rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Не зловживайте підгузками!

Здоров'я дитини - це фундамент її майбутнього життя. Нині дітей з недугами нирок досить багато. Це - приблизно кожна шоста дитина, яку приводять на прийом до дільничного педіатра або сімейного лікаря.

Наш консультант - Тетяна Андрійчук, головний дитячий п/ш нефролог Департаменту ОЗ ЧОДА та управління ОЗ Чернівецької міської ради, завідувач відділення нефрології КМУ «МДКЛ».

- Здоров'я нирок закладається у перші роки життя дитини, за умови, що батьки - здорові, не мають шкідливих звичок, супутньої соматичної патології і генетичних хвороб нирок, - розповідає Тетяна Петрівна. - Захворювання нирок само собою не виникає. Поряд із гострими проявами хвороби є й майже непомітні симптоми. Вони проявляються на фоні інфекцій у дитячому віці та з початком статевих стосунків у підлітків.

І ризик народження дитини з низькою вагою від матері з хворобою нирок складає понад 80%, а з безсимптомним захворюванням нирок - понад 50%. Тому з підлітками треба активніше обговорювати, як дотримуватися здорового способу життя, зокрема, статевого.

- Як малюкам уникнути хронічного захворювання нирок?

- У 60% випадків хронічної хвороби можна уникнути завдяки ранній діагностиці і вчасно розпочатому лікуванню. Для цього потрібні рутинні недорогі і нескладні лабораторні дослідження і, звичайно, активність та відповідальність батьків. Якщо дитина мала проблеми з нирками, то вона має час від часу обстежуватися (від трьох-п'яти до десяти років!), лікуватися. Якщо цього не робити, можливий зворотний розвиток хвороби.

- Які діти мають найбільший ризик захворіти?

- Доведено зв'язок між низькою масою тіла при народженні дитини, що пов'язано з харчуванням матері, і розвитком хронічної хвороби нирок у дитини. Всі недоношені або новонароджені з малою вагою мають меншу кількість нефронів, що є ризиком розвитку ранньої гіпертензії (підвищеного тиску), та більш важкого перебігу набутих хвороб нирок, як правило, до 30- річного віку.

У цих же дітей дефіцит харчування у дитинстві призводить до розвитку метаболічного синдрому, цукрового діабету 2-го типу, діабетичної нефропатії, артеріальної гіпертензії.

- Чим загрожує хронічна хвороба нирок?

- Хронічна хвороба нирок призводить до зниження якості життя хворих, значного фінансового тягаря. Часто розвивається вторинно зморщена нирка і хронічна ниркова недостатність, які потребують замісної ниркової терапії, діалізу та трансплантації (пересадки) нирки, що нині коштує дуже дорого і доступно далеко не всім.

Тому наголошую, що в дітей, на відміну від дорослих, при вчасному лікуванні вдається призупинити прогресування хронічної ниркової недостатності або ж досягти відновлення функції нирок при першій, другій, рідше - третій стадіях.

- Як можна уточнити діагноз?

- Хочу звернути увагу батьків, що поставити діагноз при терапевтичному захворюванні нирок лише за допомогою УЗД - неможливо, адже це - лише додатковий метод діагностики. Потрібно провести повне стандартне обстеження.

Тому малюки раннього віку, діти у тяжкому і середньої тяжкості станах потребують невідкладного лікування у стаціонарі - у нефрологічному відділенні дитячої лікарні.

Яка профілактика?

- Хвороби нирок - системні, згубні, але все-таки вилікувати їх можна, якщо вчасно звернути на них увагу, - радить Тетяна Андрійчук. - Для цього потрібно:

- не займатися самолікуванням (особливо не застосовувати знеболювальні, жарознижувальні, антибіотики, ліки з «реклами»);

- пити достатню кількість рідини, їсти здорову їжу без консервантів,

планово вимірювати артеріальний тиск;

- формувати у дитини ритм спонтанних сечовипускань, не зловживати підгузками;

- вчасно здавати аналізи після кожного захворювання, дитячих інфекцій, перед проведенням щеплення, операцій;

- навчити дитину дотримуватися особистої гігієни, привчити до регулярного спорожнення кишківника;

- вчасно знешкоджувати хронічні вогнища інфекції в організмі;

- більше рухатися, не зловживати перебуванням на сонці;

- одягатися відповідно до сезону;

- бути уважнішими до проблем своїх дітей, не затягувати з візитом до лікаря.

Важливо!

Якщо в дитини до 10-ти років артеріальний тиск - вищий, ніж 110/70 мм рт. ст., у старших показники перевищують 120/80 мм рт. ст., це повинно насторожити батьків (це вказує на хвороби нирок).

Автор: Леся Токарюк

Джерело: http://molbuk.ua/publicacii/
109839-ne-zlovzhyvayte-pampersamy.html

Чому болять ноги?

Біль у животі «розкаже» про кольку або інфаркт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers