rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення в Чикаго Дня захисника України та 75-річчя створення УПА

І настане час, коли один скаже: «СЛАВА УКРАЇНІ!»

І мільйони відповідатимуть:

«ГЕРОЯМ СЛАВА!»

Степан Бандера

У неділю, 8-го жовтня, на обійсті Української Православної Церкви КП св. Андрія Первозванного, що розташована у містечку Блумінгдейл, відбулася церемонія відзначення державного свята Дня захисника України та 75-ї річниці створення Української Повстанської Армії. Ці заходи були організовані Генеральним Консульством України в Чикаго та Українським Конгресовим Комітетом Америки (відділ Іллінойс).

На церемонію відзначення прибули високоповажні гості, зокрема: Владика Венедикт Алексійчук - Єпископ Української католицької Єпархії св. Миколая, духовенство численних парафій українського Чикаго, аташе з питань оборони Посольства України в США генерал-майор Володимир Гаврилов - аташе з питань оборони України при Посольстві України у США, Ігор Козак - колишній член Канадських Збройних Сил та колишній офіцер НАТО, захисники України - Олександр Місюра, Роман Гаврилюк та Леонід Хмельков, які перебувають в Чикаго на реабілітації після поранення, а також представники усіх громадських організацій діаспори, українська громада Чикаго та передмість.

 

Title

 

 Панахида за Героями України біля памятника Небесній Сотні

 

Церемонія розпочалася покладанням квітів Героям України до пам'ятника Небесній Сотні. Після виконання сумівським хором ім. Миколи Павлушкова та всіма присутніми гімну Америки та гімну України, Владикою Венедиктом та представниками духовенства було відправлено панахиду за героїв, які віддали свої життя, захищаючи свою Батьківщину. Панахида супроводжувалась співом церковного хору церкви св. Андрія Первозванного. Після панахиди Владика звернувся до присутніх зі словами: «Дякуймо Господеві, що зібрав нас сьогодні тут. Дуже важливо, що всі ми прийшли сьогодні, щоб разом вшанувати наших героїв. Не можна зробити якесь добро, нічого не втративши. Ті, що йшли на боротьбу, були свідомі, що можуть втратити найбільше - своє життя. Для нас немає небезпеки втрати життя, бо ми живемо в мирній державі. Тому кожен із нас повинен не лише віддавати шану героям, а й уподібнюватися до них, чимось жертвувати, щось зробити для Бога, для людей, для українського народу. Молімося, щоб Бог прийняв душі полеглих до вічних благ. Вічна пам'ять героям!»

Title Title 

 

Далі з вітальним словом до присутніх звернулась Генеральний Консул України в Чикаго - Лариса Герасько. Пані Лариса підкреслила важливість відзначення Дня захисника України та підкреслила, що «це - свято всіх героїв, які захищали нашу свободу впродовж багатьох сторіч, це - свято тих, хто зараз перебуває на передовій, це - свято волонтерів, лікарів, це - свято кожного з нас, хто допомагає Україні та українській армії». Генеральний Консул побажала хлопцям, котрі сьогодні перебувають у Чикаго на реабілітації після поранень, здоров'я та найшвидшого одужання. Також вона подякувала громаді Чикаго за волонтерську діяльність, спрямовану на допомогу Україні.

Від імені Збройних Сил України та військових, які сьогодні захищають Україну, присутніх привітав генерал-майор Володимир Гаврилов. Пан генерал подякував пораненим бійцям, що перебувають на реабілітації в Чикаго, за їхній внесок у ці важкі для України роки.

Володимир Гаврилов зазначив, що Збройні Сили України за останні 3 роки зазнали великих змін: «Ми фактично побудували все з нуля. І я цілком впевнений, що українська армія спроможна витримати будь-який тиск із боку Росії...» Пан генерал запевнив, що вже дуже скоро окуповані Донбас та Луганськ, а також окупований Крим будуть знову з нами.

Title Title 
 Вручення медалі отцю Миколі Буряднику Вручення грамоти генерал-майором
Володимиром Гавриловим

 

Генерал-майор Володимир Гаврилов нагородив настоятеля УГКЦ святого Йосифа Обручника Миколу Бурядника медаллю Міністерства оборони України «За сприяння Збройним Силам України». Як відомо, отець Микола Бурядник, разом зі створеним при парафії «Фондом Захисту Героїв», протягом минулих років постійно надавав допомогу воїнам АТО та родинам загиблих, а сьогодні згаданий Фонд опікується пораненими, котрі прибувають з України до Чикаго на реабілітацію. Це є велика жертовна праця пароха, який організував громаду для надання допомоги та вселення віри і надії у серця покалічених війною молодих людей.

Лейтенант повітрянодесантного полку Леонід Хмельков подякував українській громаді за допомогу від імені хлопців, що перебувають на реабілітації.

Title Title 
 Павло Бандрівський, Тарас Дрозд, Ольга Сорока, Ігор
Дячун, Володимир Тюн, Христина Верещак, Ігор Козак
 

 

Почесною грамотою «За вагомий внесок, самопожертву та ініціативу в підтримці боротьби українського народу за свою незалежність, самостійність та самобутність, а також за активну участь у наданні матеріально-технічної допомоги українським військовим та опікування дітьми загиблих» були нагороджені окремі представники української діаспори, зокрема: Богдан Троян, Михайло Глебів, Dr. Jaroslaw Dzwinyk, Dr. Peter M. Blendonohy, Тетяна Морозенко, Pat Kuzmak, Мирослав Рупташ, Олександр Тарабанський, Ольга Рожок, Марія Іванець та Світлана Остапчук.

Title Title 
 Леонід Хмельков Ігор Дячун

 

Голова парафіяльної управи катедри св. Андрія Первозванного Іван Яресько зачитав привітання від сенатора Tammy Duckworth, яка звернулась зі словами підтримки та привітала всіх присутніх зі святом.

З вітальним словом до присутніх звернувся Ігор Дячун - голова Українського Конгресового Комітету (відділ Іллінойс) та голова Організаційного комітету свята.

Далі церемонію відзначення державного свята України було перенесено на церковний цвинтар, де відбулося освячення пам'ятників Митрофорним Протоієреєм Віктором Полярним. Учасниками військово-історичної сотні «Сіроманці» на честь полеглих героїв було здійснено салют з рушниць.

Святкова програма відбулася у прицерковній залі.

Представники Українсько-Американських Ветеранів відділу ім. Василя Турчинова № 32, УПА, ОУН, СУМ, Пласт, ОДУМ провели церемонію внесення прапорів. Ведуча програми Мар'яна Семанишин розповіла присутнім про історію створення та діяльність Української Повстанської Армії.

Самодіяльні колективи діаспори (школа українського танцю «Іскра», ансамбль бандуристок «Чар-зілля», школа гри на бандурі, УГО «Помаранчева Хвиля», ансамбль «Елегія»), підготували концертну програму на патріотичну тему. Хор при осередку СУМ ім. М. Павлушкова (диригент Володимир Попович), разом з усіма присутніми виконав твір «Ой, у лузі червона калина» та «В'язанку повстанських пісень».

Title Title 
 Богдан Юринець Ігор Козак

 

Член 31-го Відділу ООЧСУ Богдан Юринець виступив із промовою «Великі заповіти Героїв України».

З цікавою промовою на тему: «70-а річниця масової депортації родин українських націоналістів» виступив Володимир Сергійчук - український історик, політик та письменник.

Зі змістовною промовою, яку присутні супроводжували бурхливими оплесками, виступив головний доповідач Ігор Козак - колишній член Збройних Сил Канади та колишній офіцер НАТО. У часи Революції гідності та з початку російської агресії - працював одним з радників офісу прем'єр-міністра Стівена Гарпера, займався питаннями допомоги Україні з боку Канади. На сьогодні пан Ігор - експерт з військово-політичних питань та активний громадський діяч. Його діяльність пов'язана із взаємодією з членами Канадського Парламенту та Конгресу США як радника з українського питання.

Ігор Козак є одним зі співзасновників Фонду «Друзі сил оборони України» («Friends of Ukraine Defense Forces»). За декілька років свого існування фонд зібрав понад півтора мільйона доларів. Фонд працює адресно з окремими волонтерськими організаціями в Україні, надає допомогу родинам поранених бійців та безпосередньо бійцям у зоні бойових дій.

На початку своєї промови Ігор Козак дав високу оцінку організаторам цього заходу - Генеральному Консульству України в Чикаго та Українському Конгресовому Комітету Америки (відділ Іллінойс).

«У США є дуже багато українських спільнот, але, без перебільшення, ваша громада в Чикаго є найбільш організована, з найбільшими конкретними результатами», - зазначив Ігор Козак.

У своїй промові пан Ігор порушив питання доцільності відзначення 75-ї річниці УПА: «Під час недавніх соціальних опитувань більше, ніж 70% українців вважають, що воїни УПА були Героями України. Тенденція тішить, але, незважаючи на це, певний відсоток респондентів вважають воїнів УПА зрадниками, фашистами. Отже, стара совєтська пропаганда цілком викорінена з України, але новітня політична гібридна війна Кремля робить свою брудну справу старими формами і методами боротьби. Свого часу канцлер Німеччини Бісмарк сказав, що будь-який договір, підписаний з Росією, не вартий того паперу, на якому він написаний. І це - дійсно правда. Чи це договір, підписаний Богданом Хмельницьким під час Переяславської Ради, чи Будапештський меморандум. Нам потрібно багато працювати, щоб встановити історичну справедливість».

 

Title

 

Військово-історична сотня Сіроманці

Пан Ігор Козак провів паралель між часами Української Повстанської Армії та Революції гідності: «Коли у 1945 році УПА перестала воювати з фашистською Німеччиною, на зміну знову прийшла червона окупація. Українські хлопці спонтанно пішли на підтримку УПА. Вони знали, що шансів на перемогу небагато. Якщо потужна радянська машина змогла перемогти озброєну могутню Німеччину, то шанси на перемогу були мінімальними. Та, все ж, за покликом душі, за покликом генетичного коду, вони пішли в ліс, бо не хотіли бути рабами. Так само 4 роки тому, коли на Україну посунули новітні московські орди, спрацював генетичний код нації. Україномовні та російськомовні хлопці в кросівках, прямо з Майдану, пішли на Схід. Своєю кров'ю, разом з військовими Збройних Сил України, разом із прикордонниками та Службою безпеки, спинили одну з найпотужніших армій Європи...

Я часто буваю в Україні і хочу сказати, що на сьогодні українські Збройні Сили на дуже високому рівні, хоч і є ще нестача сучасної зброї. Ми працюємо над тим, щоб Вашингтон дав Україні летальну зброю. Я впевнений, якщо президент Трамп не дасть цієї зброї, як свого часу не дав Обама, то незабаром настане час, коли Україні не буде потрібна ця зброя, тому що вона вже матиме свою».

Промовець ще раз подякував діаспорі від себе особисто та від усіх захисників України на передовій, від волонтерів за ту допомогу, яка надавалась, надається і буде надаватися Україні до повної перемоги над російським агресором.

Закінчив свою промову Ігор Козак сказаними свого часу словами президента Кеннеді: «Не питай, що Батьківщина зробила для тебе, а запитай себе, що ти зробив для Батьківщини?»

Фото  Petro Koutun

 

Андрій Любка вирушає в тур США й Канадою

Храмове свято у соборі святої Софії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers