rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Як знизити тиск?

Майже 12 мільйонів хворих на артеріальну гіпертензію зареєстровано в Україні офіційно. Йдеться про хворобу, яку можна тримати під контролем, але саме вона нерідко стає причиною інвалідності та смерті. Тож лікарі розповіли про основні помилки, яких припускаються хворі.

1). Побутує думка, що навіть підвищений тиск може бути нормальним, але це не так. «Робочий тиск», з позиції здоров'я, - це рівень, нижчий від показника 140/90 мм ртутного стовпчика, але не нижчий від 110/70. Нормою ж визнано рівень 120 на 80 мм. Якщо, бодай, тричі показники тонометра показують 140 на 90 мм або вище - це синдром стійкого підвищення артеріального тиску, артеріальна гіпертензія.

Інша річ, що людина може адаптуватися до понаднормових цифр і почуватися нормально навіть з високим тиском впродовж певного часу. Ви у формі при 150/90? Не плекайте ілюзій, що так буде завжди. Зрештою, з'являться і головний біль, і слабкість, і біль серця... А нерідко хвороба перебігає, начебто, без симптомів, і першим її проявом є гіпертонічний криз, інсульт або інфаркт.

2). Вважається, що підвищення «нижнього» тиску є небезпечнішим. Це - неправда. Небезпечним є підвищення як нижньої цифри (діастолічний артеріальний тиск, що показує стан артерій у момент розслаблення серця), так і верхньої (систолічний артеріальний тиск, що показує стан артерій у момент, коли серце виштовхує в них кров).

3). Багато людей впевнені, що зі стрибками тиску впоратись легко. На жаль, це - поширений міф. Стрибки - це так званий кризовий тиск, він загрожує катастрофою. І щодо так званих легких методів боротьби з гіпертонічним кризом, то вони нерідко є помилковими. Наприклад, необізнані пацієнти часто прагнуть різко знизити підвищений тиск одразу до нормальних цифр, а це загрожує розладом мозкового кровообігу.

Слід намагатися знизити тиск не більше, ніж на 30 мм упродовж півгодини і на 40-60 мм упродовж години. І, загалом, важливо не допускати стрибків артеріального тиску, у цьому допомагають правильно підібрані ліки, які слід вживати регулярно.

4). Вживання алкоголю з метою «розширити судини» - поширений і дуже небезпечний метод. Ефект буде, але короткочасний, а дія етилового спирту на серце та судини може лише погіршити стан хворого. Далі, якщо таки доведеться викликати «швидку», алкоголь у поєднанні з препаратами від тиску може дати непередбачуваний результат.

Оптимальним (принаймні, доки стан не стабілізується) є поєднання фітотерапії і синтезованих ліків. Крім того, існують харчові продукти, що сприяють виведенню зайвої рідини з організму, а відтак, допомагають тримати під контролем тиск. Наприклад, петрушка, селера, гарбуз. Навесні корисно поповнити раціон салатами з додаванням листя кульбаби, кропиви тощо.

Регулярне перебування на сонці також може знизити кров'яний тиск, стверджують фахівці університетів Уельсу і Единбурга.

Уникнути серцево-судинних захворювань допоможе прогулянка в сонячну погоду або сонячні ванни. 25 добровольців взяли участь в експерименті, учасники якого на постійній основі застосовували сонячні ванни. Під час перебування на сонці людина на психологічному рівні поринає в атмосферу розслабленості і відпочинку.

Під час перебування на сонці в крові зростає азотна концентрація, що сприяє зниженню кров'яного тиску. Але фахівці попередили, що тривале перебування на сонці є вкрай шкідливим для шкіри і загального стану організму.

Для того, щоб поліпшити стан здоров'я, досить щоденних сонячних ванн тривалістю до півгодини. При цьому, обов'язково слід використовувати сонцезахисні засоби.

 

Джерело: DobryjLіkar

 

Симптоми, які попереджають про швидкий серцевий напад

Ягода, що допоможе подолати виразку й вилікувати печінку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers