знайшов поруч з Карфагеном печеру величезної глибини, стіни якої - повністю із золота, а до самої стелі вона закладена скарбами. Прибулий на місце загін преторіанців перекопав усі зазначені місця, але нічого не знайшов. Незважаючи на це, існування скарбів Карфагена не підлягає сумніву. Згодом виявилося, що правителі найбагатшого міста, передчуваючи незабаром його падіння, закопали всю міську казну. Точне місце поховання скарбу невідомо, ясно лише, що воно десь недалеко від міста. Зараз Карфаген - пам'ятник під відкритим небом, але його золото і скарби все ще чекають свого володаря.

2. Єрихон

 

Title
 

 

Найстаріше місто світу залишається населеним і сьогодні. Руїни стародавнього міста розташовані на захід від центру сучасного Єрихону, Палестина. За даними дослідників, тут знайдено залишки двадцяти поселень, які утворилися 11 тисяч років тому. Відтоді місто має безперервне заселення. Сам Єрихон розташований на західному березі річки Йордан. Зараз населення міста становить 20 тисяч осіб. Дослідники кажуть, що в довколишніх пагорбах можуть бути приховані археологічні цінності, які можна порівняти з єгипетською Долиною царів. Розташований на відстані 30 км від Єрусалиму, Єрихон не раз згадувався в євангельських подіях. Згадка в Біблії принесла Єрихону релігійну славу, а пізніше привабила натовпи вчених, які бажали документально підтвердити біблійну хронологію.

3. Біблос

 

Title
 

 

Перші поселення ліванського Біблоса датуються 5 тисячоліттям до нашої ери. Заснували місто фінікійці і назвали його Гебалом. Утім, греки, що експортували звідси папірус, назвали його Біблосом. В античні часи Біблос був відомий як один із найбільших портів Середземномор'я, через який з Єгипту в Грецію експортувався папірус. Сьогодні Біблос є невеликим рибальським містом на півночі Лівану з кількістю населення 20000 осіб, що зберегло давню гавань з кам'яними стінами і вежами, римський амфітеатр, кам'яні колодязі зі саркофагами правителів і руїни еллінських храмів. Центральна площа міста прикрашена давньоєгипетським Храмом обелісків, спорудженим майже 4000 років тому.

4. Мітла

 

Title
 

 

Мітла - стародавнє місто в Мексиці, розташоване на сході штату Оахака. Справжньою назвою міста вважається Нахуатл Миктлан, яке перекладається як «місце мертвих». Коли іспанці прийшли в Мексику, сакральні місця міста були зруйновані, а з їхніх руїн побудували церкву Сан-Пабло. Її червоні куполи і досі височіють над іншими будівлями. На багатьох будинках Мітли можна знайти геометричні мозаїчні візерунки, які покривають майже всі стіни. Сьогодні місто є археологічною зоною. Багато туристів кажуть, що воно заворожує своїм містицизмом, перебуваючи тут, людина відчуває щось на зразок трансу. Тут під час розкопок були знайдені майстерні фрески, кераміка, похоронні урни, живопис. Розкопки не припиняються і дотепер.

5. Алеппо

 

Title

 

Найбільшим за кількістю населення містом Сирії раніше було Алеппо (Халеб). Воно вперше згадується в 3 тисячолітті до н. е. як столиця давньої семітської держави Ебла. За свою історію через місто пройшов не один десяток завойовників від Олександра Македонського до Тамерлана. Завдяки стратегічному розташуванню на Великому шовковому шляху Алеппо залучав безліч торговців з усіх куточків Азії. Критий ринок Аль-Мадіна в старому місті був найбільшим у світі історичним ринком протяжністю майже 13 км. Внаслідок тяжких боїв 2015-2017 років місто фактично майже зруйновано.

Джерело: TOCHKA.NET

 

Країни, де життя на круїзному лайнері є дешевшим, ніж перебування на суші

20 неповторних каньйонів Поділля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers