rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Таласотерапія: море вдома

Незважаючи на те, що пляжний сезон уже вважається закритим, таласотерапія - тобто лікування морем - до наших послуг навіть в умовах мегаполісу. Адже морське повітря, вода, грязі і навіть пісок - невичерпне джерело здоров'я і краси. І зовсім не обов'язково проводити цілий рік біля моря.

Морська сіль

До морської води наші далекі предки ставилися з особливою повагою і навіть благоговінням: вважалося, що сонце, втомлене наприкінці дня, щоранку знову народжується молодим, тому що вночі йде купатися в морі. Подібні метаморфози відбуваються і з нашою шкірою та організмом, коли ми повертаємося з морських курортів. Лише за умови, що більшу частину часу ми проводили не на пляжі під палючими сонячними променями, а у воді.

Сучасні таласотерапевти (фахівці з морських оздоровчих процедур) запевняють, що секрет цілющості морської води - в солі. А також у тому, що морська вода містить повну таблицю Менделєєва - понад сорок мінеральних речовин і мікроелементів. На брак мінералів першою завжди реагує шкіра. Вона то червоніє і лущиться, а то раптом вкривається прищиками. Після купання у морі ці проблеми, зазвичай, зникають.

До речі, всупереч поширеній думці, морська вода не сушить шкіру, якщо лишень одразу після морських купань не підставляти її сонцю. Регулярні бальнеопроцедури залишають на шкірі невидимий «сольовий плащ», який поступово змивається протягом 3-4 тижнів, весь цей час підтримуючи в ній необхідний набір корисних речовин.

Для ванни. Замінити море може тепла ванна (або басейн) з додаванням морської солі. Бром, який міститься у ній, заспокоює, магній - знижує тиск, селен робить профілактику грибкових інфекцій, а висока концентрація йоду допомагає розщеплювати жири, що при регулярному застосуванні є чудовим захистом від целюліту. Крім того, насичена корисними речовинами шкіра легко звільняється від вантажу накопичених шлаків. А якщо долучити ще й гідромасаж, який м'яко впливає на біологічно активні точки, рефлекторно пов'язані з внутрішніми органами, оздоровчий ефект буде просто приголомшливим!

Для пілінгу. Натуральна морська сіль - чудовий скраб для загрубілих ділянок: ліктів, п'ят, стоп. Вона очищує відмерлі клітини, стимулює кровообіг, зміцнює сполучну тканину. Для цієї мети підходить лише дрібна морська сіль, змішана з висівками та рослинною олією. Але такий пілінг потрібно робити неквапливими рухами, інакше можна поранити шкіру.

Для нігтів. Майстри spa-манікюру і педикюру використовують морську сіль спочатку для ванночок, потім для м'якого пілінгу з масажем. Шкіра стає ніжною, а нігті - міцними.

Морські водорості

Навіть проживаючи на узбережжі, ви навряд чи зможете відчути на собі цілющу дію морських водоростей. А тим часом, вони здатні накопичувати величезну кількість амінокислот, мінеральних солей і вітамінів. В одному кілограмі цих рослин корисних речовин стільки ж, скільки у 100 000 літрах морської води! Недаремно косметичні фірми створюють цілі лінії з догляду за шкірою і волоссям на основі морських водоростей.

Аргументів на їхню користь кілька. По-перше, значний вміст цінних речовин. По-друге, особливу шану фахівців із краси глибоководні рослини заслужили тим, що в них є речовини, схожі за структурою до верхнього шару нашої шкіри. Отже, водорості в складі косметичного засобу розпізнаються організмом як «свої», тому вони можуть бути ефективнішими, ніж чимало інших інгредієнтів.

  Title

Будь-які водорості містять зволожувальні речовини, які в складі крему або маски здатні відновити водний баланс шкіри. Але, крім цього, всі вони мають ще й «друге покликання», наприклад, експертом із профілактики дрібних зморшок можна назвати водорість хлорелу, а всім відому ламінарію - посиленим постачальником кисню для втомленої шкіри. Фукусіма - загальновизнаний антисептик і дезінфектор, морський планктон - захисник від вільних радикалів. А омолоджувальні властивості спіруліни взагалі важко переоцінити, тому її назву часто можна побачити в переліку складників у баночках з омолоджуючими кремами.

Водорості використовують також для корекції фігури у вигляді обгортань. Обгортання з екстрактами ламінарії, фукуса і літотамнії виводять зайву рідину, при цьому активно підтягують та зміцнюють шкіру. Курс із 5-6 процедур пом'якшує прояви целюліту. Водорості з додаванням ефірних олій (грейфрут, кипарис, майоран) не лише підтримують тонус шкіри, запобігаючи появі розтяжок, але й усувають набряки та покращують кровообіг, що надзвичайно актуально під час дієти: коли кілограми зникають, важливо особливо ретельно дбати про шкіру.

Влаштувавши салон краси у себе вдома, пам'ятайте про незмінні правила роботи з водоростями: маска, аплікація або обгортання повинні мати температуру вашого тіла - приблизно 36-37 градусів. Якщо температура маси буде вищою, корисні речовини просто перестануть бути корисними, а якщо нижчою, вони просто не потраплять до шкіри і не проявлять свої корисні властивості.

Морська фауна

Смакуючи морепродукти в якому-небудь ресторанчику з виглядом на море, ви навряд чи замислювалися, що їхні корисні властивості не обмежуються гастрономією. Мешканці морських глибин приваблюють не лише дієтологів, але й косметологів і фармацевтів. А услід за ними - і всіх, хто хоче довше зберегти молодість шкіри. До того ж, цей щирий інтерес цілком виправданий.

Якщо ваша шкіра виглядає зневодненою та втомленою, а роки все одно беруть своє, косметичні баночки з позначкою «містить морський колаген» - саме те, що вам потрібно. Існують цілі серії «морської» косметики для шкіри різного віку. Її виробники готові навести тисячу і один доказ на користь своїх слів, що морський білок за своєю структурою як дві краплі води схожий з тим, що є в нашій шкірі. Він значно ефективніше може впоратися з підтримкою її пружності та еластичності, ніж білок, що видобувається з тканин тварин.

Тому косметичні засоби нового покоління повинні містити витяжку з чорної ікри або сполучної тканини та шкіри тунця, лосося, вугра, морського їжака. До речі, останнім часом дедалі частіше у косметиці використовують не дрібних їстівних рибок, а дуже великих і непридатних для нашого столу «монстрів» - китів та акул.

Потужна зброя проти організованого наступу зморшок - мезотерапія - виконана вмілими руками косметолога. Уколи з коктейлем, де головним інгредієнтом виступає морський колаген, забезпечують стовідсоткове влучання в ціль і надовго закріплюють досягнутий результат.

Морські грязі

Тисячі людей з усього світу з року в рік прагнуть потрапити на курорти Мертвого моря. (В Україні їх повністю можуть замінити курорти лиманів Сиваш, Бурнас, Куяльник). Тут лікування навіть таких захворювань, як артрит, ревматизм, остеохондроз швидше нагадує приємний відпочинок, ніж просто курс терапевтичних процедур. Завдання лікаря - знайти ваші «больові точки», а грязі - допомогти у лікуванні. З цим чудово дають собі раду мінерали, які містяться в ній - калій, натрій, кальцій, магній, бром. Їм під силу «загасити» запальний процес на клітинному рівні.

Title  

А от здатність грязі дарувати шкірі здоров'я і красу оцінили не лише сучасні косметологи, але й красуні минулих років. У середні віки грязі особливо часто використовували работорговці - для повернення «товарного вигляду» молодим невільницям. Уже через кілька днів щоденних грязьових процедур на тілі дівчат не було й сліду від ран і синців. А сама шкіра ставала ніжною, оксамитовою і пружною.

Для шкіри. Морська грязь, незважаючи на свій досить непрезентабельний вигляд, колір і запах, може похвалитися чудовими очищувальними властивостями. Насамперед, завдяки тому, що до її складу входить глина, яка легко абсорбує будь-які забруднення, також сірка, яка розм'якшує верхній роговий шар і відлущує з поверхні відмерлі клітини. Тому сіра маса позитивно впливає на масну, комбіновану і проблемну шкіру. Крім того, грязьові маски тонізують, підтягують і оновлюють - ці властивості варто взяти на озброєння тим, кому за тридцять.

Для волосся. Властивості грязі в деяких приморських грязьових лікарнях використовують і в іншому ракурсі - замість шампуню та бальзаму. Виходить чудовий натуральний засіб 2 в 1: волосся не лише очищується, але й зміцнюється, набуває блиску і навіть позбувається лупи. А якісна косметика з гряззю і морськими мінералами робитиме це цілий рік.

Для суглобів. Прогріти, розслабити й усунути больові відчуття у м'язах і нервових закінченнях теж можна за допомогою грязі. Завдяки своєму унікальному складу вона здатна тривалий час зберігати певну температуру, гарантуючи повний релакс. Особливо якщо спочатку «скупатися в грязі», а потім зазирнути до сауни.

Морський пісок та галька

Пам'ятаєте, в дитинстві багато хто з нас любив не лише будувати піщані замки, але і закопуватися в теплий пісочок? А між іншим, це зовсім не дитячі витівки, а повноцінна оздоровча процедура, яка навіть має власну наукову назву - псамотерапія.

Але якщо замість піску на пляжі розігріта галька, відпочивати на ньому не менш корисно. Лишень зариватися між камінчиками не варто, досить полежати на них або походити босоніж. Гарячі дотики позитивно впливають на активні точки, пов'язані з внутрішніми органами. Розслаблюючим і оздоровчим масажем морськими камінцями і черепашками сьогодні можна насолодитися у багатьох спа-центрах. Цікаво, що першими «салонами» стоун-терапії були парильні американських індіанців. Вони використовували підігріті камені для лікування різних недугів, здебільшого, - для полегшення менструального болю у жінок.

Для лікування. У багатьох приморських лікарнях пісочні ванни рекомендують у випадку деяких недуг нирок, суглобів, опорно-рухового апарату і запальних захворюваннях малого тазу. Теплий, просолений, щільний пісок повністю вкриває тіло, прогріває шкіру, м'язи, суглоби, нервові закінчення і настільки розслаблює тіло, що можна навіть заснути. Психологи правильно помітили, що відчуття тепла і затишку повертає людину в безтурботне дитинство й усуває накопичений роками стрес.

Для релаксу. Прелюдією до професійного стоун-масажу може бути легкий розігрівальний масаж руками, а потім на певні точки попереку, грудей чи живота викладають відшліфовані морською водою і розігріті камені - вони відновлюють енергетичний баланс організму і запускають сеанс релаксації. Гарячу гальку чергують з холодною - це звужує і розширює судини, підвищує їхній тонус і покращує кровообіг. Чарівний ефект від стоун-терапії можна спостерігати, коли долає хронічна втома, м'язова крепатура після посилених тренувань, часті головні болі, безсоння. Навіть деякі проблеми з травленням лікарі рекомендують лікувати за допомогою морської гальки.

Для фігури. До речі, існує особливий різновид «кам'яної» терапії - так званий стоун-моделювальний масаж для зниження ваги. Камені мають бути нагрітими та охолодженими дещо сильніше, ніж зазвичай. Холод максимально покращує обмінні процеси в організмі, а високі температури сприяють «згорянню» підшкірних жирових відкладень.

Морське повітря

Ви помічали, як легко дихається на узбережжі? Навіть астматики «зі стажем», ковтнувши аромату моря, надовго забувають про свою нагальну проблему. Вся справа у морській воді, яка, випаровуючись, залишає в повітрі легкий, але дуже стійкий шлейф мінералів і мікроелементів.

Вчені, що невпинно повторюють про користь курортного лікування, підрахували, що в одному мілілітрі морського повітря - до тисячі мікрочастинок морської солі. Така природна інгаляція чудово оздоровлює дихальні шляхи, бронхи і легені.

Морське повітря з усіма його цілющими властивостями складно взяти зі собою. Але його аналог можна знайти в сучасних соляних печерах. Насправді це кімната, зазвичай, облицьована глибами солі, в якій витає ледь вловимий аромат морського бризу. Завдяки системі фільтрів тут підтримується дуже чисте середовище, вільне від мікробів та алергенів.

Ковток «стерильного» повітря корисний людям, котрі часто хворіють, і всім мешканцям мегаполісів, легені яких щохвилини «збагачуються» вихлопними газами і промисловими викидами. Регулярне відвідування такої кімнати позитивно позначається не лише на органах дихання та імунітеті, але й на шкірі. Вона теж «дихає» і насичується мінералами.

Лікар-аюрведист Тарас Зінько: «Біле борошно, цукор і маргарин – вбивці нашого організму»

Біль у животі «розкаже» про кольку або інфаркт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers