rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чому болять ноги?

Після довгої ходьби біль і втомлюваність - нормальне явище. Але іноді біль у ногах може вказувати на серйозніші проблеми. Які причини болю в ногах можуть бути і що з цим робити, нам пояснила Марина Гаєвська, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ.

Причина: варикозне розширення вен

Через порушення відтоку венозної крові тиск у судинах підвищується, і виникає венозний застій. Він і викликає відчуття важкості у ногах, тягнучий біль, який посилюється до кінця дня.

Що робити? Відвідати флеболога, зробити УЗД вен. Залежно від стану судин лікар призначить лікування. Для зменшення болю можна застосовувати компресійний трикотаж. Вранці протягом п'яти хвилин робити кругові рухи стопою. Після робочого дня обливати ноги холодною водою. Все це покращує кровообіг.

Причина: тромбофлебіт

Венозний застій може призвести до утворення тромбу в просвіті вени. Тромбофлебіт супроводжується гострим болем і відчуттям печіння в литкових м'язах. З'являється почервоніння і набряк. Вени збільшуються і стають настільки болючі, що до них не можна доторкнутися. Може підвищуватися температура тіла до 38 градусів.

Що робити? Негайно йти на прийом до судинного хірурга, зробити ангіосканування й аналізи крові. Ці процедури допоможуть з'ясувати, наскільки вени закупорені.

Причина: запалення сідничного нерва

Найчастіша причина такого болю - грижа міжхребцевого диска і остеохондроз. У результаті защемлюються нервові корінці. Біль розповсюджується у сідничний нерв: від нижньої частини спини у сідницю і далі вниз задньою поверхнею ноги аж до п'ятки. Біль супроводжується то печінням, то відчуттям холоду, то онімінням.

Що робити? Проконсультуватися у невролога, за необхідності зробити МРТ.

Причина: остеопороз

Остеопороз - це стоншення кісткової тканини, яке виникає через дефіцит кальцію. У ногах виникають судоми, сильний біль у литці. У групі ризику - жінки віком від 40 років, особливо худенькі та світловолосі, а також курці і кавомани.

Що робити? Зробити денситометрію - дослідження щільності кісткової тканини. На основі результатів лікар призначить препарати кальцію.

Причина: цукровий діабет

При цьому захворюванні біль і важкість у ногах часто супроводжується судомами вночі. Ноги набрякають, здається, що на них бігають мурашки, виникає відчуття оніміння і поколювання. Шкіра стає сухою і лущиться.

Що робити? Необхідно здати аналізи крові на цукор і проконсультуватися у лікаря-ендокринолога.

Причина: плоскостопість

Вона може бути не лише вродженою, але й набутою. За плоскостопості м'язи і зв'язки стопи - ослаблені, тому стопа втрачає свою амортизаційну функцію, через що страждають ноги. Вони стають «свинцевими», швидко втомлюються під час ходьби, постійно болять.

Що робити? Звернутися до ортопеда, за необхідності придбати ортопедичне взуття.

Причина: артрит

У стопі - понад десяток суглобів, які через інфекцію починають руйнуватися, виникає запалення. Ноги при артриті болять цілий день, біль то зменшується, то збільшується. Сам суглоб збільшується, шкіра навколо нього червоніє, стає «вогняною». Жінки хворіють утричі частіше.

Що робити? Необхідно звернутися до лікаря. Зробити рентген уражених суглобів.

Народна медицина радить

Рецепт 1. 1 ст. л. меду перемішати з 2 ст. л. оливкової олії. Марлю з теплою сумішшю накладати на уражені суглоби на годину. Процедуру виконувати двічі на день. Рекомендовано при всіх ревматичних захворюваннях.

Рецепт 2. 2 ст. л. квітів шипшини заливаємо 350 мл окропу, залишаємо на 30 хв., проціджуємо, змішуємо з 2 ст. л. меду. Марлю зі сумішшю прикладаємо до хворих суглобів на 30-40 хв. Процедуру робимо двічі на день протягом 14-21 днів. Рекомендовано при всіх видах артриту.

Автор: Леся Токарюк

Джерело: «Молодий Буковинець»

Не зловживайте підгузками!

Біль у животі «розкаже» про кольку або інфаркт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers