rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Державне питання: кому мають належати замки Львівщини

У Львові новий скандал навколо спадщини, яку залишив по собі видатний музейник Борис Григорович Возницький. Шість об'єктів, де є відділи Львівської національної галереї мистецтв, зокрема, замки, хочуть передати у комунальну власність Львівської обласної ради.

Після того, коли з'явився проект відповідного рішення, депутати і представники громадськості забили на сполох. Вони переконані, що зовсім неспроста саме зараз замки хочуть віддати області, і припускають, що уже є зацікавлені особи, котрі у майбутньому планують перетворити ці історичні споруди на готелі та ресторани, закривши їх для звичайних українців.

На які об'єкти накидають оком у Львівській облраді?

Оформити право спільної власності територіальних громад Львівської області в особі Львівської обласної ради хочуть на оборонну вежу в П'ятничанах, каплицю Боїмів та вежу колишньої Свяходухівської церкви XVIII ст. у Львові, Олеський, Золочівський та Підгорецький замки. Як відомо, цими об'єктами не одне десятирвччя опікувалася Галерея мистецтв.

Нагадаємо, більшість із цих пам'яток Борис Григорович врятував від знищення. До прикладу, зі стану руїни Олеський замок вивела ґрунтовна реставрація і створення музею. З 1954 року приступили до створення проекту реставрації, а 1958 року почалися власне будівельні роботи, завершені, здебільшого, до 1965 року. Були плани пристосування твердині під дім відпочинку. Однак, за даними Вікіпедії, замок передано Львівській галереї для музейних цілей. У 1970-1974 роках під керівництвом Бориса Возницького тривало відновлення замку як архітектурної пам'ятки, йому повернено вигляд періоду найбільшого розквіту - кінця XVIII сторіччя. До 1975 року створено експозицію, і музей відкрився. В 1989 році отримав статус музею-заповідника.

Голова фракції «Самопоміч» у Львівській облраді, начальник управління комунальної власності Львівської міськради Інна Свистун під час прес-конференції 9 жовтня повідомила, що, згідно з витягом із держреєстру, на замок в смт. Олесько є реєстрація за Національною галереєю мистецтв ім. Б. Возницького. Держава в особі Міністерства культури зазначається як власник.

Що стосується Золочівського замку, то земельна ділянка, на якій стоїть об'єкт, теж належить державі. Історія замку цікава і багата на історичні та романтичні пригоди. У Китайському палаці проведена реставрація, і у травні 2004 року він відкритий для туристів. 9 серпня 2009 року відбулося відкриття експозиції відреставрованого Великого (Королівського) палацу, йдеться на офіційному сайті Золочівської РДА. Кошти на відновлення об'єктів давали доброчинці.

Доля Підгорецького замку також дуже непроста. 1949-го в ньому облаштували санаторій для хворих на туберкульоз. 1956 р. тут сталася велика пожежа, яка знищила більшу частину внутрішнього оздоблення. Були проведені відновлювальні роботи, але туберкульозний санаторій для хворих залишався в замку до часів незалежності України. 1997 року завдяки клопотанням громадськості та праці Бориса Возницького Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв. Того ж року створено благодійний фонд відродження замку на чолі з Б. Возницьким. Однак, станом на сьогодні замок так і не відновили. У листопаді минулого року навколо пам'ятки розгорівся скандал. З'явилась інформація про те, що замок хочуть «таємно передати в концесію».

Каплиця Боїмів - одна з найкращих пам'яток пізнього Ренесансу у Львові. У 1945 році радянська влада закрила каплицю для відвідувачів. Однак, з 1969 року сакральна споруда увійшла як окремий відділ до Львівської картинної галереї, її знову відкрили для відвідувачів. Відділ у складі галереї працює й донині. Зараз каплиця належить громаді Львова. Нагадаємо, цього року там встановили металеву браму, яку відреставрували за кошти німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

П'ятничанська вежа - оборонна споруда замкового типу. В 1990-1991 рр. її відреставрували згідно з проектом авторів І. Ковалишина, І. Могитича та І. Піхурка.

До вежі колишньої Свяходухівської церкви XVIII ст. 1987 року прибудували музейні приміщення. У вежі і дзвіниці розмістився музей книги «Русалка Дністрова», першої книги, виданої Руською трійцею народною українською мовою.

Чим апелюють, закликаючи передати об'єкти облраді

Рішення про передання у власність облради хотіли протягнути ще на попередній сесії, яка відбулася 19 вересня, без професійного висновку членів комісії з питань культури. Та питання для стороннього ока відклали, хоча насправді це відбулося через значний суспільний резонанс.

2 жовтня відбулося засідання комісії Львівської облради з питань культури, на якому розглядали проект рішення про оформлення права власності облради на низку пам'яток національного значення, серед яких є Олеський, Підгорецький та Золочівський замки, каплиця Боїмів (Львів), П'ятничанська вежа (Жидачівський р-н) тощо.

У ГО «Громадянська ініціатива» зазначають: «Смішно казати, але єдиною підставою для передання у комунальну власність замків був лист директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка». У цьому документі Возняк звертався до обласної ради та облдержадміністрації щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об'єктів, які перебувають у користуванні галереї, але аж ніяк не прийняти замки у власність облради. Жодних інших документів, висновків, позицій ні юридичного відділу облради, ні облдержадміністрації, ні Міністерства культури до проекту рішення не додавалось.

Слід зазначити, що сам Тарас Возняк жодного разу не з'явився на засідання комісії з питань культури, хоча його і запрошували. 9 жовтня він скерував свого юриста Ігоря Леся, який звертався до депутатів з проханням юридично оформити право власності на галерею.

«Якщо Львівська обласна рада, у власності якої є галерея, передасть нам на баланс земельні ділянки, на яких стоять пам'ятки, тоді ми зможемо фінансувати і проводити там ремонтні роботи. Ми не могли перемогти ні в одному гранті на збереження будівель, бо не було визначено правовласника. Галерея заробляє близько 4-5 млн грн. лише з трьох замків, але ці кошти ми не можемо використати на відновлення цих будівель. Тому просимо прийняти рішення про оформлення права власності», - сказав Ігор Лесь.

Тут слід зазначити, що Борисові Возницькому вдалося відновити і відкрити Золочівський замок для відвідувачів уже за часи незалежної України і з допомогою меценатів. Крім того, браму каплиці Боїмів цього року відремонтували за німецькі кошти.

Переконати депутатів все ж голосувати за таке рішення намагався і начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра. Він спочатку розглянув хронологічно історію цих об'єктів культурної спадщини у світлі рішень Львівської обласної ради: «Моє суб'єктивне враження - питання впорядкованості, відтак, користування об'єктами культурної спадщини Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького з давніх часів було, м'яко кажучи, не врегульоване. Жоден з відомих нам замків галереї раніше ніде не був облікований - не було укладено жодних договорів на користування цими замками. Важко уявити, як проводилось фінансування витрат з держбюджету на ці об'єкти. Галерея раніше перебувала в обласній власності, а потім було передано у державну власність. Так не може бути. Чому раніше про це не говорили? Можу стверджувати, що це - об'єкти обласної комунальної власності. Згідно з хронологією - у 1969, 1977, 1980, 1986, 1994 рр. рішеннями обкому партії було оформлено охоронні договори з галереєю.

Галерея як юридична особа перебувала в обласній комунальній власності. Було рішення Львівської обласної ради від 2006 року 9 лютого про передання цілісного майнового комплексу галереї у державну власність. Відтак, Львівська обласна рада дала згоду на це передання галереї. На підставі цього рішення була постанова Кабміну 2007 року про передання галереї у державну власність. Відповідно, були створені комісії з передання майнового комплексу. Згідно з актом приймання-передання, у держвласність у 2007 році були передані: будівля на вул. Стефаника, 3, фінський будиночок в Олеську, у Підгорецькому замку - будівлі котельні, пральні, конюшні і гаража на 0,6 га, музей Виговського в селі Руда, Жидачівського району, у Брюховичах - земельна ділянка для обслуговування музею М. Дзиндри. Чому все інше не було передано? А тому, що воно не було обліковано на той час на балансі галереї... Зараз процес йде у правовому руслі - Львівська обласна рада зробила технічну документацію, оформить право власності, і потім є три варіанти розвитку подій: звернення до обласної ради від галереї (два з них - за підписом Лариси Возницької-Разінкової і два - за підписом Тараса Возняка), щоб оформити з ними орендне користування. Якщо Львівська облрада оформить право власності, то може передати власність на баланс галереї. І третє - облрада може ініціювати передання цих об'єктів у державну власність».

Чому передання об'єктів області є незаконним

Заступник голови ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко своєю чергою на прес-конференції 9 жовтня повідомив, що, за висновками юристів, проект рішення про оформлення права власності облради на низку пам'яток національного значення є незаконним.

«Усі зазначені об'єкти вже є у державній власності. Про це нам свідчить закон з радянського періоду, дія якого закінчилась у 2000 році. За ним усі виявлені на території Української РСР об'єкти переходять у власність держави, якщо інше не передбачено законом. Сьогодні під час засідання комісії з питань культури начальник юридичного відділу й управління майном спільної власності облради намагався апелювати, але він не послався на жоден законодавчий акт, який би скасував дію цього закону. Тобто, станом на сьогодні, попри те, що хочуть сказати, що замки висять у повітрі, що не вирішено питання власності, - замки є у державній власності», - заявив Віталій Горбатенко.

Він додав, коли управління майном готувало проект рішення, то склало його неправомірно: «Виявляється, що єдиною підставою прийняття у комунальну власність об'єктів державного майна є лист директора Галереї мистецтв Тараса Возняка, який звертається до ОДА щодо сприяння у перекладені договорів оренди. Мова не йде про комунальну власність. На сьогодні ми не маємо жодних підстав для передання цих пам'яток у комунальну власність».

Депутат облради, член комісії з питань культури Мирослава Бабінська повідомила, що комісії не показували документи, які би підтверджували, що на вище згадані об'єкти не оформлено право власності держави.

«Все те, що ми обговорювали на засіданні профільної комісії, подавалося зі слів. Жодної документації нам не надали. Микола Бандра (начальник управління майном спільної власності облради, - ред.) показав нам рішення, які приймали ще у часи радянської влади, сказав, що у реєстрі немає жодного права власності. Ми повинні були вірити на слово», - заявила М. Бабінська.

«Прихватизувати», щоб продати?

Мирослава Бабінська зазначила, що ситуація виглядає незрозумілою. «Ми хочемо, щоб усе було прозоро. Галерея мистецтв має статус національної, отже власником пам'яток мала б бути держава Україна, - повідомила Мирослава Бабінська. - Не зрозуміло, чому зараз хочуть прийняти об'єкти у комунальну власність обласної ради, а пізніше передавати у державну. Міністерство культури ж може прийняти або не прийняти їх. Тут дуже багато питань, на які ми не бачимо відповідей».

Вона додала, що комісія вирішила детальніше проаналізувати це питання, усе добре вивчити, щоб не нашкодити Галереї мистецтв і не наробити дурниць. Депутат наголосила, що у цій ситуації є ризики.

«Борис Возницький усе збирав, відкривав нові відділи, залучав нових людей. Зараз усе відбувається навпаки: фахівців звільняють з роботи або створюють умови, щоб вони самі йшли, музеї під загрозою закриття. Тому головне - не нашкодити, не наламати дров і не приймати рішення, за які нам буде прикро», - заявила М. Бабінська.

«Об'єкт національної спадщини стоїть на гектарах землі. А земля - це валюта, яка цікавить багатьох людей. Є необхідність подивитися документацію, що буде із землею, чи нічого «не загубиться», коли передаватимуть пам'ятки із власності облради у державну власність. Є ризик, бо не думаю, що обласний бюджет спроможний нормально фінансувати такі об'єкти. Якщо буде прецедент, коли обласна рада прийме, а держава відмовиться, то хто це фінансуватиме, як це виглядатиме? Може таке статися, що обласний бюджет просто не потягне, то почнуться «карусельки», - додала депутат.

Вона уточнила, «тоді будуть думати, кому віддати об'єкти, хто потягне»: «Думаю, у нас є люди, які потягнуть. Звичайно, це не Галерея мистецтв. Замки, самі розумієте, можуть функціонувати як готелі, ресторани. Тому я бачу загрозу для музею. А галерея - це один із найбагатших музеїв Європи, це гордість Львівщини і просто так тими об'єктами не можна розпорядитися».

«Краще ці замки зараз захистити, ніж потім відвойовувати», - наголосила М. Бабінська.

З її позицією погоджується і народний депутат України Юрій Шухевич.

«Те, що уряд і Міністерство культури дивиться крізь пальці на все, - неприпустимо. Що робиться із замками? Я думаю, там уже хтось про щось домовився і хоче накласти лапу на них. Дійсно, завтра там з'явиться готель, ресторан, але не буде культури і не буде замку. Його захочуть перебудовувати, добудовувати, розбудовувати», - заявив нардеп і додав, що громадськість повинна бити на сполох, щоб цього не допустити.

Щоб захистити культурну спадщину, у Львові створили громадський комітет, повідомила екс-директор Галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька.

«Ми будемо діяти у державних інтересах та інтересах тих пам'яток», - заявила Лариса Борисівна.

Член комітету Віталій Горбатенко додав, що комітет планує використати всі законні засоби, якщо рішення облради суперечитиме інтересам громади.

Однак, поки що комітету не потрібно активізувати свої сили - Львівська облрада відклала оформлення права власності на замки та інші пам'ятки. Наразі.

 

Автор: Надія Сапіга

Джерело: ІА ZIK

Закарпаття планує витратити 3 млн грн. на туристичні маршрути

Від воїна до юриста: морпіх допомагає іншим, аби реабілітувати себе

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers