rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Борис Джонсон – про участь лейбористів у ефірах Russia Today: «Це – скандал»

 Борис Джонсон - про участь лейбористів у ефірах Russia Today: «Це - скандал»

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон назвав скандалом появу депутатів з Лейбористської партії в ефірах російського пропагандистського каналу Russia Today.

Про це він заявив під час свого виступу в парламенті, наголосивши, що такими діями вони затверджують та легітимізують російську пропаганду, передає The Guardian.

«Якщо ви вивчите продукцію Russia Today, і якщо врахувати стан преси в Росії в даний час, то це - скандал, якщо учасники протилежної партії продовжують затверджувати і легітимувати таку пропаганду, йдучи на такі програми», - заявив Джонсон.

Міністр також звинуватив Росію в тому, що вона поводиться так, ніби зараз відбувається нова холодна війна.

«Трагедія полягає в тому, що Росія багато в чому поводиться так, ніби є справді нова холодна війна, і наша мета - запобігти погіршенню ситуації», - наголосив він.

Джонсон підкреслив, що саме тому він їде до Росії пізніше цього року.

 

Конституційний суд Іспанії анулював закон про референдум у Каталонії

Конституційний суд Іспанії анулював закон про референдум Каталонії.

Про це повідомляє News.com.au.

«Закон, який дозволив Каталонії провести референдум про незалежність, був визнаний Конституційним судом Іспанії недійсним», - йдеться у повідомленні.

Суд спочатку призупинив закон про референдум, вивчаючи його законність, проте каталонський уряд продовжив голосування 1 жовтня.

Суд у Мадриді ввечері в понеділок, 16 жовтня, видав ордер на арешт двох впливових каталонських сепаратистів - глав Національної асамблеї Каталонії та організації Omnium Cultural Жорді Санчеса та Жорді Куїшара.

Слідство вважає, що вони відповідають за події в Барселоні 20 і 21 вересня. Саме підозрювані, за цими даними, керували тоді учасниками протесту, котрі блокували впродовж доби урядові будівлі в каталонській столиці, де представники іспанської поліції вилучали документи, які стосувалися референдуму.

У Каталонії лишилося часу до 19 жовтня, аби підкоритися законам Іспанії. Мадрид вважає відповідь Пучдемона неналежною, заявили в іспанському уряді.

 

У Торонто страйкують викладачі вишів

Понад півмільйона студентів опинилися на вимушених канікулах через страйк викладачів у більшості вищих навчальних закладів метрополії Торонто.

Як повідомили кореспондентові Укрінформу у спілці держслужбовців Онтаріо, яка виступила організатором протесту, на роботу вже другий день не виходять більше, ніж 12 тис. факультетських працівників.

Причиною страйку стало неприйняття керівництвом вишів нової колективної угоди.

За словами менеджменту, виконання запитів працівників вимагає додатково 250 млн дол. на рік, що є непосильним тягарем.

Організатори страйку пообіцяли продовжувати його, доки «роботодавець не буде готовим до серйозних перемовин».

Хоча студенти більшості закладів метрополії Торонто вимушено опинилися без викладачів, студмістечка продовжують працювати, але на їх території надається обмежена кількість послуг.

 

Білорусь оголосила російського історика персоною нон ґрата

Влада Білорусі заборонила на 10 років в'їзд у країну російському філософу та історикові анархізму Петрові Рябову.

Про це повідомляє «Медуза» з посиланням на УВС Брестського облвиконкому.

«Громадянинові П. Рябову заборонений в'їзд у Білорусь протягом 10 років», - зазначив офіційний представник УВС.

Рябов прибув до Білорусі, щоб прочитати лекції в Гродно і Барановичах про анархізм та політичну філософію. У Гродно лекція була зірвана ОМОНом. 19 осіб, включаючи Рябова, були затримані. Пізніше всіх затриманих відпустили, але вилучили книги Рябова.

10 жовтня Рябов був затриманий у Барановичах за підозрою у розповсюдженні літератури екстремістського характеру. Суд визнав історика винним за статтями 17.1 і 17.11 КпаП (дрібне хуліганство, виготовлення, розповсюдження чи зберігання екстремістських матеріалів, відповідно) і відправив на шість діб під адміністративний арешт.

16 жовтня Рябов був висланий з Білорусі. Свою провину історик не визнає.

13 жовтня біля посольства Білорусі в Москві відбулася серія одиночних пікетів на підтримку Рябова.

Петро Рябов викладає на кафедрі філософії Московського педагогічного університету.

 

Сирійські повстанці заявляють про звільнення Ракки

Підтримувані США «Демократичні сили Сирії» заявили про відновлення повного контролю над де-факто столицею бойовиків ІДІЛ містом Ракка.

Про це повідомляє AFP.

«У Рацці все завершилося, наші сили встановили повний контроль над Раккою», - заявив речник об'єднання Талал Селло.

За його словами, «Демократичні сили Сирії» зараз прочісують місто у пошуках джихадистів, які не здалися в полон і не були вбиті. Крім цього, розпочато масштабну операцію з розмінування, додав речник.

Як повідомляє AFP у Twitter з посиланням на спостерігачів, у битві за Ракку загинуло 3,250 осіб, серед них більше, ніж тисяча осіб є цивільними.

Нагадаємо, штурм Ракки почався 6 червня. Підтримку «Силам демократичної Сирії» з повітря надають ВПС міжнародної коаліції на чолі зі США.

Терористи утримують Ракку з 2013 року. У квітні 2017 року ватажки ІДІЛ перенесли свою «столицю» з Ракки в інше сірійське місто - Дейр-ез-Зор.

У липні 2017 року за міжнародної підтримки звільнили старовинну частину Ракки.

 

У небі над Мадридом розбився винищувач

Неподалік від Мадрида у вівторок вдень розбився винищувач іспанських ВПС.

Про це повідомляє німецький канал новин N24 і видання Welt.

«Бойовий літак іспанських ВПС F-18 розбився неподалік від Мадрида. Пілот при цьому загинув», - йдеться у замітці.

Про інші жертви не повідомляється. Аварія сталася під час тренувального польоту. Машина впала в полі, неподалік від автотраси. Міноборони розслідує причини випадку.

Видання уточнює, що це вже друга НП за участю військового літака в Іспанії протягом тижня. До цього 12 жовтня Eurofighter впав на відстані 250 км від Мадрида.

Американський F/A-18 Hornet нарівні з винищувачами Eurofighter складають кістяк іспанських ВПС. Перших на озброєнні є 70, других - близько півсотні.

 

У Польщі лікарі вирішили поширити «голодний» протест на всю країну

У Варшаві до лікарів-резидентів (лікарів, які ще не здобули спеціалізації), які з початку жовтня голодують з вимогами підвищити зарплати і виділити більше коштів на охорону здоров'я, приєдналися інші організації медиків, що обіцяють розширити протест на всю країну.

В уряді Польщі відповідають, що готові до діалогу з медиками, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Асоціація медиків різних спеціальностей (PZM) - найбільша і найстарша організація, яка об'єднує працівників системи охорони здоров'я, долучається до голодного протесту асоціації лікарів-резидентів. Цей протест від сьогодні поширюється на всю країну», - заявив голова комітету протестувальників Томаш Дибек.

За його словами, крім Варшави, протест відбуватиметься у Кракові, Щеціні та Вроцлаві. Дибек підкреслив, що до кількох десятків голодувальників у Варшаві готові приєднатися ще 30 лікарів.

Лікарі незадоволені, що уряд та міністр охорони здоров'я поки що не хочуть йти на зустріч медикам щодо їхніх вимог. Утім, в уряді заявили, що виступають за переговори, готові збільшувати і збільшуватимуть витрати на систему охорони здоров'я Польщі.

«Ми хочемо почати переговори і спільно визначати, якими мають бути подальші дії», - заявив з цього приводу в понеділок у коментарі РАР міністр охорони здоров'я Костянтин Радзівілл.

Лікарі-резиденти, які протестують і голодують із 2 жовтня, перериваючи страйк на переговори, вимагають збільшення витрат на охорону здоров'я до 6,8% від ВВП до 2021 року, збільшення зарплат, а також створення групи, яка б зайнялася аналізом і підготовкою змін до закону щодо регулювання мінімальної оплати праці медиків. Лікарі-резиденти хочуть негайного збільшення своєї зарплати до рівня трохи вищого, ніж середня зарплата в Польщі.

Міністерство охорони здоров'я РП повідомляє, що витрати на медицину й оплату праці медиків постійно зростають. Зокрема, 2017 рік має стати рекордним за витратами на охорону здоров'я - 80 млрд злотих (понад 22 млрд дол.), що становить 4,7% ВВП країни.

Частина польських провладних політиків вважають, що протести лікарів підігріваються опозицією.

 

Німеччина цього року виділила понад 630 млн євро на боротьбу з голодом

Німеччина серйозно задіяна в міжнародних і двосторонніх гуманітарних програмах боротьби з голодом, виділяючи сотні мільйонів євро нужденним країнам.

Про це заявила уповноважена уряду ФРН із прав людини і гуманітарної допомоги Бербель Кофлер з нагоди Всесвітнього дня продовольства, який відзначається 16 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У 2016 році Міністерство закордонних справ підтримало проекти щодо голоду і недоїдання на суму близько 553 мільйони євро; у 2017 році сума становить вже 633 млн євро», - повідомила омбудсман.

Вона зазначила, що голод взагалі не має бути темою у сьогоднішньому світі, проте насправді реальність виглядає інакше, і дані ООН свідчать, що вона більш ніж актуальна. По всьому світу від голоду страждають 815 млн осіб, це вдесятеро більше, ніж населення такої найбільшої європейської країни, як Німеччина, сказала Кофлер. Голод щодня забирає життя, найчастіше - дітей віком до 5 років. У 51 країні ситуація з недоїданням характеризується як серйозна або дуже серйозна.

Берлін закликає уряди всіх країн і всю міжнародну спільноту об'єднати зусилля у боротьбі з цим явищем. «Кожна людина у світі має бути ситою», - наголосила Кофлер.

Міжнародний день продовольства відзначається згідно з рішенням ООН з 1979 року.

 

На Мальті вбили журналістку, яка писала про панамські офшори

Без Додона: у Молдові призначили міністра оборони

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers